![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Merhaba sayın meslektaşlarım,
Önüme gelen bir uyuşmazlıkta ne yönde hareket etmem gerektiğine karar veremeyip sizlerin fikrini alma ihtiyacı hissettim, fikir sunan herkese şimdiden teşekkürü borç bilirim. Konu; 2023 yılında koruma amaçlı imar planı yapılmış ve kentsel sit alanı olarak ilan edilmiş bölgede, 2005 yılında köy muhtarlığınca alınan bir kararla şu an koruma alanında kalan ve planda yol olarak gözüken kamuya açık alanda köylülerce işgaliye bedeli ödenmesi ve herkesin kendi evinin önünde ticaret yapması koşuluyla hediyelik eşya tezgahları kurulması için karar alınıyor ve bu karar dönemin kaymakamınca onaylanıyor. Bu zamandan sonra söz konusu tezgahlar mantar gibi çoğalıyor ve muhtarlıkça alınan kararın hilafına olacak şekilde başkaların taşınmazı önünde tezgahlar açılıyor, metrekare kurallarına uyulmuyor ve bazı taşınmazların duvarları(müvekkil dahil) dahi sabitleme yapmak için kullanılmaya başlıyor. Müvekkil şahısın yıllar önce satın almış olduğu mülkün önüne de aynı şekilde tezgahlar kurulmaya başlıyor ve adeta evi çepeçevre sarıyorlar. Müvekkil tek katlı olan evinin pencerelerini dahi açamıyor zira pencere önündeki tezgahtarlar tarafından evinin içi görülüyor ve dışarının gürültüsü olduğu gibi içeriye giriyor. Bu durumda ben; -Koruma maçlı imar planının uygulanması ve denetlenmesi konusunda yetkili olan il özel idaresine başvuru/Koruma uygulama denetleme bürosuna başvuru gibi idari başvuru yollarını kullanarak mı -Muhtarlığa karşı ikame edilecek bir dava yoluyla mı müvekkil lehine sonuç alabilirim? Tezgahların kurulduğu alan kamuya ait olduğu için mülkiyet hakkına dayanan müdahalenin men'i gibi taleplerde bulunamayacağım kanısındayım, sizce hangi sebepleri ileri sürebilirim? -2863 sayılı Kanun madde 16 uyarınca koruma amaçlı imar planına aykırı inşa edilen yapılara imar mevzuatının uygulanacağı hükmü mevcut , İmara aykırılık dolayısıyla yıkım(kaldırma) mı talep etmeliyim? Fakat bu şekilde kurulan tezgahlar(kulübeler) yapı mıdır? |
![]() |
#2 |
|
![]() Merhabalar,
Yaşanan sıkıntının koruma amaçlı imar planıyla bir ilgisinin olmadığını anlıyorum. Aslında sıkıntı "herkesin kendi taşınmazı önünde tezgah açması" kararına hilaf kullanımların olması. Kararı veren muhtarlık, onaylayan ise kaymakamlık olduğuna göre, teknik olarak itirazın kaymakamlığa yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. "Herkesin kendi evinin önünde ticaret yapması" kararına aykırı olan tezgahların kaldırılması yönünde şikayet dilekçesi ile kaymakamlığa başvurulursa sonuç alınabilir diye düşünüyorum. En azından müvekkilinizin evinin önündeki işgal engellenmiş olur. Kaymakamlıktan olumsuz bir yanıt gelecek olursa da, buna göre durumu yeniden değerlendirebilirsiniz diye düşünüyorum. (Tezgah ve kulübeler yapı değildir. Kaldırılabilir.) Saygılarımla, Dr. Y. Konbul Har. Müh. |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 2 (0 Site Üyesi ve 2 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
nazım imar planına itiraz | radiokid | Meslektaşların Soruları | 7 | 18-08-2012 18:39 |
imar planına itiraz sebepleri | koseogluhukuk | Meslektaşların Soruları | 1 | 12-03-2012 11:41 |
imar planına itiraz | koseogluhukuk | Meslektaşların Soruları | 1 | 10-03-2012 17:19 |
imar planına aykırı yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklanan tazminat talebi | Av.Y.Selim ÜSTÜN | Meslektaşların Soruları | 1 | 25-04-2011 06:54 |
imar planına itiraz hakkında .. ( acil) | avseher | Meslektaşların Soruları | 3 | 07-12-2009 15:36 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |