![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Merhaba değerli meslektaşlarım. Müvekkilimiz arsa sahibi ile müteahhit arasında noterde usulüne uygun düzenleme şeklinde gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi akdedilmiştir. Buna göre müvekkile 7 no'lu bağımsız bölümün 1/2 hissesi devredilecektir. Ancak gerçekte taraflar dairenin tamamının devri hususunda; müteahhide kalacak 1/2 hissenin de 75.000 TL bedel karşılığında müvekkile devri hususunda anlaşmışlar, bu amaca yönelik olarak da noter sözleşmesi ile aynı tarihli, adi yazılı, 1/2 hissenin 75.000 TL bedel ile müvekkile devredileceği hususunda müteahhit tarafından taahhüt metni yazılmıştır. Müvekkil bedeli ödemeye hazır olduğunu, 1/2 hissenin de kendisine devrini noter ihtarnamesi marifeti ile müteahhide bildirmiştir. Ancak müteahhit devre yanaşmamaktadır. Elimdeki belge adi yazılı bir taahhüttür. Bu belgeye dayalı tapu iptali ve tescil davası açabilir miyim? Görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi mi tüketici mahkemesi midir? Değerli görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
|
![]() |
#2 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Devir edilecek g.menkul daire olduğundan ticari bir iş olmadığını anlıyorum. Ticari bir iş değilse görevli mahkemenin Tüketici Mahkemesi olduğunu düşünmekteyim. Eser sözleşmeleri Tüketici Mahkemesinin görev alınana girmiştir. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri karma bir sözleşmedir. Eserin yapılmasını ve gayrimenkulün tescilininin taahhüt edilmesini içerir. Medeni kanun 709 maddesi uyarınca gayrinemkulün aynına ilişkin sözleşmelerin resmi olarak yapılması gerekmektedir aksi halde geçersizdir. Ancak sizin 1/2 oranındaki sözleşmeniz resmi şekile uygun şekilde yapılmış, diğer 1/2 oranındaki sözleşmeniz resmi şekile uygun olmayarak yapılmıştır. Yargıtayın bazı kararlarında sözleşmenin her ne kadar resmi şekile uygun olmayarak yapılması söz konusu ise de taraflar edimlerini ifa etmişlerse yani alıcı semeni ödemiş satıcı da daireyi yapmışsa artık tescil edilsin demektedir. Ben olsam Tüketici mahkemesinde tedbir talepli tescile icbar davası açardım. Delil olarak hem resmi sözleşme hemde adi yazılı sözleşmeyi sunardım. Büyük ihtimalle lehe karar çıkacağını düşünüyorum. |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Tapu Iptali Ve Tescil- Dava Konusu Taşinmazin Satilmasi - Tapuya Tescil Nasil Mümkün Olur? | Neslihan | Meslektaşların Soruları | 1 | 24-04-2013 17:09 |
tapu tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi, tapu iptali ve tescil davası | emrahcevik | Meslektaşların Soruları | 3 | 10-01-2011 12:58 |
Tapu iptali ve tescil mi yoksa Tapu kaydının düzeltimesi davası mı? | avukatedali | Meslektaşların Soruları | 8 | 16-11-2010 19:39 |
M.K 713/2 maddesine göre tapu iptali tescil kararlarının tapuya tescilinde tescil har | Av.Adem Eyidoğan | Meslektaşların Soruları | 2 | 06-12-2007 01:40 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |