![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Sayın meslektaşlarım; Anonim şirkette eski yönetim kurulu üyesi , kardeşinin ortak olduğu şirketle sözleşme imzalıyor ve eser sözleşmesi yaptırıyor. sözleşme yerine getiriliyor bedel ödeniyor. Ancak yapılan işlem kanuna aykırı ancak sözleşme 2005 te yapılmış 5 yıllık zamanaşımı süresi geçti yk üyesine karşı dava açarsak zamanaşımından reddedilebilir. Fakat kardeşinin ortak olduğu şirkette bu işten nemalandı. İkisine birden yada sadece şirkete dava açılsa şirket için de zamanaşımı gerçekleşir mi?
sebepsiz zenginleşme midir? davayı genel kurul adına denetçiler açacak. davalı kim olmalı. za.incelemesi yapmam gerekiyor. teşekkürler. |
![]() |
#2 |
|
![]() Merhaba Sayın Nuriye Değer,
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyelerinden Ersin Çamoğlu'nun Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyelerine Karşı Açılacak Sorumluluk Davalarında Zamanaşımı adlı makalesini okumuştum. Sorunuz cevap olarak makalenin şu kısmını alıntı yapıyorum. Makalenin tamamına ulaşırsanız daha açıklayıcı olabilir. "Sorumluların veya zararın öğrenilmemesi ve bu sebeple iki yıllık zamanaşımının söz konusu olmaması halinde yönetim kurulu üyelerinin daha uzun bir süre sorumluluk tehdidi altında kalmalarını uygun bulmayan kanun koyucu beş yıllık azamî bir süre koymuştur. Bu müddet zarar verici fiilin meydana geldiği tarihten itibaren yürür. Dava her halde bu beş yıllık sınır içinde açılmalıdır. Fiilin vukuundan dört yıl geçtikten sonra durum öğrenilmiş olsa dahi bu tarihten itibaren iki yıllık süre söz konusu olmaz; dava beşinci yılın sonuna kadar açılmış olmalıdır. Beş yıllık zamanaşımı süresi kanun koyucunun yönetim kurulu üyeleri aleyhine sorumluluk davası açılması için öngördüğü tavandır; bu sürenin yorum yolu ile uzatılması olanağı yoktur. Bu nedenle Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin Kararı’nda(7) benimsediği, bir hatalı krediden kaynaklanan hukukî sorumlulukta, bu hatayı gizleyen bilançonun onaylanması yönetim kurulu üyelerinin aklanması anlamına gelmeyeceğinden görevleri devam eden yönetim kurulu üyelerinin her hatalı bilançoda kusuru bulunduğu için eylemin üzerinden 5 yıl geçse de bu sürenin son bilançonun onaylanmasından başlayacağı yolundaki görüşe katılma olanağı yoktur. Kanımızca bu görüş zamanaşımının işlevine ve yasa koyucunun amacına aykırı düşmektedir(8)." |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Yönetim kurulu üyelerine sorumluluk davası açan meslektaş | concept | Meslektaşların Soruları | 2 | 05-07-2010 07:58 |
Kooperatif Yönetim Kurulu Kararının İptalinde zamanaşımı | alperyldrm | Meslektaşların Soruları | 1 | 08-05-2009 23:37 |
Baro yönetim kurulu karalarına karşı itiraz | Nesrin D. | Meslektaşların Soruları | 4 | 20-04-2007 23:00 |
şirket yönetim kurulu üyelerine karşı açılabilecek ceza davası | göçebe | Meslektaşların Soruları | 3 | 20-04-2007 09:27 |
Dernek Eski Yönetim Kurulu Hakkında Sorumluluk Davası | Jackal14 | Meslektaşların Soruları | 1 | 26-07-2006 13:52 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |