Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Işe Iade Davasinda Yargilama Ve Vekalet ücreti Hk.

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old Bugün, 11:30   #1
Griffin54

Varsayılan Işe Iade Davasinda Yargilama Ve Vekalet ücreti Hk.

Merhaba üstadlarım, bir konuda tecrübe ve yardımınıza ihtiyacım var.

İşe iade talepli dava açtık ve davamız kabul edildi. Dosya istinafa gitti. İşçi lehine hükmedilen boşta geçen süre ve işe başlatmama tazminatları kesinleşmeden icra edilemiyor. Bunda sorun yok.
Ancak yargılama giderleri ve vekalet ücreti, ilk derece mahkemesinin gerekçeli kararının yazım tarihinden itibaren muaccel oluyor bu kalemler yönünden ilamlı icra ile talep edebilirim, istinafın sonucunu beklemem gerek yok diye biliyorum.

Bu şekilde icra takibi başlatacağım, daha önce başıma gelmediği için tecrübe sahibi üstadlardan bir yorum, onay almak istiyorum açıkçası. Teşekkürederim
Old Bugün, 12:00   #2
ruhlsar

Kesinleşmeden icra edilemeyen kararların ferilerinin de icra takibine konu edilebilmesi için kesinleşmesi gerekir. Dolayısıyla karar kesinleşmeden vekalet ücreti, yargılama giderleri gibi ferileri de ilamlı takibe konu edemezsiniz
Old Bugün, 12:05   #3
anlysk96

Alıntı:
Yazan Griffin54
Merhaba üstadlarım, bir konuda tecrübe ve yardımınıza ihtiyacım var.

İşe iade talepli dava açtık ve davamız kabul edildi. Dosya istinafa gitti. İşçi lehine hükmedilen boşta geçen süre ve işe başlatmama tazminatları kesinleşmeden icra edilemiyor. Bunda sorun yok.
Ancak yargılama giderleri ve vekalet ücreti, ilk derece mahkemesinin gerekçeli kararının yazım tarihinden itibaren muaccel oluyor bu kalemler yönünden ilamlı icra ile talep edebilirim, istinafın sonucunu beklemem gerek yok diye biliyorum.

Bu şekilde icra takibi başlatacağım, daha önce başıma gelmediği için tecrübe sahibi üstadlardan bir yorum, onay almak istiyorum açıkçası. Teşekkürederim

Kesinleşmeden icraya konulamayan ilamlardaki yargılama giderleri, tazminat, faiz gibi ferileri de, hüküm kesinleşmeden icraya konulamaz. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 21. Maddesine göre verilen işe iadeye ilişkin ilamların kesinleşmeden icraya konulamayacağına ilişkin özel bir hüküm bulunmamaktadır.

İşe iade ilamı; tespit niteliğinde olmakla birlikte, kesinleşmeden icraya konu edilemeyecek ilamı çeşitlerinden olmadığından bu ilamın eda hükmü içeren ferilerinin icrası için kesinleşmesi gerekmemektedir.

Bkz. https://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=13738
Old Bugün, 15:23   #4
gbahsi

Hükmün kesinleşmesini beklemenize gerek olmaksızın ilamlı icra takibine konu edebilirsiniz meslektaşım. Ancak bazı bölgelerde kesinleşmeden icra edilemeyeceğine dair kararlar verilebiliyor. Risk almak isterseniz takip yapabilirsiniz ama ben hükmün kesinleşmesini bekliyorum genelde. Bildiğim kadarıyla bu hususta bir görüş birliği yok.
Old Bugün, 16:19   #5
Griffin54

Alıntı:
Yazan gbahsi
Hükmün kesinleşmesini beklemenize gerek olmaksızın ilamlı icra takibine konu edebilirsiniz meslektaşım. Ancak bazı bölgelerde kesinleşmeden icra edilemeyeceğine dair kararlar verilebiliyor. Risk almak isterseniz takip yapabilirsiniz ama ben hükmün kesinleşmesini bekliyorum genelde. Bildiğim kadarıyla bu hususta bir görüş birliği yok.

Bende aynı şekilde düşünüyorum meslektaşım o yüzden tereddütte kaldım. Peki bu alacak kalemleri için faiz başlangıç zamanı ile ilgili bir görüş ayrılığı söz konusu mudur?.

İlk derece mahkemesinin g.k tarihinden itibaren mi faiz işler, yoksa istinafın esastan ret karar tarihinden itibaren mi ?
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi