Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

boşanma edinilmiş mal rejimi tasfiye

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 07-02-2013, 15:20   #1
emi_shn

 
Varsayılan boşanma edinilmiş mal rejimi tasfiye

müvekkil 30 senedir eşinden ayrı yaşamaktadır şu an torunlarıyla kalmaktadır.Koca kuma getirmiş ve kumadan çocukları olmuştur ancak müvekkilin nüfusunda görünmektedirler. Bu durumda aldatmaya dayalı değil diğer sebeplerle boşanma davası açmayı düşünüyorum çünkü kocanın elinde müvekkilin imzaladığı kumanın getirilmesine rıza gösterdiğine dair yazı dahi var .
Kocanın 2002 den sonra satın aldığı 4 evi ve arsası var. Müvekkil eşinden boşanarak malların paylaştırılmasını talep eder.
Bu durumda boşanma ,nafaka ve tazminat davası açacağım.Aynı anda edinilmiş mal rejiminin tasfiyesi ve malların paylaştırılması için bir dava açacağım ve bekletici mesele yapılacak boşanmadan sonra dava görülecek. Aynı anda açmak istememin sebebi kocanın malları kaçırma ihtimaline binaen tasfiye istemiyle birlikte mallara tedbir konması. Çünkü boşanmayla birlikte tedbir talep etsem teminat yatırmam gerekcek bu da büyük bir miktar
Sorum şu müvekkil 30 senedir ayrı yasadığı için malların edinilmesinde bir katkısı olmadığı sonucuna varılabilir mi yoksa edinilmiş mal rejiminin tasfiyesi talepli davamızda ayrı yaşamalarına bakılmayarak malların yarısı müvekkile verilir mi?Bu davada müvekkilin payı açısından nasıl bir değerlendirme ve hesaplama yapılır? Not:Kocanın 2002 den sonra satın aldığı mallar miras ,bağış veya kişisel mal statüsünde değil.
Old 07-02-2013, 17:33   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Merhaba,

Taraflar başka bir mal rejimine geçmediklerine göre, mahkeme kararı ile bu yönde karar alınmadığına (TMK.206) da göre; 2002 sonrası karşılığı ödenerek alınmış tüm mal varlığı değerleri üzerinde, kadının TMK.'dan kaynaklanan tasfiye payı alacağı bulunmalıdır diye düşünüyorum. Kadının kuma getirilmesine onay vermesi veya ayrı yaşamakta haklı olup olmadığı tartışılabilirse de yasal düzenlemelerde tasfiye payı alacağını önleyici bir hüküm de (TMK.236/2 haricinde) bulunmamaktadır. Bu durumda daraltıcı yorum yapmak doğru değildir düşüncesindeyim.

Saygılarımla,
Old 11-02-2013, 17:21   #3
emi_shn

 
Varsayılan

peki sayın bozoğlu edinilmiş malların tasfiyesi talepli açacağımız davada mahkeme kocanın mallarını tespit edip hemen malların yarısının müvekkile verilmesine mi karar verecek yoksa değerlerdirme neye göre yapılacak ,tarafların 30 yıldır ayrı yaşıyor olmaları etken midir bu davada eşlerin malın edinilmesindeki katkılarına bakılmadan yarı yarıya paylaştırılma mı yapılır?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Ve Tasfiye-Pratik Çalışmalar Av.Habibe YILMAZ KAYAR Aile Hukuku Çalışma Grubu 34 02-02-2018 15:37
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi,Boşanma Davası,Katkı Payı ve Tasfiye Av.Ali Osman Özdilek Aile Hukuku Çalışma Grubu 56 29-03-2017 02:38
Boşanma Esnasında Mal rejimi Tasfiye Alacağı erzangel Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 4 08-08-2010 23:46
Boşanma ve edinilmiş mallara katılma rejimi Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 13-05-2010 20:19
edinilmiş mallara katılma rejimi tasfiye süreci selimaksu Meslektaşların Soruları 3 04-06-2008 21:27


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04340291 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.