Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Feragat Halinde Mal Rejimi İçin Dava Açılabilir Mi?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old Bugün, 06:59   #1
Toy Avukat

 
Varsayılan Feragat Halinde Mal Rejimi İçin Dava Açılabilir Mi?

Merhabalar, müvekkil adayı 2017 yılında avukatsız şekilde eşine boşanma davası açmış. Birkaç hafta sonra ise arzuhalcinin yönlendirmesiyle, evlilik birliği içerisinde edinilen iki adet taşınmazın kaçırılmasını önlemek için mal rejiminin tasfiyesi için dava ikame etmiş. Sonrasında tarafların barışması sebebiyle her iki davadan da feragat etmiş ve davalar feragat nedeniyle reddedilerek kanun yoluna gidilmeden kesinleşmiş.

Mevcut durumda eşinin kendisine karşı şiddet uygulaması nedeniyle tekrar boşanma davası açacağız fakat mal rejimi için dava açma hakkımız var mıdır acaba?
Old Bugün, 12:40   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

"Mal rejiminin tasfiyesi davası, ancak evlilik birliğinin boşanma ile sona ermesiyle görülebilir hale gelir. 24.07.2017 tarihinde mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklı alacak talepli açılan dava dosyasında davacı erkek tarafından feragat edildiği tarihte boşanma davasının devam ettiği, sonuçlanan ve kesinleşen bir boşanma davası olmadığı anlaşılmakla, evlilik birliği devam etmektedir, diğer bir deyimle davadan feragat edildiği tarihte eşler arasındaki mal rejiminin sona ermediğinin kabulü gerekir (TMK m. 225). O halde, sonuçlanan ve kesinleşen bir boşanma kararı olmadığından davadan feragat dilekçesinin verildiği tarihte tasfiye istenemeyeceğine ve yapılamayacağına göre, doğmamış bir haktan feragat mümkün olmadığından söz konusu feragat mal rejiminin tasfiyesi davası bakımından hukuki sonuç doğurmaz."( Yargıtay 2.HD.si 10102022 T. 2021/10487 E.2022/835 K)

Yukarıdaki kararda ifade edildiği gibi tasfiye davası ancak boşanma kararının kesinleşmesi ile görülebilir hale gelen bir davadır.Feragat tarihinde evlilik devam ettiğine göre doğmamış bir haktan feragat mümkün olmadığından,2017 yılında açılan tasfiye davasından feragat hukuki sonuç doğurmaz. Yeniden mal rejiminden doğan tasfiye davası açılabilir.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
boşanma davasından feragat halinde yeniden dava açılması yeditepelişehir Meslektaşların Soruları 4 05-02-2018 09:18
Boşanma davasından feragat halinde yeniden dava açılması ve maddi manevi tazminat talepleri Av.Yasin Dedeli Meslektaşların Soruları 18 31-10-2017 11:04
Trafik sigortacısına açılan davadan feragat sonrası sürücü ve araç malikine yeni bir dava açılabilir mi? sailor1981 Meslektaşların Soruları 2 04-04-2016 13:30
Trafik kazalarında faille uzlaşılması halinde sigorta şirketine karşı dava açılabilir mi mhmt.ckr Meslektaşların Soruları 3 24-12-2013 16:25
Aynı taşınmaz, talebin farklı olması halinde bilrikte dava açılabilir mi? Yerleşik Yabancı Meslektaşların Soruları 0 31-12-2012 09:20


THS Sunucusu bu sayfayı 0,10354090 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.