Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Mazeret Dilekcesinin Iadesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 25-04-2009, 10:51   #1
umutlaw

 
Varsayılan Mazeret Dilekcesinin Iadesi

Sayin Meslektaslarim,

Hakimin Mazeret Dilekçesini Almaması baslikli forumda cevabimi alamadigimdan mukerrer olarak sorma geregi duymaktayim.

Iki yildan bu yana devam eden hukuk mahkemesi davasinda, tazminat konulu davada davali tarafi avukatsizdir, bir onceki celsede mazeret gostermeden ve sadece dilekce sunarak durusmaya katilamayacagini bildirmis ve mahkeme tarafindan kabul edilmis, yine; davali saglik meslegi mensubu oldugundan hastalarindan oturu yeni durusma gunune de katilamayacaktir is bu nedenle tekrar ayni sehirde bulunan mahkemeye iadeli taahhutlu posta ile durusmaya katilamayacagina dair dilekcesi gondermis ancak dilekce gerekceniz hukuki degil sebebiyle kendisine iade edilmistir.

1- Mahkeme tarafindan yapilan islem kanaatinizce dogru mu?
2- Iadeli taahhutlu mazeret dilekcesi gonderimi yerinde mi?
3- Mazeret dilekcesinde her hangi bir gerekcenin/hukuki delilin belirtilmesi sart mi?

Engin bilgilerinizi, dusuncelerinizi paylasmanizi saygiyla dilerim.
Old 26-04-2009, 22:51   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Mazeretin kabul edilip edilmemesi hakimin takdiri ile ilgilidir. Kabul veya ret edilebilir. Kabul edilebilmesi için geçerli bir mazeret gösterilmesi gerekir. Mazeret dilekçesi davanın esası ile ilgili olmayıp yargılamanın yönetilmesi ile ilgili olduğundan mazeretin mektupla faksla tel. yazısı ile bildirilmesinin mümkün olduğu kanısındayım. Hakimin mektubu iade etmesi şeklinde bir usul mevcut olmamakla beraber bunu hakimin mazereti kabul etmemesi anlamına geldiğini söyleyebiliriz.

HUMK. Madde 213 /2 mad.göre ; taraflara çıkarılan davetiyeye
belli edilen günde mahkemede hazır bulunmadıkları takdirde, tahkikata yokluklarında devam edileceği hususu yazılacağından , mazeret kabul edilse dahi hiçbir işlem yapılmadan duruşma ertelenmez. O oturumda yapılması öngörülen tüm işlemler yapılır. Gelmeyen taraf için süre veya kesin süreler verilir ancak ara kararları tebliğ edilir. Hatta bana göre davanın ertelenmesi için bir neden mevcut değilse mazeretli tarafın yokluğunda nihai karar bile verilebilir.

213/3 maddeki "Geçerli bir özürü olmadan gelmeyen taraf yokluğunda cereyan eden işlemlere itiraz edemez." hükmü gereği mazereti kabul edilen taraf yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edebilir.

Diye düşünüyorum.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
mazeret dilekçesi avgubse Meslektaşların Soruları 3 14-05-2009 09:21
Mazeret İzni turbo Meslektaşların Soruları 1 13-01-2009 12:54
Cevap Dilekçesinin Islahı recepbarlas Meslektaşların Soruları 5 08-03-2007 12:48


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04018092 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.