![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() günaydın
Bir finansal kiralama A.Ş. senette imzası bulunan 4 borçlu hakkında örnek 10 üzerinden takibe geçiyor. 4 borçludan bir tanesinin adına kayıtlı taşınmaz alacaklı lehine ipotek verilmiş durumda. Alacaklı, söz konusu taşınmaz üzerine yaptığı takip üzerinden haciz şerhi koyduruyor. Yapılan ihalede alacaklı alacağına mahsuben taşınmazı ihalede alıyor. Tapu kaydı incelendiğinde alacaklının rehni diğer hacizlerden önce konulmuş, ancak haciz şerhi diğer hacizlerden birkaçından sonra konulmuş durumda. Tapuda haciz şerhleri içinde vergi dairesi de var. 1- Alacaklı kendisinden önceki hacizler olmasına rağmen alacağına mahsuben alabilir mi? 2- Alacaklının ipoteği ipotekli takibe geçmemesine rağmen buna imkan verir mi? 3- Açılacak olan ihalenin feshi davasında bu argümanları ileri sürebilir miyiz? 4- İpotek edilen alacak için takibe geçebilmek için, öncesinde mahkemeden alacağın tespit ettirilip ondan sonra takibe geçilmesi gerektiği yönünde karar buldum. Acaba örnek 10 takip yapılmış olması bu takip dosyasının iptali için herhangi bir dava açmamızı gerektirebilir mi? saygılar, hürmetler |
![]() |
#2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
![]()
Sn. Alamut; 1 - Satış isteyen alacaklının haczinden önce hacizler varsa taşınmazı ihalede alacağına mahsuben alamaz. İhalede pey sürmüş ve taşınmazı almış ise ihale bedelini dosyaya yatırması için süre verilmesi gerekir. 2 - İpoteğin varlığı yukarıdaki cevabı değiştirmez. 3 - İhalenin feshi sebepleri Yargıtay kararlarında şu şekilde belirtilmiştir: "İİK. nun 134. maddesinde ihalenin feshi nedenleri teker teker belirtilerek gösterilmemiştir. Sadece, (ihalenin Borçlar Kanunu’nun 226. maddesinde yazılı), (satış ilanı tebliğ edilmemiş olması), (satılan malın esaslı niteliklerindeki hata) ve (ihaledeki fesat) nedeniyle ihalenin bozulabileceğine değinilmiştir. İhalenin bozulma nedenleri gerek doktrinde ve gerekse Yargıtay uygulamasında; a) İhaleye fesat karıştırılmış olması b) Artırmaya hazırlık aşamasındaki hatalı işlemler, c) İhalenin yapılması sırasındaki hatalı işlemler, d) Alıcının taşınmazın önemli nitelikleri hakkında hataya düşürülmüş olmasıı şeklinde sıralanabilir." Andığınız husus "İhalenin yapılması sırasındaki hatalı işlemler"'den biri olarak nitelendirilebilir. 4. İİK 45. maddeyi incelemenizi öneririm. Bu konu; ipoteğin türü, alacağın nedeni vb. konularla doğrudan bağlantılıdır. Saygılarımla...
|
![]() |
#3 |
|
![]() SaĞol KardeŞİm Çok Faydali Oldu. HÜrmetler
|
![]() |
#4 |
|
![]() sayın karabulut,
söz konusu takip örnek 10. söz konusu olayda, kefil ipotek veriyor, diğer 3 kişi ile birlikte 4 kişiden senet alınıp bu senet takibe konuluyor. alacak kambiyo senedine bağlanmışsa alacak rehinle temin edilmiş olsa bile alacaklı örnek 10 takip yapabilir deniliyor. bu bağlamda nasıl bir yorum getirirsiniz..? saygılar |
![]() |
#5 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Sn. Alamut; Bu husus tartışmalı (ve İİK 45. maddeye göre 10 Örnek takibin sıhhati ile ilgili) olsa da tartıştığımız konuyu (taşınmazın alacağa mahsuben alınıp alınmayacağını) etkileyemeyeceğini düşünüyorum. Şöyle düşünelim; taşınmazı 3. kişi almış olsaydı, sıra cetveli yapılırken 10 Örnek takip ipote ktakibi gibi mi değerlendirilecek idi? Diğer hacizlerin önüne mi geçecekti? Saygılarımla... |
![]() |
#6 |
|
![]() evet o tartıştığımız konu ayrı. onun davasını açtım. ancak esas dosya ile alakalı borçluya süre kazandırabilmek adına birşey yapabilir miyiz acaba diyorum. yargıtay kararlarına baktım. ilamsız takip olsa sorun yok ancak kambiyo senedi ile taibe konulunca durum biraz farklılık arzediyor.
|
![]() |
#7 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
"Süre kazandırmak"tan, (çoğu zaman) alacaklı vekili olarak hareket ettiğim için olsa gerek, hiç hoşlanmadığımı da eklemeliyim. Temmuz 2009'da yapılan bir ihale ile ilgili olarak ve süre kazanmak için açılan dava temyiz aşaması ile birlikte ikinci yılına girerken tek kuruş ödeme gelmemesi bu düşüncemin sabitlenmesini sağlıyor sanırım. ![]() ![]() Saygılarımla... |
![]() |
#8 |
|
![]() sizi gayet iyi anlıyorum sayın karabulut. sanırım ben de 4 senedir bana fazla alacaklı gelmemesinden bu şekilde düşünüyorum. ama öte yandan borcun ödenmesine ilişkinn kendi çabalarım da olmadı değil. artniyetli değil müvekkilim en azından. çok teşekkür ederim. saygılar ve hürmetler. iyi çalışmalar ve bol kazançlar.
|
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Alacağına mahsuben ihaleye iştirak | Derya DEMİR | Meslektaşların Soruları | 5 | 05-04-2012 01:17 |
ipotekli taşınmaz | hak 198 | Meslektaşların Soruları | 2 | 03-07-2009 14:40 |
ipotekli taşınmaz değeri kadar borçlanma mümkünmü? | zlm | Meslektaşların Soruları | 1 | 24-06-2009 14:51 |
konut kredisi ve ipotekli taşınmaz | BERKAN | Hukuk Soruları Arşivi | 5 | 29-09-2006 01:47 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |