Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

iflas işçi alacağı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 30-10-2010, 14:06   #1
av.ogzhnbzkrt

 
Varsayılan iflas işçi alacağı

Hakkinda İflas Karari VerİlmİŞ OlduĞunu ÖĞrendİĞİmİz, Ancak HenÜz GerekÇelİ Kararin YazilmadiĞi Bİr Şİrketten Ayrilan İŞÇİlerİn, İŞÇİlİk Hak Ve Tazmİnatlarina İlİŞkİn AÇacaĞimiz Davada, Bu Alacaklari Dava AŞamasinda Da Öncelİklİ Alacak Olarak Bİldİrİp Alabİlme İmkanimiz Olabİlİr Mİ?
Dava SÜrerken Alacaklarin KarŞiliksiz Kalmamasi İÇİn Neler Yapilabİlİr?
Şİmdİdİen Çok TeŞekkÜrler....
Old 01-11-2010, 14:00   #2
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan

ADİ VE REHİNLİ ALACAKLARIN SIRASI:

Madde 206 - (Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.)

Alacakları rehinli olan alacaklıların satış tutarı üzerinde, gümrük resmi ve akar vergisi gibi Devlet tekliflerinden muayyen eşya ve akardan alınması lazım gelen resim ve vergi o akar veya eşya bedelinden istifa olunduktan sonra rüçhan hakları vardır.

Bir alacak birden ziyade rehinle temin edilmiş ise satış tutarı borca mahsup edilirken her rehinin idare ve satış masrafı ve bu rehinlerden bir kısmı ile temin edilmiş başka alacaklar da varsa bunlar nazara alınıp aylaştırmada lazım gelen tenacübe riayet edilir.

Alacakları taşınmaz rehniyle temin edilmiş olan alacaklıların sırası ve bu teminatın faiz ve eklentisine şümulü Kanunu Medeninin taşınmaz rehnine müteallik hükümlerine göre tayin olunur. (Ek cümle: 29/06/1956 - 6763/42 md.) Alacakları gemi ipoteği ile temin edilmiş olan alacaklılarla gemi alacaklıları hakkında Türk Ticaret Kanununun bu cihetlere ait hususi hükümleri tatbik olunur.

(Değişik fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./52. md.) Teminatlı olup da rehinle karşılanmamış olan veya teminatsız bulunan alacaklar masa mallarının satış tutarından, aşağıdaki sıra ile verilmek üzere kaydolunur:

Birinci sıra:

A) İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve iflasın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflas nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları,

B) İşverenlerin, işçiler için yardım sandıkları veya sair yardım teşkilatı kurulması veya bunların yaşatılması maksadıyla meydana gelmiş ve tüzel kişilik kazanmış bulunan tesislere veya derneklere olan borçları,

C) İflasın açılmasından önceki son bir yıl içinde tahakkuk etmiş olan ve nakden ifası gereken aile hukukundan doğan her türlü nafaka alacakları.

İkinci sıra:

Velayet ve vesayet nedeniyle malları borçlunun idaresine bırakılan kimselerin bu ilişki nedeniyle doğmuş olan tüm alacakları;

Ancak bu alacaklar, iflas, vesayet veya velayetin devam ettiği müddet yahut bunların bitmesini takip eden yıl içinde açılırsa imtiyazlı alacak olarak kabul olunur. Bir davanın veya takibin devam ettiği müddet esaba katılmaz.

Üçüncü sıra:

Özel kanunlarında imtiyazlı olduğu belirtilen alacaklar.

Dördüncü sıra:

İmtiyazlı olmayan diğer bütün alacaklar.

(Ek fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./52. md.) Bir ve ikinci sıradaki müddetlerin hesaplanmasında aşağıdaki süreler hesaba katılmaz:

1. İflasın açılmasından önce mühlet de dahil olmak üzere geçirilen konkordato süresi.

2. İflasın ertelenmesi süresi.

3. Alacak hakkında açılmış olan davanın devam ettiği süre.

4. Terekenin iflas hükümlerine göre tasfiyesinde, ölüm tarihinden tasfiye kararı verilmesine kadar geçen süre.
Old 01-11-2010, 14:07   #3
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan

Yukarıda da kanun hükmü ile güvence altına alınan işçi alacakları Birinci sıranın A bendinde yani tüm alacakların başında bulunmaktadır. Buna sıra cetveli denilir ve İflas masasından alacaklılara yapılacak ödemeler bu cetvele dayanarak yapılır.

Siz de bu hükme dayanarak İflas ilan edilip İflas masası kurulduğunda alacağınızı bu masaya yazdırıp ödenmesini talep edebilirsiniz. İşçi alacakları öncelikli alacaklardan olduğu için sizin talebinizin karşılıksız kalması mümkün değil ya da bir itiraza maruz kalması da söz konusu değildir. Her şekilde alacağınızı tahsil edebilirsiniz. Ancak tüm bunlar tabi ki İflas eden işverenin yani müflisin mal varlığı ve aktif değerleri sonucunda para çevrilen malların yeter derecede olmasına bağlıdır. Ancak dediğim gibi paraya çevrilen herhangi bir değer olması durumunda ilk ödenecek alacaklar işçi alacaklarıdır.

Bu süreçte herhangi bir dava açmanız gerektiğini düşünmüyorum. Alacağınızı İflas masasının açılmasını müteakip iflas masasına yazdırdığınız takdirde bir sorun çıkmadan alacağınızı tahsil edeceğinizi düşünüyorum...

Saygılarımla...
Old 01-11-2010, 19:36   #4
av.ogzhnbzkrt

 
Varsayılan

cevabınız için çok teşekkür ederim avukat bey,
bir diğer mesele ise şu.:
işçilik alacaklarına ilişkin ihtarname çekmek istiyoruz, bu ihtarı, (önceki verdiğim bilgiler ışığında) işverene mi çekeceğiz?
henüz gerekçeli karar yazılmamış ve iflas masası kurulmamış...
Old 01-11-2010, 19:44   #5
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan

Daha önce de yazdığım gibi şu anda yapabileceğiniz en mantıklı davranış iflas masasının açılmasını beklemektir. Bundan önce işverenin size bir ödeme yapacağını sanmıyorum çünkü iflas kararı verilmiş ise gerekçenin yazılması kararın kesinleşmesi temyiz süreleri gibi süreçlerden sonra iflas kesinleşip ilan edildikten sonra İflas masası kurulacaktır bundan önce sizin yapacağınız her davranış ek masraflara veya çabalara neden olacaktır.

Biraz sabırlı olun ve iflas masasının açılmasını bekleyin iflas masası açıldıktan sonra da deftere alacağınızı kaydettirin bu şekilde ilk olarak zaten işçilere ödeme yapacakları için zaten bundan iyi bir pozisyona nasıl ve ne şekilde geçebilirim düşüncesindesiniz orayı anlayamadım?

Yani yukarıda da yazdım alacakları ilk ödenecek işçilerdir dedim yani alacaklarını herkesten önce sizin müvekkiliniz alacak bu yeterince avantaj sağlamıyor mu size? ya da yeterince güvence vermiyor mu?
Old 15-03-2011, 15:25   #6
Av.Dursun KARACA

 
Varsayılan

Birinci sıraya dahil işçi alacaklarına iş kazasından doğan ilama bağlı maddi manevi tazminat alacakları da girmekte midir?
Old 15-03-2011, 15:59   #7
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan d-karaca
İş kazasından doğan maddi manevi tazminat alacağı (ilama bağlı) 206. maddenin birinci sırasına giren türden bir işçi alacağı mıdır?
Değildir, diye düşünüyorum.Sözü edilen alacak,işçi ücreti veya ücret eki, tamamlayıcısı bir alacak türü değildir.
Old 15-03-2011, 15:59   #8
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan d-karaca
Birinci sıraya dahil işçi alacaklarına iş kazasından doğan ilama bağlı maddi manevi tazminat alacakları da girmekte midir?

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, 25.01.2007 T., Esas-Karar: 9508-354: "Davacı vekili, "dava dışı borçluya ait taşınmazın satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde üst sıraya alınan davalının alacağının manevi tazminat ilamına dayandığını, bu haliyle alacağın İcra ve İflas Kanununun 206 ncı maddesinin kapsamı dışında kaldığını ileri sürerek sıra cetvelinin iptaline karar verilmesini" talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili "müvekkilinin alacağının iş kazası nedeniyle manevi tazminat istemi ile açılmış dava sonucunda alınan ilama dayandığını ve sıra cetvelinde üst sıraya alınmalarının yasaya uygun olduğunu" bildirerek "davanın reddi gerektiğini" savunmuştur.

İcra Mahkemesi'nce "İcra ve İflas Kanunu'nun 206 ncı maddesinde işçi alacaklarına imtiyaz tanındığı, davalının iş kazası nedeniyle manevi tazminat alacağının bu kapsamda bulunmadığı" gerekçesiyle "davanın kabulüne" karar verilmiş; hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

İcra ve İflas Kanunu'nun 206 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının, "Birinci Sıra" başlıklı bendinin (A) alt bendine göre işçilerin, iş ilişkisine dayanan alacakları, haciz yolu ile takiplerde düzenlenecek sıra cetvellerinde, aynı yasanın 100 ve 140 ıncı maddelerinin göndermesiyle birinci sırada yer alırlar. Somut olayda davalı alacağının iş ilişkisinden doğduğu tartışmasız olup, anılan yasa hükmüne aykırı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir."

Saygılar...
Old 15-03-2011, 16:52   #9
Av.Dursun KARACA

 
Varsayılan

Aynı/benzer konuda aksi yönde bir kararı arkadaşların bilgisine sunmak istiyorum.


YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E:2005/4864-K:2005/10449-20.10.2005


...İcra Mahkemesi'nce yapılan yargılamaya ve dosya kapsamı delillere göre, davacı yanın alacağının iş kazasından kaynaklanan ilama dayalı tazminat alacağı olduğu, bu alacağın İİK.nun 206 ncı maddesinde düzenlenen işçi alacaklarından olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş; hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dosyadaki yazılara, kararın delillerle gerektirici sebeplere ve özellikle alacağının İcra ve İflas Kanunu'nun 206 ncı 4 ncü fıkrasında yer alan birinci sıra kapsamında olmadığına ve esasen yasanın 268 ve 100 ncü maddelerine uygun şekilde ilk hacze iştirak anlaşılmış bulunmasına göre, davacı nin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan İcra Mahkemesi İcra ve İflas Kanunu'nun 366 ncı maddesi uyarınca ONANMASINA, 20.10.2005 oybirliğiyle karar verildi
Kaynak :Corpus
Old 15-03-2011, 21:28   #10
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Vay anasını sayın seyirciler, bir İBK gereği kokusu alıyorum ..
Old 16-03-2011, 09:11   #11
Av.Dursun KARACA

 
Varsayılan

Yanlış kanaate neden olmaması için kararın tam metnini veriyorum. Zira; karara konu alacağın iş kazasında ölümden doğan destek tazminatı ile ilgili olduğu anlaşılıyor.


T.C.
YARGITAY
19. Hukuk Dairesi
E:2005/4864-K:2005/10449

Taraflar arasındaki sıra cetveline itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı nce hernekadar duruşmalı olarak temyiz edilmiş ise de konu itibariyle bu isteğin reddiyle incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

Davacı vekili bedeli paylaşıma konu taşınmaz üzerine Serik Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 1995/80 E. sayılı dosyasından ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz; takip dosyasından da haciz koydurduklarını, düzenlenen sıra cetvelinde ilama bağlı alacaklarının birinci sıraya alınması gerekirken davalının haczine iştirak ettirildiklerini; alacaklarının 1475 sayılı İş Kanunu'nun 73 ncü maddesinden kaynaklanan bir işçi alacağı olması aynı zamanda aile hukukundan doğan ve nakden ifası gereken alacaklardan olması nedeniyle, İİK.nun 206 ncı maddesine göre birinci sıraya alınması gerektiğini ileri sürerek sıra cetvelinin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı vekili dağıtımın İİK.nun 100 ncü maddesine uygun olduğunu, davacı yanın alacağının aynı yasanın 206 ncı maddesi kapsamında olmayıp, destekten yoksun kalma tazminatından kaynaklandığını, ihtiyati tedbirin satışı engellemeyeceği gibi davacının birinci sıraya alınmasına imkan da tanımadığını bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.

İcra Mahkemesi'nce yapılan yargılamaya ve dosya kapsamı delillere göre, davacı yanın alacağının iş kazasından kaynaklanan ilama dayalı tazminat alacağı olduğu, bu alacağın İİK.nun 206 ncı maddesinde düzenlenen işçi alacaklarından olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş; hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere ve özellikle davacı alacağının İcra ve İflas Kanunu'nun 206 ncı maddenin 4 ncü fıkrasında yer alan birinci sıra kapsamında olmadığına ve esasen anılan yasanın 268 ve 100 ncü maddelerine uygun şekilde ilk hacze iştirak ettirildiğinin anlaşılmış bulunmasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan İcra Mahkemesi kararının İcra ve İflas Kanunu'nun 366 ncı maddesi uyarınca ONANMASINA, 20.10.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi


Kaynak :Corpus
Old 16-03-2011, 14:24   #12
Av.Dursun KARACA

 
Varsayılan

Sayın Nevra ÖKSÜZ, bildirdiğiniz Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, 25.01.2007 T., Esas-Karar: 9508-354 sayılı kararının tam metnini göndermeniz mümkün mü? İlginize teşekkürler
Old 16-03-2011, 15:28   #13
ali ekmekçi

 
Varsayılan

Bence Yüksek Mahkemenin kararı doğrudur.Ücret kavramını geniş yorumlamıştır.Zira ücret kavramına değer veren ve onu ilk sıraya alan yasakoyucunun iş kazasını geçiren ve daha da mağdur olan işçinin kazadan mütevellit alacağını daha az korunmaya değer bulması düşünülemezdi.Bu sebeple İBK beklemiyorum.Sabırlı olun tavsiyesinde bulunan Meslektaşımın tavsiyesine bir parantez açıyorum.(En az 4-5 yıl kadar)...İyi çalışmalar dilerim...
Old 08-12-2011, 20:07   #14
yalcinhukukbürosu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Aykut Toklu
Daha önce de yazdığım gibi şu anda yapabileceğiniz en mantıklı davranış iflas masasının açılmasını beklemektir. Bundan önce işverenin size bir ödeme yapacağını sanmıyorum çünkü iflas kararı verilmiş ise gerekçenin yazılması kararın kesinleşmesi temyiz süreleri gibi süreçlerden sonra iflas kesinleşip ilan edildikten sonra İflas masası kurulacaktır bundan önce sizin yapacağınız her davranış ek masraflara veya çabalara neden olacaktır.

Biraz sabırlı olun ve iflas masasının açılmasını bekleyin iflas masası açıldıktan sonra da deftere alacağınızı kaydettirin bu şekilde ilk olarak zaten işçilere ödeme yapacakları için zaten bundan iyi bir pozisyona nasıl ve ne şekilde geçebilirim düşüncesindesiniz orayı anlayamadım?

Yani yukarıda da yazdım alacakları ilk ödenecek işçilerdir dedim yani alacaklarını herkesten önce sizin müvekkiliniz alacak bu yeterince avantaj sağlamıyor mu size? ya da yeterince güvence vermiyor mu?

Değerli meslektaşım; iflas masası açıldıktan sonra deftere nasıl kaydedilecek. Ortada Mahkeme kararı falan yok. Örneğin 2,5 yıldan beri çalışan bir işçinin işvereni şirket iflasını talep etti diyelim. Kafamıza göre "bizim şu kadar ihbar ve şu kadar kıdem tazminatı alacağımız var, bunları deftere kaydedin" şeklinde mi olacak. Başka bir değişle örneğin bir ilama falan dayanmayan bizim şu kadar alacağımız var demesi iflas masası yetkilisince neden dikkate alınsın.
Bunu şu nedenle soruyorum; Şu an türkiyede çok önemli bir çocuk giyim firmalarından birinde çalışan işçiler firmanın iflasını istediği ve özellikle kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarını nasıl tahsil edileceği konusunda teredditleri var. Dahası hiçbir firma yetkilisi durumu işçilere açıklamıyor.İşçiler de söylentilerden sıkılmış durumda.
Old 08-12-2011, 20:44   #15
AV.POYRAZ

 
Varsayılan

firma hakkında iflas kararı verilmiş ise ve siz işçiler dava açmamış ise siz işçilerin alacaklarını hesaplayarak iflas masasına bir dilekçe ile bildireceksiniz. iflas masası sizin dilekçenizi hakkına iflas kararı verilen firmaya tebliğe çıkartacak, firmadan herhangibir itiraz gelmediği takdirde sizin alacak talebiniz kesinleşir ve alacağınız sıra cetveline kaydedilir.

davanız var ise davanızı iflas masasına bildireceksiniz ve davanıza devam edilecek davanın neticesinde ilamı iflas masasına bildirceksiniz. iflas kararından önce iş davası açılmış ise iflasın açılması davayı durdurmaz , son yargıtay kararlarına göre 2. alacakllar toplantısının yapılmamış olması da iş davasının görülmesine engel teşkil etmemektedir.

Bu şekilde alacağınız sıra cetvelinde yerini alır.

Bir alacağın masaya kaydedilmesi için ilama gerek yoktur. alacağınız neye dayanırsa dayansın dilekçe ile bildireceksiniz. Ama bu yolan geçen birininde olmayan bir alacağı masaya kaydettirebileceği anlamına gelmez.

netice olarak ;
1-bildirdiniz alacak iflas eden firma bildiriliyor, firmanın itiraz hakkı var
2-firmanın ticari defterleri var
3-işçi iseniz sgk kaydınız var ve aldığınız ücret belli
4-iflas idaresinin kabul etmeme yetkisi var...

bildirdiğiniz alacak kabul edilmediği takdirde size süre veriliyor ve dava açıyorsunuz, bu dava ile alacağınız ispat ediliyor. bu sizin alacağınızı almanızı engellemez çünkü ; iflas masası sizin davanızı masaya kaydediyor ve sizin davanız bitmeden iflas masası tasfiyeye başlar ise sizin davanız için karşılık ayrılır....
Old 08-12-2011, 21:25   #16
yalcinhukukbürosu

 
Varsayılan

Peki firmanın iflasını isteyip istemediği nereden ve nasıl öğrenilir? ki;alacağımızı iflas masasına kaydettirebilelim. Zira İşçilere bu konularda bir bilgi verilmemektedir.
Old 11-12-2011, 17:37   #17
AV.POYRAZ

 
Varsayılan

1-Firmanın bağlı olduğu ticaret odasından firma hakkında iflas kararı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. iflas durumunda iflas kararı öncelikle ticaret odasına bildirilir ve kayıtlara işlenir.
2-Ayrıca firmanın merkezinin bulunduğu yerdeki İflas müdürlüğüne firmayı sorabilirsiniz. iflas kararı var ise merkezin bulunduğu yerdeki iflas dairesinde masa oluşturulur.
3-Firmanın merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesine sorabilirsiniz. birden fazla ticaret mahkemesi varsa tevzi bürosuna sorarsanız bilgi edinebilirsiniz.
Old 29-02-2012, 13:54   #18
Av. Öznur Aktürk

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşlarım,
Müvekkil 18.02.2009 tarihinde askerlik görevini ifa etmek üzere ve bu gerekçe ile çalıştığı şirketten ayrılıyor fakat ücret alacakları, kıdem tazminatı vs. kendisine ödenmiyor.
Askerlik hizmetini tamamladıktan bir süre sonra eski işverenine karşı işçilik alacağı davası açıyor.
Ancak bu sırada işveren ekonomik acz haline düşmüş, malvarlığı haczedilmiş, Ticaret Sicilde kayıtlı adresten de taşınmıştır.
İşçilik alacakları davasında tebligatlar T.K.35. maddeye göre yapılarak dava neticeleniyor ve hüküm kesinleşiyor.
Bu ilama dayalı olarak başlatacağımız icra takibinde takip yolunu haciz değil de iflas olarak seçsek, ilama bağlı bu işçilik alacağımız (kıdem tazminatı, ücret alacakları, yıllık izin ücreti alacağı, fazla çalışma alacağı) "İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve iflasın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflas nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları" bendi gereğince
1- İlk sıraya mı girer?
2- Daha evvel başka alacaklılarca konulan hacizlerin akıbeti ne olur?
3- Söz konusu bentte yazılı "iflasın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş" ibaresinden ne anlamamız gerekir? İş ilişkisinin sona erme tarihi mi, davanın karar tarihi mi, kesinleşme tarihi mi?
Bu hususlarda görüş ve önerilerinizi rica ediyorum.
Saygılarımla...
Old 05-03-2012, 12:26   #19
AV.POYRAZ

 
Varsayılan

Haciz sözkonusu olursa ; işçilik alacakları için öncelik hakkı yoktur. normal sıraya girer ; sizden önceki hacizler ile paylaşmaya girebilmesi için ise dava tarihine bakılır ;

örn : sizin dava tarihiniz 2009 yılı ekim ayı ise ve sizden önce haciz başlatanlar 2009 yılı kasım, 2010 yılı ekim vs... haciz koymuş ise siz bunların tamamına iştirak edebilirsiniz. ancak sizin dava tarihinizden önce konulan hacizlere iştirak edemezsiniz.

iflas yolunu seçerseniz işler değişir ve iflas durumunda işçilik alacaklarının öncelik hakkı vardır. öncelikle alacağınızı siz alırsınız, diğer hacizlerin önemi olmaz ancak rehin, ipotek haklarının önüne geçemezsiniz. Tahakkuk etmek ; iş ilişkisiniz sona erdiği tarihtir. iş ilişkisinin sona ermesi ile hak doğar alacak tahakkuk eder mahkeme kararı tespittir.
tşk...

sizden önce çok haciz varsa iflası seçerseniz daha iyi olur. bunu yapmadan önce dava tarihiniz ile diğer haciz tarihlerini karşılartırın....

tşk...
Old 07-03-2014, 21:27   #20
Av.S.C

 
Varsayılan

Arkadaşlar,iflasta sıra cetveli tanzim edilirken işçi alacağı (eski işçiler) 4. sıra yerine 1. sıraya kaydedilmiş ve yasal diğer alacaklıların itiraz süreleri geçmiş.Sizce i.i.k 206 daki sıra kamu düzenindenmidir ? diğer alacaklıların bu durumda süresiz dava ve şikayet hakkı varmıdır? bu konuda elinde Yargıtay kararı olan meslektaşlar paylaşırsanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Old 07-03-2014, 22:34   #21
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.S.C
Arkadaşlar,iflasta sıra cetveli tanzim edilirken işçi alacağı (eski işçiler) 4. sıra yerine 1. sıraya kaydedilmiş ve yasal diğer alacaklıların itiraz süreleri geçmiş.Sizce i.i.k 206 daki sıra kamu düzenindenmidir ? diğer alacaklıların bu durumda süresiz dava ve şikayet hakkı varmıdır? bu konuda elinde Yargıtay kararı olan meslektaşlar paylaşırsanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

Konunun tamamını tam olarak okumadığınız ya da konuyla ilgili pek bilginiz olmadığı sonucunu çıkaracağım ancak tekrar bir sorayım?

İşçi alacakları zaten 1. sıraya yazılır siz 4. sıraya yazılması gerekirken 1. sıraya yazılmış derken neyi kastediyorsunuz biraz daha açar mısınız?
Old 07-03-2014, 22:35   #22
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan

ADİ VE REHİNLİ ALACAKLARIN SIRASI:

Madde 206 - (Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.)

Alacakları rehinli olan alacaklıların satış tutarı üzerinde, gümrük resmi ve akar vergisi gibi Devlet tekliflerinden muayyen eşya ve akardan alınması lazım gelen resim ve vergi o akar veya eşya bedelinden istifa olunduktan sonra rüçhan hakları vardır.

Bir alacak birden ziyade rehinle temin edilmiş ise satış tutarı borca mahsup edilirken her rehinin idare ve satış masrafı ve bu rehinlerden bir kısmı ile temin edilmiş başka alacaklar da varsa bunlar nazara alınıp aylaştırmada lazım gelen tenacübe riayet edilir.

Alacakları taşınmaz rehniyle temin edilmiş olan alacaklıların sırası ve bu teminatın faiz ve eklentisine şümulü Kanunu Medeninin taşınmaz rehnine müteallik hükümlerine göre tayin olunur. (Ek cümle: 29/06/1956 - 6763/42 md.) Alacakları gemi ipoteği ile temin edilmiş olan alacaklılarla gemi alacaklıları hakkında Türk Ticaret Kanununun bu cihetlere ait hususi hükümleri tatbik olunur.

(Değişik fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./52. md.) Teminatlı olup da rehinle karşılanmamış olan veya teminatsız bulunan alacaklar masa mallarının satış tutarından, aşağıdaki sıra ile verilmek üzere kaydolunur:

Birinci sıra:

A) İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve iflasın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflas nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları,

B) İşverenlerin, işçiler için yardım sandıkları veya sair yardım teşkilatı kurulması veya bunların yaşatılması maksadıyla meydana gelmiş ve tüzel kişilik kazanmış bulunan tesislere veya derneklere olan borçları,

C) İflasın açılmasından önceki son bir yıl içinde tahakkuk etmiş olan ve nakden ifası gereken aile hukukundan doğan her türlü nafaka alacakları.

İkinci sıra:

Velayet ve vesayet nedeniyle malları borçlunun idaresine bırakılan kimselerin bu ilişki nedeniyle doğmuş olan tüm alacakları;

Ancak bu alacaklar, iflas, vesayet veya velayetin devam ettiği müddet yahut bunların bitmesini takip eden yıl içinde açılırsa imtiyazlı alacak olarak kabul olunur. Bir davanın veya takibin devam ettiği müddet esaba katılmaz.

Üçüncü sıra:

Özel kanunlarında imtiyazlı olduğu belirtilen alacaklar.

Dördüncü sıra:

İmtiyazlı olmayan diğer bütün alacaklar.

(Ek fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./52. md.) Bir ve ikinci sıradaki müddetlerin hesaplanmasında aşağıdaki süreler hesaba katılmaz:

1. İflasın açılmasından önce mühlet de dahil olmak üzere geçirilen konkordato süresi.

2. İflasın ertelenmesi süresi.

3. Alacak hakkında açılmış olan davanın devam ettiği süre.

4. Terekenin iflas hükümlerine göre tasfiyesinde, ölüm tarihinden tasfiye kararı verilmesine kadar geçen süre.
Old 07-03-2014, 22:37   #23
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan

Bahsettiğiniz madde 206 yukarıda da paylaşılmıştır. Sizin 4. sıraya yazılması gerekirken 1. sıraya yazılan işçi alacakları nedir biraz açar mısınız?
Old 07-03-2014, 22:57   #24
Av.S.C

 
Varsayılan

Aykut bey,öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.Fakat benim sorumu tam okumadınız herhalde.206. madde 1. sıra için iflasın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş alacaktan bahsediyor.Benim müvekkilin alacağı iflasın açılmasından 3 yıl evvel tahakkuk etmiş.Dolayısı ile 1. sıraya değil 4. sıraya yazılması gereken türde bir alacak.Bu durumdaki alacağın 1. sıraya yazılmış olması durumunda sıra cetveli ilanla kesinleşmiş.Bu durumda diğer alacaklıların süresiz şikayet hakkı doğarmı? dolayısı ile 206.maddedeki düzenleme kamu düzenindenmi ? şimdiden teşekkürler.
Old 07-03-2014, 23:15   #25
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan

Ben sizin yanıtınızı tam olarak okudum da bu yanıtınız işçi alacaklarının süresini ne zaman tahakkuk ettiğini içermediği için konuyu açar mısınız diye bu yüzden sordum...

İtiraza gelince bu sıra cetvelleri düzenlenir ilan edilir bu sıra cetvellerine karşı itiraz süreleri vardır. Eğer alacağınızı bu sıra cetvellerine kaydettirdi iseniz bu durumda buna ilişkin süreleri de takip etmeniz gerekir diye düşünüyorum. Bu nedenle bu sürelerin hak düşürücü süre olduğundan bahisle alacak yanlış sıraya yazılmış olsa bile süreler hak düşürücü süre olması ve süresinde gereken itirazın yapılmamış olması nedeni ile artık herhangi bir itirazın yapılabileceğini sanmıyorum...
Old 09-03-2014, 20:41   #26
Av.S.C

 
Varsayılan

Çok teşekkür ederim. Sonuçta İ.İ.K 206 maddesindeki sıra emredici nitelikte değil, itirazı kabil türde görüşündesiniz.
Old 09-03-2014, 20:58   #27
Av. Aykut Toklu

 
Varsayılan

Maalesef tam aksi...

İik 206 daki sürelerin bağlayıcı emredici ve hak düşürücü olduğunu bu nedenle zamnında itiraz edilmediği ve hatta takip edilmesi gerektiği için takip ve dikkat edilmediği için artık itiraz hakkı kalmamıştır diyorum
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İşçi alacağı ve iflas masasına kayıt zorunluluğu me_as Meslektaşların Soruları 9 12-12-2011 12:37
iflas eden şirketin tahliyesi ve ödenmemiş kira alacağı glassator Meslektaşların Soruları 2 27-04-2010 12:41
işçi alacağı avslh Meslektaşların Soruları 1 23-05-2008 16:48
işçi alacağı advocat63 Meslektaşların Soruları 8 16-01-2008 13:29
işçi alacağı Av. Ş. Sevi Meslektaşların Soruları 4 11-09-2007 11:29


THS Sunucusu bu sayfayı 0,08311701 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.