Mesleki konularda yaptığım okumalarda defalarca kullanmış olduğum Türk Hukuk Sitesi'nde üye olarak ilk günüm; öncelikle merhaba.
İpoteğin kaldırılması istemiyle açmayı düşündüğüm bir dava için deneyimi olan meslektaşların bilgisine başvumak istedim ve bir ilk mesaj için garip bir başlık oldu sanırım ama durum tam da böyle.
Müvekkil ( annesinden ) satın almayı düşündüğü konutun alımında kullanılmak üzere konut finansmanı kredisi kullanmak üzere X Bankası' na başvurur. Eşinin ticari uğraşından ötürü başka ticari ilişkileri de bulunan Şubeden kendisine sözlü olarak verilen yanıt başvurunun olumlu olacağı yönündedir, nitekim işlemlere girişilerek tapuda satış işlemi gerçekleştirilir ve bir gün sonrasında da
Banka alacaklı olarak gösterilmek üzere taşınmaz üzerinde ipotek tesis olunur.
Ancak bir süre sonra Müvekkile satışın muvazaalı olabileceğinden bahisle kredinin kullandırılmayacağı yine sözlü olarak ifade olunur.
Tarafımdan başlıkta belirttiğim gibi kullandırılmamış bir konut kredisi için konmuş ipotekten ötürü hukuki yardım istenmesi üzerine Bankanın ortaya çıkan uyuşmazlığı yargıya gitmeksizin çözebileceği düşüncesi ile yaptığım temasların sonuç vermemesi üzerine noter kanalı ile çektiğim bir ihtarname ile ipoteğin kaldırılması ve Müvekkilin yapmış olduğu masrafların iadesi istemlerimizi Bankaya ilettim.
Bankanın bu girişime de kayıtsız kalması üzerine Tüketici Mahkemesinde dava açma yoluna gideceğim. Ancak bildiğim kadarı ile ipoteğin kaldırılması konulu davalarda nispi vekalet ücreti uygulanıyor ve ben açmayı düşündüğüm bu davada ( Bankanın kayıtsızlığının bende uyandırdığı şaşkınlık duygusunun etkisiyle olsa gerek ) Müvekkile büyük rakamlara ulaşabilecek bu ücretin yüklenmesi riskini ortadan kaldırmak istiyorum. ( Davanın kabul edilmesi olasılığında ise Mahkemenin ipoteğin kaldırılmasını bir işlem olarak görüp maktu vekalet ücretine hükmedeceğinden eminim

)
Benzeri bir uygulamanın yaşanmış olma olasılığını ( yaşanan karmaşanın tamamen sözkonusu Bankanın özensiz tavırlarından kaynaklandığını ve Bankaların olağan koşullarda bu tarz hatalar yapmayacağını düşündüğümden ) çok az bulmakla birlikte konu ile ilgili bilgisi ve elinde beni aydınlatacak yargı kararları bulunan arkadaşların yanıt yazmasını rica ediyorum.
Şimdiden teşekkürler.