10-06-2025, 12:15
|
#1
|
|
Vesayet Makami Tarafindan Kisitlininin Kesinleşmiş Borcununun ödenmemesi
Merhaba değerli meslektaşlarım, vesayet makamınca kısıtlının kesinleşmiş borcunun ödenmemesi üzerine yaşadığımız bir problem hakkında görüş ve fikirlerinizi rica eder, öncesinde hukuki meseleye dair kısa bir özet geçmek isterim.
Müvekkillerin mirasçısı olduğu bir takım taşınmazlardaki, ortaklığın giderilmesi ve taşınmazların paraya çevrilmesi hususundaki iş ve işlemlerin yapılması bakımından müvekkiller ile sözlü anlaşma yaptık. Anlaşmaya göre; satış sonrası müvekkil uhdesine düşen paradan AAÜT 3. kısımdaki oranlara göre hesaplanacak tutarın vekalet ücreti olarak ödeneceğini kararlaştırdık. Satış işlemleri yapıldıktan para dağıtılmadan önce; müvekkil A.'nın Alzheimer hastalığı sebebiyle kısıtlanmasına karar verildi, yine müvekkilimiz olan kızı K. vasi olarak atandı. Bu sürecin akabinde; vekalet ücretimizin ödenmesi bakımından; sözlü olarak mahkeme hakimi ile görüştük, mahkeme hakimince AAÜT de belirlenen maktu vekalet ücretinin ödenebileceği, anlaşmada belirlenen ücretin fazla olduğu, yazılı avukatlık sözleşmesi olmaması gibi gerekçelerle vekalet ücretinin ödenmesi talebimiz sözlü olarak reddedildi. Vasi tarafından kayyımlık dosyasına; kısıtlı annesinin ilgili dava için tarafımızla sözlü olarak anlaşma yaptığı, ilgili vekalet ücretinin ödemesinin yapılması talebi de mahkemece reddedildi. Akabinde tarafımızca; vekalet ücretinin tahsili bakımından icra takibi yapıldı, usulüne uygun olarak takip kesinleştirildi. Takibin kesinleşmesi ile birlikte; kısıtlı/borçlunun ilgili vesayet mahkemesinin uhdesinde tutulan paraya banka haciz müzekkeresi yoluyla haciz işlemi uygulandı. Akabinde bankadan paranın istendi; banka mahkemeden paranın ödenmesine dair karar yazısı istemesiyle birlikte; vesayet makamına/mahkemeye paranın ödenmesi bakımından yazı yazıldı. Vesayet makamı/mahkemece; paranın ödenmeyeceği, geçerli bir avukatlık sözleşmesi olmadığı, sözleşmenin hukuka aykırı olduğu, vasinin takibe itiraz etmemesinin şüpheli olarak değerlendirildiği gerekçesiyle; ödeme yapılmasına olur vermediğini içerir bir cevabi yazı yolladı.
Vesayet makamının yetki ve sorumlulukları mevzuatımızda açıkken, gelinen noktada kesinleşmiş bir icra takibinden kaynaklı borcu ödememesi/yahut borcun kaynağına dair gerekçe sunması hususunda ve kesinleşmiş takibe rağmen borcun ödenmemesi yoluna giden vesayet makamı/mahkeme hakkında yapılabilecek işlemler hakkında fikir ve görüşlerinizi rica ederim.
Saygılarımla,
|