Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Kamulaştırmasız El Atma Davası?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 11-06-2025, 13:44   #1
N. Kaan Ateş

Varsayılan Kamulaştırmasız El Atma Davası?

Herkese selam,

Müvekkilin 162 m^2 miktarlı parsel 1987’de %31,48’lik DOP kesintisi ile 111 m^2’ye düşürülüyor. Bunun üzerine diğer hissedardan pay satın alınarak 138 m^2’ye tamamlanıyor. 1997’de %29’luk bir DOP kesintisi daha yapılarak 97 m^2’ye düşürülüyor. Toplam olarak %60,48’lik DOP kesintisi yapılmış.

• Olay 19.06.2012 tarihli ve 8809 sayılı İmar Durumu ile öğrenilmiş. Öğrenildiğinden 2013 ve 2014 yıllarında malik vekili tarafından belediyeye dilekçe verilmiş ancak alınan cevaplara istinaden 60 gün içinde dava açılmadığı için İmar Planının İptali davası için süreler geçmiş.
• İdareye Karşı Açılacak Tam Yargı Davası ise, öğrenildiği tarihten 1 yıl içinde idareye başvurulmuş olmasına rağmen cevaba istinaden 60 gün içinde dava açılmadığı için yine süreler geçmiş.

Mevcut durumda İdare Mahkemesinde Kamulaştırmasız El Atma Davası uygun olur diye düşünüyorum ama emin olamadım. Sizce de uygun mudur, yoksa daha uygun başka bir opsiyon var mıdır?
Old Dün, 16:14   #2
Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul

Merhabalar,

Maalesef bunun gibi harita mühendisliği alanındaki teknik konularda yargı davalarında çok fazla bilgi eksikliği oluyor ve bu da herkes için hem zaman hem de para israfına neden olduğu gibi, mahkemelerde de gereksiz iş yükü oluşturuyor. Zaten ben de bu sıkıntıyı fark ederek sizlere naçizane destek olmak adına bu foruma üye oldum.

Sizin durumunuzda da aslında itiraza konu olayın "imar planı" ile ilgisi bulunmamaktadır. Yapılan uygulama, 18. Madde Uygulaması da dediğimiz "parselasyon planıdır" ve iptali istenecek olan plan da budur. Bu nedenle imar planına itiraz süresinin geçmesi hiçbir şey ifade etmez. Parselasyon planı, imar planına dayalı olarak hazırlanan, ama ondan farklı bir idari karardır. Bir parsel dağıtım planıdır özetle.

Sizin durumunuzda da parselasyon planında teknik hata yapıldığı anlaşıyor çünkü %45ten fazla DOP alınmış. Belediyenin yapması gereken, mümkünse hatayı düzeltmek adına yeni bir parselasyon planı yaparak fazladan alınan m2'yi iade etmek, bu yapılamıyorsa da fazladan alınan bu miktarı rayiç değeri üzerinden tazmin etmektir. Belediyeye uygulama tarihleri ve DOP kesintilerini gösteren bir cetvelle itiraz dilekçesi ile başvurup düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Eğer olumsuz bir cevap gelecek olursa da, parselasyon planında teknik hata yapıldığına dair açacağınız davayı buna göre şekillendirebilirsiniz diye düşünüyorum.

Saygılarımla,
Öğr.Gör.Dr. Yunus Konbul
Har. Müh.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 2 (0 Site Üyesi ve 2 konuk)

Forum Listesi