Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

trafik kazasında sahipsiz köpek ve kusur

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 04-12-2009, 16:47   #1
alptunka

 
Soru trafik kazasında sahipsiz köpek ve kusur

Arkadaşlar çift taraflı trafik kazası sonucu şöförlerden biri öldü. Karşı taraf aleyhine açılan davanın görülmesi esnasında gelen bilirkişi raporunda; kazanın meydana gelmesinde %75 kusur sağ kalan şöföre, %25 kusur da yola aniden çıkan köpeğe verildi. Zira sağ kalan şöför önce köpeğe çarpıyor, direksiyon hakimiyetini kaybedince ölen şöförün arabasına çarpıyor. Ancak raporda, köpeğe atfedilen kusurun teknik kusur olarak kabul edilmesi gerektiği kanaati bildiriliyor. Sorum şu; sahipsiz köpeğe verilen kusurdan dolayı sorumlu tutulabilecek şahıs ya da Kurum var mıdır? Teknik kusur olarak kabul edilmesi sağ kalan şöföre yüklenebilecek kusur anlamına gelir mi? Bu konuda bilgisi olan, benzer bir davayla karşılaşmış arkadaş varsa ve yardımcı olursa sevinirim.
Old 04-12-2009, 17:40   #2
Admin

 
Varsayılan

Aşağıdaki mevzuat duruma uygun düşüyor diye düşünüyorum:
http://www.turkhukuksitesi.com/mevzuat.php?mid=9189
Old 05-12-2009, 12:28   #3
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
4.Hukuk Dairesi

Esas: 2004/15090
Karar: 2005/11955
Karar Tarihi: 10.11.2005

ÖZET: Dava, trafik kazasından kaynaklanan araç hasarı nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Davacı dava dilekçesinde zararının tamamını davalılardan istediğine göre yola aniden çıkan başıboş hayvanın olaya etkisi zararın tamamının karşı aracın işleteni ve sürücüsü davalılardan alınmasına engel değildir. Şu durumda davalıların kusuru ve yola aniden çıkan başıboş hayvanın olaya etkisinin karşılığı olarak hesaplanan maddi tazminatın 7/8'inin davalılardan tahsiline karar verilmesi gerekir.


(818 S. K. m. 41)

Dava: Davacı Bahar Koçer vekili Avukat Sedat Marmaralı tarafından, davalılar SSK Genel Müdürlüğü ve Abdurrahman Ergün aleyhine 24.2.1999 gününde verilen dilekçe ile trafik kazasından kaynaklanan araç hasarı nedeniyle maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; maddi tazminatın kısmen kabulüne, manevi tazminatın reddine dair verilen 2.12.2002 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili ve davalılardan SSK vekili taraflarından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:

Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.

2- Davacının temyizi yönünden;

Dava, trafik kazasından kaynaklanan araç hasarı nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece maddi tazminat kısmen kabul edilmiş, manevi tazminat reddedilmiştir. Kararı davacı ile davalılardan çarpan aracın işleteni SSK Genel Müdürlüğü temyiz etmişlerdir.

Davacı dava dilekçesinde davalının kusurlu olduğunu belirterek zararın tamamının davacının aracına çarpan ambulansın işleteni ve sürücüsü olan davalılardan tahsilini istemiştir. Ancak davacı dava dilekçesinde davalının tam kusurlu olduğunu iddia etmiştir. Dosyada alınan bilirkişi raporlarına göre olayda davacı aracını kullanan dava dışı sürücü 1/8, davalı sürücü 2/8 ve yola aniden çıkan başıboş hayvana 5/8 kusur verilmiştir. Mahkemece davalıların 2/8 kusuruna göre tazminata hükmedilmiştir. Ne var ki, davacı dava dilekçesinde zararının tamamını davalılardan istediğine göre yola aniden çıkan başıboş hayvanın olaya etkisi zararın tamamının <davacı sürücüsünün kusuru dışında kalan kısım için> karşı aracın işleteni ve sürücüsü davalılardan alınmasına engel değildir. Şu durumda davalıların kusuru ve yola aniden çıkan başıboş hayvanın olaya etkisinin karşılığı olarak hesaplanan maddi tazminatın 7/8'inin davalılardan tahsiline karar verilmelidir.

Anılan yön gözetilmeden davalıların yalnızca 2/8 oranında sorumlu tutulmaları usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

3- Davalı SSK Genel Müdürlüğünün temyizi yönünden; dosyadaki delillere göre davalı aracı <ambulans> Şeker Sigorta tarafından sigortalanmıştır ve davalı aracı sigortasınca davacıya 500.000.000 TL ödemede bulunmuştur. Mahkemece hükme dayanak yapılan bilirkişi raporunda tazminat hesabında sigorta ödemesi dikkate alınmamıştır. Şu durumda tazminat hesabında davalı aracının sigortasından yapılan ödemenin dikkate alınarak hesaplanacak miktardan indirilmesi gerekir.

Anılan yön gözetilmeden verilen karar usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın 2 nolu bentte gösterilen nedenle davacı yararına, 3 nolu bentte gösterilen nedenle davalı yararına BOZULMASINA, tarafların öteki temyiz itirazlarının ilk bentteki nedenlerle reddine ve temyiz eden davacıdan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 10.11.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları
Old 05-12-2009, 12:42   #4
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

Kanımca teknik kusur kabul edilmesi, başıboş hayvanlara yükletilecek olan kusurun sağ kalan şoföre yükletilmesi anlamını taşımaz. Ne var ki, ölen şoförün desteğinden mahrum kalanlar ile manevi zarara uğrayanların sağ kalan şoföre açacakları tazminat davasında, davacılar dava dilekçesinde zararının tamamını davalıdan (sağ kalan sürücüden) talep ederler ise , yola aniden çıkan başıboş hayvanın olaya etkisi zararın tamamının sağ kalan sürücüden ve o aracın işleteninden alınmasına engel değildir. Şu durumda sağ kalan sürücünün kusuru ve yola aniden çıkan başıboş hayvanın olaya etkisinin karşılığı olarak hesaplanan maddi tazminatın tamamının sağ kalan sürücüden ve O'nun aracının işleteninden tahsiline karar verilmesi BK.50 ve 51. madde gereğidir.
Old 09-12-2009, 11:51   #5
alptunka

 
Varsayılan

Yardımlarınız için teşekkür ederim. Yargıtay kararı şu an görülen davayı oldukça destekleyecek. Mevzuat ise bundan sonra açacağımız davalar için çok faydalı olacaktır. Zira benim anladığım kadarıyla, sahipsiz hayvanların vereceği zararlar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın ve İçişleri Bakanlığı'nın sorunluluğu altında. Dolayısıyla, bu bakanlıklara da zararın tazmini için dava açılabilir diye düşünüyorum.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
ölümlü trafik kazasında zorunlu trafik sigortasına başvuru şekli Av.TYILMAZ Meslektaşların Soruları 11 03-10-2009 17:04
trafik kazasında kusur oranı idris sağlam Meslektaşların Soruları 2 24-11-2008 14:08
Maddi hasarlı trafik kazasında kusur oranı hesabı avesrademr Meslektaşların Soruları 4 19-11-2008 17:45
trafik kazasında kusur tespiti için açılan davada tanıksız delil tespiti difensore Meslektaşların Soruları 0 03-10-2007 12:23
Ölümlü Trafik Kazasında Kusur Oranına Göre Ceza Verilmesi Gerekmez Mi? avmehmetkaramanli Meslektaşların Soruları 4 21-05-2007 11:47


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02952695 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.