Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

kira sözleşmesinde kira artış oranının belirlenmiş olup olmadığını belli olmaması halinde açılacak kira tespit davası

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old Dün, 18:30   #1
Adalet1903

Varsayılan kira sözleşmesinde kira artış oranının belirlenmiş olup olmadığını belli olmaması halinde açılacak kira tespit davası

Merhaba Sayın Meslektaşlarım;

Müvekkilim ile kiracısı arasında 15.09.2019 başlangıçlı, 5 yıl süreli kira sözleşmesi bulunmakta. Ancak kira sözleşmesinin sadece ilk sayfası elimizde bulunuyor. Çünkü abonelik idaresinden elde ettiğimiz sözleşmenin sadece ilk sayfası sistemlerine yüklenmiş. Yani kira sözleşmesinde artış oranı olup olmadığını bilmiyoruz. Arabulucuk başvurusunu 10.08.2025 tarihinde gerçekleştirdim. ve anlaşmama şeklinde tutanak düzenlendi.

Bu koşullar altında açacağımız kira tespit davasında 15.09.2024 tarihinden itibaren kiranın tespitini talep edeceğim ancak kira artış oranı bulumuyorsa Mahkeme kendiliğinde 15.09.2025 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde bu dönemin tespini ister mi yoksa davamız reddelir mi ?

Kira sözleşmesinde artış oranı bulumuyorsa sanırım tespit edilecek yeni kira ücretinin 15.09.2025 tarihinden itibaren geçerli olabilmesi için bugün dava açma günümüzün son günü

değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Old Dün, 19:23   #2
Admin

Kira tespit davaları reddedilemez, Hakimin sizin dediğiniz gibi 15.09.2025'tan geçerli karar verilmesini isteyip istemediğinizi sorması gerekiyor. Ancak bu ilkeleri bilen kaç hakim bulabilirsiniz onu kestirmek zor.

O nedenle ben sizin yerinizde olsam 2024'ü hiç karıştırmaz, doğrudan 2025 için dava açardım. (Tabii onun için de süreniz kalmamış aslında).

Ayrıca kira tespit davalarında islah mümkün olmadığından "bir yıl için açayım da, sözleşmeyi bulamazsak, hakim müteakip yıl için belirler nasıl olsa" diye düşünmek bence çok isabetli olmayabilir. Çünkü 2024 için açacaksanız ona uygun bir kira rakamı yazacaksınız ve sonrasında hakim 2025'i belirlerse, talebi aşamayacağı için bu düşük rakamı belirleyecek. Yok 2024 için yüksek rakam isterseniz, bu defa da 2024 için belirleme söz konusu olursa reddedilen rakam yüksek olacağından yüksek karşı vekalet ücreti ödeyeceksiniz.

Dolayısıyla bence bu tip hesaplamalar yapmak yerine sözleşmeye ulaşamıyorsanız doğrudan doğruya yeni dönem için açmak daha mantıklı
Old Dün, 20:51   #3
Adalet1903

üstadım değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim.

Kira artış oranı olmadığını kabul etmemiz halinde bugün 23:59'a kadar dava açmam halinde 15.09.2025 döneminden geçerli olmak üzere yeni kira döneminin tespitini talep edebilirim değil mi?

üstadım ben de açıkçası diyelim 15.09.2024 tarihinden itibaren bir bedel talep etmem halinde mahkeme 15.09.2025 tarihinden itibaren tespite hükmederse talebe bağlılık yine söz konusu olacak mı diye endişe ediyordum. teşekkür ederim. ben hemen 15.09.2025 dönemi için geçerli olmak üzere tespit davamı açayım
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi