![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Herkese Merhabalar,
Müvekkilim adına açılan tapu iptali ve alacak davasında fasbrikasına tedbir konulmuştur.Şimd imüvekkil bu fabrikaya çok yüksek bedelle alıcı bulmuştur ancak tedbir nedeniyle satamamaktadır.Hakim tedbirin kaldırılması talebimizi reddetti.Şimdi müvekkil bu müşteriyi kaçırmamak için bu tedbire karşılık şartsız ve koşulsuz teminat mektubu vermeye hazır.Benim sormak istediğim bu teminatın kabul koşulu hakimin kanaatine mi bağlı yoksa karşı tarafın muvaffakatine mi? Hakim bu teminat mektubunu sunduğumuz celsede bu konuda bir karar verirm mi ve kabul etmemesi yerindemidir sizce? teşekkürler. |
![]() |
#2 |
|
![]() Merhabalar
Aleyhimize verilen bi ihtiyati tedbir kararı için, duruşmadan önce, banka teminat mektubu karşılığında tedbirin kaldırılmasını talep etmiştim. İlk celsede hakim tarafından kabul edilmişti. Üstelik davacı yan, tedbirin bu şekilde devamına açıkça karşı çıkmıştı. Yanılmıyorsam Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesiydi. Belki işinize yarar diye paylaşmak istedim. |
![]() |
#3 |
|
![]() Sayın Aysil,Hakan Pekcanıtez'in Usul kitabında 'Mahkeme yaptığı inceleme sonunda,yeterli bir teminat karşılığında tedbiri tamamen kaldırabilir veya değiştirebilir.Ancak mahkeme teminat gösterildiğinde TEDBİRİ KALDIRMAYA VEYA DEĞİŞTİRMEYE MECBUR DEĞİLDİR.Gerekçesini açıklayarak teminat karşılığında olsa dahi tedbir kararında herhangi bir değişiklik yapmayabilir'diyor.Yani burada teminat karşılığında tedbirin kaldırılması hakimin takdirine bırakılmış durumda.Benim davacı vekili olduğum bir davada davalı taraf gayrimenkulleri üzerine koyduğumuz tedbirin kesin ve süresiz teminat mektubu karşılığında kaldırılmasını mahkemeden talep etti ve dava değerinin iki katı tutarında teminat mektubunu mahkemeye sundu.Hakim tarafımıza tedbirin dosyaya ibraz edilen teminat mektubu karşılığında kaldırılması hususunda muvaffakat edip etmeyeceğimizi sordu.Ben de usul yasamıza göre bu konudaki kararın hakimin takdirine bağlı olduğunu,ancak tercihimizin tedbirin davalı tarafın gayrimenkullerinin üzerinde devam etmesinden yana olduğunu yazılı olarak ifade ettim.Neticede hakim tedbirin kaldırılmasına karar verdi.
|
![]() |
#4 |
|
![]() Davanın niteliği gereği tapu iptali talebi dava sonunda kabul edilme ihtimali düşünüldüğünde teminatla tedbirin kaldırılarak tapu üzerinde tasarruf yapılabilmesi için davacı tarafın muvafakatinin aranması gerektiğini düşünmekteyim.Çünkü tapu iptal talebinin kabulü ihtimalinde davacı taraf davaya konu gayrimenkul üzerinde satış gibi bir tasarrrufta bulunmak istemeyebilir.
Bu durumda ancak davacı tarafın muvafakati ile tedbirin kaldırılabileceği kanaatindeyim. Saygılarımla |
![]() |
#5 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Sayın Orhan bey çok teşekkür ederim paylaşımınız için.Yani bu durumda asıl olan hakimin takdir yetkisi.İnşallah bizde olumlu sonuç alırız.teşekkürler. |
![]() |
#6 |
|
![]() Merhabalar
Gayrimenkulün aynına bağlı olmayan ( alacak talepli ) bir davada, davalı vekili olarak, taşınmazımıza konulan tedbirin, sunacağımız teminat mektubu mukabili kaldırılıp, tedbirde değişiklik yapılması talebimiz reddedildi. Ara kararda reddedildi, fakat gerekçe bildirilmedi ve gerekçenin bilahare yazılacağı açıklandı. Ara karara itiraz, veya gerekçe geldiğinde istinaf şeklindeki 2 yoldan birini seçmeliyim. Hem talebime dayanak olabilecek emsal karar varsa sizlerden alabilir miyim ? Ve iki yoldan hangisini önerirsiniz ? Teşekkür ederim. |
![]() |
#7 |
|
![]() HMK itiraz yolunu gösterdiği için itiraz öneririm
HMK İhtiyati tedbir kararına karşı itiraz MADDE 394- (1) Karşı taraf dinlenmeden verilmiş olan ihtiyati tedbir kararlarına itiraz edilebilir. Aksine karar verilmedikçe, itiraz icrayı durdurmaz. (2) İhtiyati tedbirin uygulanması sırasında karşı taraf hazır bulunuyorsa, tedbirin uygulanmasından itibaren; hazır bulunmuyorsa tedbirin uygulanmasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren bir hafta içinde, ihtiyati tedbirin şartlarına, mahkemenin yetkisine ve teminata ilişkin olarak, kararı veren mahkemeye itiraz edebilir. (3) İhtiyati tedbir kararının uygulanması sebebiyle menfaati açıkça ihlal edilen üçüncü kişiler de ihtiyati tedbiri öğrenmelerinden itibaren bir hafta içinde ihtiyati tedbirin şartlarına ve teminata itiraz edebilirler. (4) İtiraz dilekçeyle yapılır. İtiraz eden, itiraz sebeplerini açıkça göstermek ve itirazının dayanağı olan tüm delilleri dilekçesine eklemek zorundadır. Mahkeme, ilgilileri dinlemek üzere davet eder; gelmedikleri takdirde dosya üzerinden inceleme yaparak kararını verir. İtiraz üzerine mahkeme, tedbir kararını değiştirebilir veya kaldırabilir. (5) İtiraz hakkında verilen karara karşı, kanun yoluna başvurulabilir. Bu başvuru öncelikle incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. Kanun yoluna başvurulmuş olması, tedbirin uygulanmasını durdurmaz. Teminat karşılığı tedbirin değiştirilmesi veya kaldırılması MADDE 395- (1) Aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilen veya hakkında bu tedbir kararı uygulanan kişi, mahkemece kabul edilecek teminatı gösterirse, mahkeme, duruma göre tedbirin değiştirilmesine veya kaldırılmasına karar verebilir. (2) Teminatın tutarı, tedbirin değiştirilmesi veya kaldırılmasına göre; türü ise 87 nci maddeye göre tayin edilir. (3) İtiraza ilişkin 394 üncü maddenin üçüncü ve dördüncü fıkrası, kıyas yoluyla uygulanır. |
![]() |
#8 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Meslektaşım ben istinafı öneriyorum. Hem tedbir konulu ara akrarın istinafında 2-3 ay gibi bir sürede karar veriliyor hemde İzmir Bölge Adliye Mahkemelerinin tedbire itiraz halinde olumlu verdiği birkaç karara bizzat şahit oldum |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Tehir-i İcra için Teminat Mektubu | Adli Tip | Meslektaşların Soruları | 28 | 26-03-2025 16:24 |
Teminat Mektubu Temliki | Anıl_B. | Hukuk Soruları | 3 | 26-07-2011 10:10 |
teminat mektubu haczedilebilirmi_? | ladre | Meslektaşların Soruları | 5 | 18-05-2010 09:25 |
teminat mektubu | av_mine | Meslektaşların Soruları | 1 | 11-07-2007 23:50 |
teminat mektubu | korayoz | Hukuk Soruları Arşivi | 6 | 18-03-2007 14:44 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |