Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Haberleri Hukuk Haberleri, duyuruları, güncel hukuki gelişmeler. [Haber Ekleyin]

Paran kadar dava aç

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 05-10-2011, 19:45   #1
tiryakim

 
Varsayılan Paran kadar dava aç

Hak, hukukta nakit dönemi! 1 Ekim'de yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre artık hukuk mahkemelerinde açılacak tüm davalarda masraflar peşin ödenecek. Vatandaş sıkıntılı, hukukçular tepkili: Amerikan modeli, anayasaya aykırı

Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK), 1 Ekim 2011 itibarıyla yürürlüğe girdi. Yasanın 120. maddesine göre artık hukuk ve aile mahkemelerindeki tüm masraflar peşin yatırılacak. Nakit ödenecek meblağ içerisinde tanık, bilirkişi ve keşif ücretleri de var. Amaç, taraflarca aksatılan giderler nedeniyle uzayan dava sürelerini kısaltmak.
- Yeni düzenleme hukuk mahkemesinde dava açan bir kişinin, davadaki taraf sayısının 5 katı kadar tebligat parasını peşin ödemesi gerekiyor. Örneğin, 20 hisseli bir arsada hak ihlaline uğradığını düşünen bir hissedarın açacağı davanın taraf sayısı da 20 olacak. Bu durumda davacının, taraf sayısının 5 katı olan 100 tebligat parasını ödemesi gerekecek. Tebligat ücretinin 6 TL olduğu dikkate alındığında ödenmesi gereken toplam para 600 TL'ye ulaşacak.

NE KADAR TANIK O KADAR ÖDEME
- Dikkat çeken bir başka değişiklik de tanık ücretlerine ilişkin. Eski uygulamada, duruşmaya çağrılan tanık isterse ücret ödeniyordu. Yeni düzenlemede ise davacı, dilekçesindeki sayı kadar tanıklık ücretini peşin yatıracak. Dava dilekçesinde tanık sayısı belirtilmemiş olsa dahi davacıdan, en az üç tanık ücreti ve tebligat parası yine peşin alınacak. Yeni tarifedeki tanıklık ücreti 15 -30 TL olarak belirlendi. Bu durumda davacıdan en az 45 TL tanıklık ücreti, 18 TL de tebligat ücreti alınacak. Mahkeme, tanık dinlenmesine yer olmadığı kararı verirse, peşin olarak alınan bu paralar ancak dava sonuçlanınca iade edilecek.

BİLİRKİŞİ TARİFESİ DEĞİŞKEN
- Keşif harcının peşin alınması da yine itiraz konusu. Zira keşif harcı tutarı 200 TL civarında, keşif ulaşım gideri ise tarifede 75 TL olarak düzenlenmiş. Bilirkişi ücreti de mahkemelere göre 150 Tl ila 300 TL arasında değişiyor. Bu durumda dava açan bir kişinin, keşif harcı ve ulaşım gideri olarak 275 TL, bilirkişi gideri olarak da 150 ila 300 TL'yi nakit yatırması gerekecek. Mahkeme, keşif ve bilirkişiye ihtiyaç duymazsa, bu paralar dava sonuçlanınca iade edilecek.

İşte o madde
MADDE 120- (1) Davacı, yargılama harçlarıyla her yıl Adalet Bakanlığı'nca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. (2) Avansın yeterli olmadığının dava sırasında anlaşılması halinde, mahkemece, bu eksikliğin tamamlanması için davacıya iki haftalık kesin süre verilir.

Anayasaya aykırı durum

DAR gelirli vatandaşı zora sokacak düzenlemeye hukukçular da tepkili:
- İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal: Son dönemde yargının hızlandırılması konsepti ortaya çıktı. Kural olarak iyi bir şey ama hızlı trenle hızlandırılmış tren arasındaki ilişki bunda da var. Yargıyı hızlandıracağım diye adalete, erişimi hızlandırırsanız daha zararlı olur. Eski sistemde bir keşif, bilirkişi ücreti yatırılacak olduğunda mahkeme 'davacının yatırmasına' diye karar veriyordu. Bu, ihtiyaç duyulduğunda yatırılıyordu. Şimdi peşin alınacak. Ekonomik bakımdan sıkıntısı olan vatandaşların adalete erişimine engel olabilir. Anayasa'nın 36. maddesindeki hak arama bölümüne aykırı bir durum ortaya çıkar.

Bunun adı ABD modeli
- Avukat Ali Rıza Dizdar: Adalet zenginlerin mahkemesi haline gelir. Bu durum anayasaya aykırı. Adamın parası yok yatıramayacak. Dava açamayınca suç oranları artacak. Mahkeme yerine çetelere gider insanlar. Uygulama, yabancı hukuk şirketlerinin de Türkiye'ye gelmesine neden olur. Bu, Amerikan modelidir. Hukuk şirketleri bir yüzdelik pay alıp dava açıyor. Sakıncalı bir durum.
- Emekli Hakim Salih Savaşer: Yasa, dava sürelerinin kısalması yönünden faydalı olur. Dava açmak isteyen vatandaş acısından bakıldığında, peşin avans sistemi eleştirilebilir.

Kaynak : Cumhur ERKEK/AKŞAM
Old 06-10-2011, 15:45   #2
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan İstanbul Barosu Başkanı Ümit KOCASAKAL
...Son dönemde yargının hızlandırılması konsepti ortaya çıktı. Kural olarak iyi bir şey ama hızlı trenle hızlandırılmış tren arasındaki ilişki bunda da var. Yargıyı hızlandıracağım diye adalete, erişimi hızlandırırsanız daha zararlı olur...
Yerinde bir benzetme olmuş.
Old 09-10-2011, 21:17   #3
tığlı

 
Varsayılan

bir vatandaşın evini boyadım. maliyet 1.500 TL. ev sahibi emeğimi ve masrafımı ödemedi. dava açmam gerekiyor, tanık deliline, keşfe, bilirkişi deliline dayanmam gerekiyor. harç ile birlikte 1.300-1.500 TL arası maraf yaparak davayı açabiliyorum. zamanım yoksa ve de yargılamadan anlamıyorsam bir avukata vekalet vermem gerekiyor. onun da benden isteyeceği ücret masraf + 1.500-2.000 TL arası avukatlık ücreti.
şimdi ben 1.500 TL alacağımın bana verilmesi için hukuki yola başvurduğumda 3.000 TL'ye ihtiyacım var.
şimdi ben aşağıdaki şıklardan hangisine müracaat edeyim?
a-adli yardım talebinde bulun
b-alacağını zekata say
c-orman hukukunu uygula
d-bir bardak soğuk su iç
Old 10-10-2011, 06:48   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan tığlı
bir vatandaşın evini boyadım. maliyet 1.500 TL. ev sahibi emeğimi ve masrafımı ödemedi. dava açmam gerekiyor, tanık deliline, keşfe, bilirkişi deliline dayanmam gerekiyor. harç ile birlikte 1.300-1.500 TL arası maraf yaparak davayı açabiliyorum. zamanım yoksa ve de yargılamadan anlamıyorsam bir avukata vekalet vermem gerekiyor. onun da benden isteyeceği ücret masraf + 1.500-2.000 TL arası avukatlık ücreti.
şimdi ben 1.500 TL alacağımın bana verilmesi için hukuki yola başvurduğumda 3.000 TL'ye ihtiyacım var.
şimdi ben aşağıdaki şıklardan hangisine müracaat edeyim?
a-adli yardım talebinde bulun
b-alacağını zekata say
c-orman hukukunu uygula
d-bir bardak soğuk su iç

e- Kadıya şikayet et!
Old 10-10-2011, 14:22   #5
Av.Suna SOYDAŞ

 
Varsayılan

Bu uygulama gerçekten hak aramaya engel bir uygulama. Alacaktan fazla masraf çıkıyor. Bir çözüm bulmak lazım ama nasıl ???????
Old 10-10-2011, 14:46   #6
Av. D. Koca

 
Varsayılan

Kanaatime göre yürürlüğe giren bu düzenleme sonucu ortaya çıkan soruna çözüm olarak arabuluculuk modelini dayatacaklar...

Hukuk Mahkemelerinde dava açmak artık çok masraflı olacağından arabuluculuk hem masraf hem süre açısından özendirilmiş olacak.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
tanıma-tenfiz davasında dava masrafı ne kadar tutar? av.ta Meslektaşların Soruları 1 26-08-2009 15:22
İcra Takibi Dava Sonuna Kadar Durdurulabilir Mi? ncoban Meslektaşların Soruları 8 15-09-2008 19:04
sigorta şirketine karşı dava zamanaşımı süresi ne kadar Av.Mustafa yağan Meslektaşların Soruları 3 21-02-2008 20:07
Taşınmazın yediemin olarak dava sonuna kadar teslimi Av.Can Meslektaşların Soruları 2 07-02-2007 09:27


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04813910 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.