Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Hastaneye Tazmİnat Davasi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 18-01-2010, 11:26   #1
Nil Şeker

 
Varsayılan Hastaneye Tazmİnat Davasi

Müvekkilime özel bir hastanede kadın doğumla ilgili tıbbi bir işlem uygulanırken, uygulamadaki bir ihmal yüzünden, işlemde kullanılan solisyonun teması sonucu vücudunda yanıklar oluşmuştur.Yanıklar sebebiyle devlet hastanesine giden müvekkile 4 günlük rapor verilmiştir.

Tarafımızca Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.Henüz soruşturma aşamasında.Savcılıkça aldırılan adli raporda da yanıklar tespit edilmiş durumda.

Hastaneye manevi tazminat davası açacağız.Manevi tazminatla birlikte aynı dava içinde, vücudunun yanmasına sebep olan tıbbi işlem için hastaneye ödenen paranın iadesini de talep etsem sonuç alabilir miyim?

Görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim..

İyi çalışmalar...
Old 18-01-2010, 12:51   #2
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

Anlattığınız olayın temeli vekillik sözleşmesi olup, davanızı özen borcuna aykırılığa dayandırılmalısınız. (BK m. 386-390). Vekil, vekalet görevine konu işi görürken yöneldiği sonucun elde edilmemesinden sorumlu değil ise de, bu sonuca ulaşmak için gösterdiği çabanın, yaptığı işlemlerin, eylemlerin ve davranışların özenli olmayışından doğan zararlardan dolayı sorumludur. Vekilin sorumluluğu, genel olarak işçinin sorumluluğuna ilişkin kurallara bağlıdır. Vekil, işçi gibi özenle davranmak zorunda olup, en hafif kusurundan bile sorumludur (BK m. 321/1). O nedenle müvekkilinizin tedavisini üstlenen hastane ve doktorların meslek alanı içinde olan bütün kusurları, hafif de olsa, sorumluluğun unsuru olarak kabul edilmelidir. Doktor, hemşire ve hastane, hastasının zarar görmemesi için, mesleki tüm şartları yerine getirmek, hastanın durumunu tıbbi açıdan zamanında ve gecikmeksizin saptayıp, somut durumun gerektirdiği önlemleri eksiksiz biçimde almak, uygun tedaviyi de yine gecikmeden belirleyip uygulamak zorundadır. Gereken özeni göstermeyen vekil, BK'nun 394/1. maddesi hükmü uyarınca, vekaleti gereği gibi ifa etmemiş sayılmalıdır.
Öyle ise manevi tazminat talep edebilirsiniz, hatta kalıcı iz söz konusu ise ve bu durum sürekli işgöremezlik sonucunu doğruyor ise maddi tazminat da talep edebilirsiniz.
Ödenen paranın iadesi hususuna gelince,vekalet görevini tam ve gereği gibi yapmayan hastaneden geri alabilirsiniz. Tedavinin kabule icbar edilemeyecek derecede ayıplı yapıldığı anlaşılmaktadır. BK'nın 360/1. maddesi gereğince sözleşmeden dönerek bedelin iadesi ve zararın giderilmesini iseme hakkına sahip olduğunuza göre ödenen bedElin iadesini de isteyebilirsiniz.
İYİ ÇALIŞMALAR
Old 18-01-2010, 12:51   #3
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
15.Hukuk Dairesi

Esas: 2007/4600
Karar: 2008/4428
Karar Tarihi: 01.07.2008

TAZMİNAT DAVASI - ESER SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN AYIPLI İFA NEDENİYLE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT İSTEMİ - REDDEDİLMEYEN İŞ BEDELİNİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE HÜKÜM KURULAMAYACAK OLMASI

ÖZET: Mahkemece davacı yanca kabul edilen boynun gerilip düzeltilmesi işlemi ile ilgili iş bedelinin hükme esas raporu veren bilirkişiden alınacak ek raporla saptanarak bu miktarın iadesine karar verilen 6.800,00 YTL bedelden düşülmek ve 1.200,00 YTL diğer zararlar eklenmek suretiyle davanın sonuçlandırılması gerekirken bu husus gözden kaçırılarak reddedilmeyen iş bedelini de kapsayacak şekilde fazla miktarda maddi tazminata hükmedilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.

(818 S. K. m. 360) (1086 S. K. m. 284)

Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili gelmedi. Davalı vekili avukata geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan davalı avukatı dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kere dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:

Karar: Dava eser sözleşmesinden kaynaklanan ayıplı ifa nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.

1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.

2- Davacı davalıya sarkan göğüslerinin toplanıp kaldırılması ve eski silikonlarının yerine 1 numara küçük yeni silikonların konulması ile sarkan boynun gerilip düzeltilmesi işlerini yaptırmıştır. Dosya kapsamındaki delillerden göğüsle ilgili silikon değiştirme işleminin yapılmadığı, toplanıp kaldırılması işinin de kabule icbar edilemeyecek derecede ayıplı yapıldığı anlaşılmaktadır. Davacı da BK'nın 360/1. maddesi gereğince sözleşmeden dönerek bedelin iadesi ve zararın giderilmesini talep etmiştir. Mahkemece iş bedelinin iadesine karar verilmesinde isabetsizlik bulunmamakta ise de iade edilen 6.800,00 YTL iş bedeli içerisinde dava konusu olmayan boynun gerilip düzeltilebilmesi işinin bedeli de bulunmaktadır.

Bu durumda mahkemece davacı yanca kabul edilen boynun gerilip düzeltilmesi işlemi ile ilgili iş bedelinin hükme esas raporu veren bilirkişiden alınacak ek raporla saptanarak bu miktarın iadesine karar verilen 6.800,00 YTL bedelden düşülmek ve 1.200,00 YTL diğer zararlar eklenmek suretiyle davanın sonuçlandırılması gerekirken bu husus gözden kaçırılarak reddedilmeyen iş bedelini de kapsayacak şekilde fazla miktarda maddi tazminata hükmedilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.

Sonuç: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca hükmün temyiz eden davalı yararına BOZULMASINA, 550,00 YTL duruşma vekâlet ücretinin davacıdan alınarak Yargıtay duruşmasında vekille temsil olunan davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 01.07.2008 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları
Old 27-01-2010, 14:38   #4
Nil Şeker

 
Varsayılan

Merhaba,
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Bu davayı halen açmadım.Bizim olayımızda doktor müvekkile teşhis koyabilmek için gerekli işlem olan biyopsiyi yapmış.Yapılan işlem doğru bir işlem.Ve gerekli tanıyı koymaktada başarılı oldu.Yani biyopsi işlemi tanı açısından başarılı oldu.Sorun bu işlemi yaparken, konulması gereken tampon konulmadığı için işlemde kullanılan soliisyonun müvekkilin vücudunda yanık oluşturmuş olması.Yani yapılan işlem doğru bir işlem ve tıbbi olarakta tanı koymada başarılı fakat uygulamadaki ihmal yüzünden müvekkilim harici bir zarara maruz kaldı.
Bu durumda işlem ücretinin iadesini talep ettiğimde, işlem isabetlidir diye talep reddolunup müvekkilimi karşı tarafa vekalet ücreti ödetmek zorunda bırakırım diye endişe ediyorum.Zaten işlem bedeli 527 TL.
Sadece manevi tazminat davası açmam daha mı isabetli olur acaba.
Lütfen görüşünüzü iletiniz..
Şimdiden teşekkür ederim..
Old 29-01-2010, 12:42   #5
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

Tanının doğru konulması yeterli değildir, tedavi uygulanırken hata yapılması yeterlidir. Meblağın oldukça düşük olması nedeniye işlem bedelini dava konusu yapmayabilirsiniz.Ancak, bu miktarı da dava konusu yaparsanız haklı çıkacağınız kanısındayım.
Yapılan hatalı uygulama nedeniyle müvekkilinizde sürekli işgöremezlik oluşmuş ise maddi zarar da talep edebilirsiniz. Dava açmadan evvel hatalı uygulamanın sonucunda olaşan yaralanmanın kişide sürekli işgöremezlik zararı oluşturup oluşturmadığı konusunda bir hekimden görüş olarak sürekyi işgöremezlik zararı oluştuğu belirtilir ise bu konuda pilot dava açmanızı öneririm. Manevi tazminat davası zaten açacaksınız.
İYİ ÇALIŞMALAR
Old 29-01-2010, 15:58   #6
senizozkan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Nil Şeker
Müvekkilime özel bir hastanede kadın doğumla ilgili tıbbi bir işlem uygulanırken, uygulamadaki bir ihmal yüzünden, işlemde kullanılan solisyonun teması sonucu vücudunda yanıklar oluşmuştur.Yanıklar sebebiyle devlet hastanesine giden müvekkile 4 günlük rapor verilmiştir.

Tarafımızca Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.Henüz soruşturma aşamasında.Savcılıkça aldırılan adli raporda da yanıklar tespit edilmiş durumda.

Hastaneye manevi tazminat davası açacağız.Manevi tazminatla birlikte aynı dava içinde, vücudunun yanmasına sebep olan tıbbi işlem için hastaneye ödenen paranın iadesini de talep etsem sonuç alabilir miyim?

Görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim..

İyi çalışmalar...

Hastaneye karşı hem maddi hem de manevi tazminat davası açabilir, ödediğiniz bedelinde iadesini talep edebilirsiniz tabi ki.Ancak her nedense hastane ve doktorlar aleyhine yapılan şikayetlerden ve açılan tazminat davalarından çok kısa sürede sonuç alınamıyor.Ve çok çelişkili raporlar veriliyor.Size şimdiden kolay gelsin diyorum bu yüzden.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Tazmİnat Davasi Av.Kübra YILDIZ Meslektaşların Soruları 6 24-03-2009 09:49
Tazmİnat Davasi Av.Özlem PEKSÜSLÜ Meslektaşların Soruları 4 20-12-2008 22:24
Hastaneye Ve Doktora Tazmİnat bsdbsdbsd97 Meslektaşların Soruları 6 03-12-2008 10:55
Tazmİnat Davasi- Savunma ahmetyılmaz Meslektaşların Soruları 2 02-04-2008 23:20
Tazmİnat Davasi Hakkinda Av.bozkara Meslektaşların Soruları 6 03-08-2007 13:36


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04218006 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.