|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Hülya Büyükoğlu |
 |
|
|
|
|
|
|
Sayın Meslektaşım,
Müvekkilinize hangi nedenle fatura düzenlenmiş?
Fatura nasıl gönderildi?
Gönderilen gerçek bir fatura mı, proforma fatura mı?
Sorunuzu biraz daha detaylı sormanız gerektiğini düşünmekle birlikte, müvekkiliniz mal veya hizmet almadıysa faturayı defterlerine işlemez, bunun yeterli olacağı kanaatindeyim.Alacağı olduğunu iddia eden dava açıp ispatlamak zorunda.
İyi çalışmalar
|
|
 |
|
 |
|
Sayın Meslektaşım,
Sözleşme akdedilmeksizin süregelen ticari ilişki gereğince müvekkil şirket, İrlanda'da faaliyette bulunan yabancı bir şirkete mal gönderiyor. Ancak süresinde ödeme yapmayan yabancı şirket, ödemeleri geciktirmek ve iş ilişkisini feshetmek amacıyla, (tek satıcılık vs. yetkisi olmamasına ve arada akdedilen hiçbir sözleşme bulunmamasına rağmen) faaliyette bulunduğu alanda başka bir şirkete mal gönderdiğimiz iddiasıyla müvekkilin onay/kabulü olmaksızın stoğunda bulunan farklı markalı malları müvekkil şirket adına gönderip, faturalandırıyor. Malları kabul etmedik, büyük bir ihtimalle millileşmiş durumda. Şirket ise iflas aşamasında ve (herhalde) oradaki usul gereğince şirketin iflas masası, bağımsız bir denetim şirketi.
Oradan alacağımızın bulunduğuna dair bir yazı alabilirsek, buradaki sigorta şirketi riskimizi ödeyecek ancak borçlu şirket adımıza fatura düzenlediği için kayıtlarında müvekkilin de borçluya borcu gözükmektedir. Anlayacağınız durum biraz karışık. Önce fatura geldi daha sonra statement başlıklı fatura bedelini ve alacağın likide dönüştüğüne ilişkin fatura benzeri bir belge geldi. Oradaki iflas masası görevini ifa eden denetim şirketine durumu ifade eden bir yazı yazdım ancak daha sonra ispat açısından bir sorun yaşamamak amacıyla durumu noter kanalıyla da bildirmek gerektiğini düşünüyorum.
Borçlu şirkete faturayı iade eden bir ihtarname ile (bilgi için denetim şirketine de göndermek suretiyle) bildirim yoluna gideceğim.
Ancak faturanın adi posta yoluyla gönderildiği göze alındığında, ispatın tarafımıza ait olmadığı da düşünmekteyim.
Saygılarımla.