Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Haberleri Hukuk Haberleri, duyuruları, güncel hukuki gelişmeler. [Haber Ekleyin]

Müzik indirene 222 bin dolar ceza

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 06-10-2007, 23:14   #1
yargıç isa

 
Kitap Müzik indirene 222 bin dolar ceza

ABD’de bir mahkeme, bilgisayarına İnternet’ten yasadışı yollarla müzik yükleyen bir kadını 222 bin dolar para cezasına çarptırdı.

LONDRA - 32 yaşındaki Jammie Thomas bu cezayı, belirlenen 24 şarkıyı İnternet üzerinden yasadışı bir şekilde paylaştığı için aldı. Thomas böylece her şarkı için 9,250 dolar ödemek zorunda kalacak. Ancak müzik şirketleri, Thomas’ın 1,702 şarkı paylaştığını saptamışlardı. Mahkeme bu rakamı dikkate alarak karar vermiş olsa ceza milyonlarca doları bulabilirdi.

Her yıl, milyonlarca kişi müzik dosyalarını yasadışı bir şekilde paylaşıyor. Müzik şirketlerine göre bu, sektörün kazancı için ciddi bir tehdit. Şimdiye kadar, yasadışı yolla müzik dosyaları indirilmesi ile ilgili olarak 26 bin dava açıldı. Ancak çoğu durumda sanıklar, firmalarla anlaşma yoluna giderek birkaç bin dolarlık cezalar ödediler. Jamie Thomas ise davayı mahkeme önünde sonuçlandırma yolunu seçti. Thomas’ın avukatı Brian Toder, Associated Press Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, bu cezanın Thomas için büyük bir maddi zorluk yaratacağını söyledi. Amerikan müzik şirketleri, halkın, mahkemenin verdiği kararı anlayışla karşılayacağına inandıklarını belirtiyorlar.

Müzik şirketlerinin avukatlarından Richard Gabriel, “Bu karar insanlara, kayıtlarımızı korsan yolla indirmenin ve dağıtmanın doğru olmadığına dair net bir mesaj veriyor” dedi.


http://www.ntvmsnbc.com/news/421937.asp

Old 07-10-2007, 14:04   #2
Av.Nebi

 
Varsayılan

Türkiye'de de yasa uygulanabilse çok can yakacak ama maalesef internetten hakimi de indiriyor savcısı da indiriyor avukatı da indiriyor. Şimdi biri çıkıp ben indirmiyorum diyebilir mi ?
Old 07-10-2007, 14:23   #3
Gülümse

 
Varsayılan

Malesef dostum,

Bu ulkenin ve bir cok ulkenin yarasi bu.. Cikartilan muzik cdlerinden, yapilan filmlerden, yayinlanan kitaplardan yasamlarini kazanamayan sanatcilar kendilerine yeni kazanc kapilari bulmak zorunda kaliyorlar.. Boylece uretilenlerin kalitesi dusup sektore yatirim yapilmasindan vazgeciliyor..

Ve bunun sonucunu bizler ve cocuklarimiz yasiyor.. Daha duzeysiz ve asagi bir kultur ile yetismek zorunda kaliyorlar..

Saygi ile
Old 07-10-2007, 16:48   #4
Av.Nebi

 
Varsayılan

Evet ama keske müzik ve film dökümanlarının fiyatları biraz daha düşük fiyatta olsa da insanlar da orjinal döküman alsa. Bu gün bir cd ye yaklaşık 10 albüm sığıyor ve piyasada ortalama 2-4 YTL ye alınıyor. 10 albümün CDsini almaya kalsanız 80-100 TLY arası. Yani vatandasıda bu durumda suçlamak ne derece doğru ?
Old 07-10-2007, 16:59   #5
yargıç isa

 
Kitap ........

Ekonomik sistem değişiyor buna bağlı olarakda toplumun yönelimleri ve ihtiyaçları değişiyor. Bu elbetteki müzik alanınada yansımaktadır. Bu sebeple de, müzik piyasası sisteminin değişmek zorunda olduğu da bir gerçektir. Yıllar öncesindeki gibi 10 - 15 şarkılık bir albüme ortalama 20 YTL istemek acaba nekadar insanları kanuni yollara sevk etmektedir. İçinde bulunduğumuz çağ , söz gelimi ile, adeta MP3 çağı. 10 bin, 20bin şarkı alan müzik aletleri piyasa hüküm sürüyor. Diğer yandan ise kaset/Audio CD çalar çağından kalma şarkı fiyatlandırması devam ediyor. Şurası açık ki, herşeyde olduğu gibi müzik parçalarının da tüketimi epey artmış durumdadır. Böyle bir sistemde, yasallığı sağlamayı sadece vatandaştan beklemek yanlış olur kanaatindeyim. Zaten; artık müzik albümlerinin çağımızda büyük paralar kazanma yolu niteliğini yitirdiğinide düşünebiliriz. Albümler genellikle tanıtıcı rol üstlenmektedir. Belkide bu sisteme uygun bir yapılandırma ile, insanları kanuniliğe itmiş olabiliriz.

saygılarıma...
Old 08-10-2007, 01:57   #6
Gülümse

 
Varsayılan

Sevgili dostum,

Bir sarkiyi kanuni olarak netten indirmenin fiyati 0.33 ytl.. yabanci bir parcayi indirmenin ise 0.99$ kadar.. Yanilmiyorsam bu en yuksek fiyatlar.. Daha dusuk fiyata muzik indirebilmek mumkun. Ustelik bu muzikleri istersek mp3 den daha kaliteli olan acc formatinda da indirebiliyoruz..

Korsan, muzik sektorunun ustunde bir durum.. Cunki acilan kapidan bu korsanin hemen ardindan sinema ve yayincilik etkileniyor. Kimse para verip bir filmi yada kitabi bilgisayarina indirmiyor.. Boylece yeni kitaplarin yazilmasini ve filmlerin yapiminida baltalamis oluyor..

Turkiye'de muzik ve film sektorunun hazirladigi para bilgisayarina indirilme siteleri ya hacklendi yada korsanlarin bir defaya mahsus eseri daha kaliteli eserleri indirip sifrelerini kirip dagitmalarina neden oldular.. o zaman yapilacak tek sey kaldi siz nette satmayacaksiniz baskalari netten korsan indirdigi kotu kopyalari seyretmek yada dinlemek zorunda kalacaklar.. Bunun farkini anlayan azinlik ise orjinal eserleri satin alacaklar..(Yani Hamlet'in dedigi gibi bir cok bilmeyen kalabaliktansa bilen bir tek dost için eseriniz sergileyin)

Kisaca bu da yumurta civciv konusu.. ama yasalarin cagi yakalamasi ile eser sahipleri hem haklari korunmus hem de net ortami daha kaliteli eserlere kavusmus olacak..

Saygi ile
Bu konuda ise hep birlikte Gulumsememiz temennis ile..
Old 09-10-2007, 09:42   #7
Tiocfaidh

 
Varsayılan

Genel olarak, lisanslı ürünlerin fiyatlarında indirim yapılmasının bu sorunu çözebileceği düşünülse de ben bu görüşü paylaşanlardan değilim. Bir kere lisanslı ürünlerin, korsan yollardan -üretilmeyen- sadece kopyalanarak tüketime sunulan eserlerle fiyat yönünden rekabet edebilecek düzeye gelebileceğini düşünmek gerçekçi bir yaklaşım değil.

Yasal şekilde vücut bulan ve sanatçılar tarafından icra edilen bir sanat eserinin başlıca üretim maliyetlerini sayalım;Telif ücretleri, stüdyo kirası, sanatçı, orkestra ve saz ücretleri, kullanılan cihazların amortismanı ve en önemlisi vergiler.

Bir sanat eserini meşru yollardan toplumun tüketimine sunabilmek için yukarıda saydığım maliyetlerin tamamına katlanan bin yapımcı/prodüktörün, neredeyse 'sıfır' maliyetle çalışan bir korsan üreticinin fiyatlarıyla rekabet edebilmesi için fiyat indirimine gitmesini bir çözüm yolu olarak önermek sizce de insafsızlık değil midir?

Teknik olmayan bir dille daha geniş kitlelerce anlaşılması açısından şu şekilde örnek verirsek; bir otomobil hırsızının piyasa fiyatı 100 lira olan lüks otomobilleri çalarak 50 liraya sattığını ve bir şekilde piyasada kendine ait bir sektör oluşturduğunu, otomobili üreten firmanın da bundan zararlı çıktığını ve rekabet edebilmek için fiyatlarını büyük fedakarlıklarla 100 liradan 70 liraya indirdiğini düşünelim. Bu durumda çalıntı otomobil satan kişinin de fiyatlarını 50 liradan 10 liraya indirmesinin önünde bir engel var mıdır? Tabi ki yoktur, çünkü sattığı otomobiller için ödemek zorunda olduğu -geceleyin uykusuz kalmaktan ve yakalanma riski almaktan başka- hiç bir maliyet yoktur. Oysa otomobili üretmek için fikri mülkiyet, hammadde, tesis giderleri, vergi giderlerine katlanan ve her şeyden önemlisi zaman ve emek yatırımı yapan üretici firmanın bu lüksünün olmadığı son derece açıktır.

Toparlayacak olursam; gerçek anlamda eser üretimi yapanlarla korsan ürünlerin sadece kopyalanması ve neşriyatıyla uğraşanları bir kefeye koyup, lisanslı üreticilerin fiyat indirimi yapmasıyla mümkün olabilecek bir rekabet ortamının var olmasını temenni etmek kanaatimce her türlü insaftan yoksundur ve emeğe haksızlıktır. Daha da üzücü olanı bunun bir hukuk sitesinde dile getirilmiş olmasıdır. Saygılarımla.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
cumartesi için müzik Yücel Kocabaş Site Lokali 30 22-11-2011 10:53
Boşanma Davalarına Klasik Müzik av.sgenc Hukuk Haberleri 4 26-03-2007 13:21
34. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali Av.Habibe YILMAZ KAYAR Kültür ve Sanat 0 28-04-2006 16:02


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04962301 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.