10-03-2012, 14:18
|
#1
|
|
634 sayılı Kanunun 66. ve devamı maddeleri kapsamında Toplu Yapı Yönetimine ilişkin
Meslektaşlarım merhaba,
634 sayılı Kanunun Toplu Yapılara ilişkin 66. ve devamımaddeleri kapsamında bir çözümsüz kaldığım bir konuda fikrinize danışmakistedim.
Tapuda 2 farklı parsel üzerinde konuşlandırılmış, sadece aradakiyol ve giriş-çıkışın ortak bulunduğu iki farklı kooperatife ait 2 siteden,birincisi (diyelim ki X) sitesinin halef bulunduğu Kooperatif iskan izin vetapuları 1999 yılında almış, 2000 yılında da tasfiye süreci tamamlanmıştır.Tasfiye tamamlandığı için bu sitenin kendine ait bir Yönetim Planıoluşturulmuştur.
Diğer kooperatif ise (Y diyelim) henüz tasfiye sürecinitamamlamamakla birlikte Yönetim Planı olarak tapuya sundukları planda hernasılsa diğer X sitesinde mevcut konutları da planda dahil göstermek yolunagitmişlerdir.
Bunu gerekçe göstererek X sitesi kat maliklerine de yapmışoldukları çağrı sonucunda ortak giderlere katılım payı adı altında yüklü birmiktar bedelin her bir kat malikinden tahsiline ilişkin karar alındığı “katmalikleri kurulu toplantısı” olarak adlandırdıkları bir toplantı yapılmıştır.
Şimdi X sitesi sakinleri kendilerine ait özerk bir YönetimPlanlarının bulunduğu, 634 sayılı Kanunun 66. ve devamı maddeleri gereğince Toplu Yapı Yönetim Planı niteliğindebir plan bulunmadığı, Y sitesince geçerli olduğu iddia edilen Toplu YapıYönetim Planının zaten hukuka uygun bulunmadığı ve bu kapsamda alınan ortak giderlere katılmapayının iptali gerekeceğini iddia etmektedir.
Emsal kararlardan anladığım kadarı ile “Birden çok imarparseli üzerinde kurulan toplu yapılarda, her bir parsel için bu Yasa yürürlüğegirmeden önce ayrı ayrı yönetim planları yapılmış ise, bu takdirde Yasa'nın 70.maddesindeki bir tek yönetim planının düzenlenebilmesini sağlamak için, siteyedahil parsellerin yönetim planlarında gerekli uyarlama ve değişikliğin Yasa'nıngeçici 2. maddesindeki koşullara uygun şekilde mevcut kat maliklerinin saltçoğunluğu ile karar almaları gerekir.”
Bu durumda yukarıda anlatıldığı hali ile ortada geçerli birToplu Yapı Yönetim Planı bulunmadığı, Y sitesi yönetiminin aldığı kararların bumealde zaten geçerli bulunmadığını ve bu durumda X sitesi adına, 634 sayılıKanuna değil; genel hükümlere dayanarak, genel görevli mahkemelerde “alınankararların geçersizliği-ortada Toplu Yapı bulunmadığı hususlarının tespitine”ilişkin dava açmak yoluna gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yanlış bir yorumyapmamak adına, değerli görüşlerinizi paylaşabilirseniz ve var ise emsal kararekleyebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.
|