|
|
|
|
Merhabalar,
Müvekkilim şirket bünyesinde çalışan bir işçisini aynı koşul ve görevle başka bir mağazasında görevlendirmek istiyor.
Mağazalar arasında fazla mesafe yok ,servis var.
Aslına bakılırsa İş Kanunu madde 22 gereğince iş sözleşmesinin esaslı koşullarında değişiklik olmuyor.
Şimdi ben işçiye ihtarname göndermek istiyorum.İşçi bu yazılı bildirimi aldıktan 6 gün içinde cevap vermez ise kabul etmemiş oluyor. Peki kabul etmemesi ; işverene haklı nedenle fesih imkanı verir mi? İşçinin iş aktine son verilirse ihbar-kıdem talep edebilir mi?
Şimdiden çok teşekkür ederim.İyi çalışmalar herkese..
|
|
 |
|
 |
|
Üstadım, iş sözleşmesindeki tarafların, sözleşmede işçinin çalışacağı işyerini belirlemeleri halinde, işyerini değiştirmek esaslı değişiklik kabul edilerek İş Kanununun 22. maddesine tabi tutulmakta, bu karşılık sözleşmede işçinin çalışacağı işyeri belirlenmemişse, işçinin durumunun fiziki mekan, sosyal çevre, ücret, yeni masraf yükleme, ailevi yükümlülükler gibi yönlerden ağırlaştırılmaması kaydıyla, aynı il sınırları içerisinde işyeri değişiklikleri esaslı değişiklik sayılmazlar. Yargıtay 9. HD.'nin 10.07.2000 tarihli kararında da, şehir içinde makul uzaklıktaki bir işyerine nakli, esaslı değişiklik olarak görmemiştir. Bu nedenle somut olaydaki değişiklik esaslı değişiklik kabul edilmeyecek, İş Kanununun 22. maddesinin uygulama alanı olmayacaktır.
Diğer taraftan işçinin değişiklik önerisini kabul etmemesi halinde, bu durum işverene haklı fesih hakkı vermez. İhbar ve şartları oluşmuşsa kıdem tazminatı ile sorumlu olursunuz. Ayrıca somut durum karşısında feshin geçerli nedene dayanmadığı yönündeki davacı iddiası kabul görür ve işçi iş güvencesi hükümleri gereği feshin geçersizliği ve işe iade talepli davasında lehine karar alabilir. Zira 22. madde " işçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse,
işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir " demektedir.
Kolay gelsin.