Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

100-tl Dava Değeri Olan Maddi Tazminat Dosyasinda Feragat Halinde Karşi Vekalet ücreti Hesaplamasi Nasil Olur ?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 29-05-2025, 15:53   #1
AVUKAT2549

Varsayılan 100-tl Dava Değeri Olan Maddi Tazminat Dosyasinda Feragat Halinde Karşi Vekalet ücreti Hesaplamasi Nasil Olur ?

Sayın meslektaşlarım,
Araç mahrumiyet bedeli tazminatına ilişkin 100,00-TL üzerinden maddi tazminat talepli dava açıldı. Ön inceleme duruşmasında hakim tarafından ''Avukat bey, biz YİBK kararı olmadığı sürece Yargıtay kararlarına bağlı değiliz.'' diye ifade etti. Fatura sunmadığımız için kısaca ret vereceğini belirtti. Bu konu bile ayrı bir tartışma konusu fakat biz dosyaya masraf yapmak istemediğimiz için davadan feragat etmeyi düşünüyoruz. Ama feragat durumunda 30.000,00-TL karşı vekalet ücretiyle karşılaşacağımızı düşünüyorum. AAAÜT 6. madde ve 13. madde bana bu şekil yorumlatıyor. Bugün kalemle görüştüğümüzde ''Avukat bey 100,00-TL karşı vekalet ücretiyle karşılaşacaksınız'' diye ifade etti.

Bu konuda görüşleriniz nedir ? Doğrusu hangisidir ?

Herkese iyi çalışmalar.
Old 29-05-2025, 16:49   #2
Fazladanödemeyeçözüm

Aleyhimize 1000 TLlik ecrimisil davası açıldı. On inceleme durusmasi gelmeden davacı davadan feragat etti ve lehimize 1000 TL karşı vekalet ücretine karar verildi. Karar tarihi 2025 Mart.
Old 29-05-2025, 17:01   #3
AVUKAT2549

Alıntı:
Yazan Fazladanödemeyeçözüm
Aleyhimize 1000 TLlik ecrimisil davası açıldı. On inceleme durusmasi gelmeden davacı davadan feragat etti ve lehimize 1000 TL karşı vekalet ücretine karar verildi. Karar tarihi 2025 Mart.

AAÜT 13/4 ''Maddi tazminat istemli davaların tamamının reddi durumunda avukatlık ücreti, bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümüne göre hükmolunur.''

AAÜT 6 ''Davanın konusuz kalması, feragat, kabul ve sulhte ücret
Anlaşmazlık, davanın konusuz kalması, feragat, kabul, sulh veya herhangi bir nedenle; ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse, bu Tarife hükümleriyle belirlenen ücretlerin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra giderilirse tamamına hükmolunur. Bu madde yargı mercileri tarafından hesaplanan akdi avukatlık ücreti sözleşmelerinde uygulanmaz.''

Bu ifadeler çerçevesinde sizin lehinize 15.000,00-TL vermesi kanaatim oluşuyor. Sanırım AAÜT 13/2 ''Ancak, hükmedilen ücret kabul veya reddedilen miktarı geçemez.'' yönünden benim kanaatim doğru değil. Teşekkürler meslektaşım
Old 01-06-2025, 12:11   #4
Admin

Davayı takipsiz bıraksanız?
Old 01-06-2025, 18:39   #5
AVUKAT2549

Sayın Admin, bu husus da düşünüldü fakat AAÜT 7. Madde uyarınca yine vekalet ücreti yönünden 30.000,00-TL karşı vekalet ücreti çıkmayacak mıdır ?
Old 02-06-2025, 11:03   #6
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım merhabalar.

Evet İBK dışında bağlı değiller de; yerleşmiş bir uygulama da var. Araç mahrumiyet bedelinde; makul onarım süresi kadar ikame araç tazminatına hükmetmek zorunda. Yüzlerce karar var ve yerleşik uygulama var. Ben olsam davadan feragat etmezdim. Bilirkişiye gitsin diye ısrar ederdim.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin 29.09.2022 tarihli ve 2021/26777 E. 2022/11236 K.
“Kural olarak haksız fiilden kaynaklanan tazminat davalarında gerçek zarar ilkesi geçerlidir. Zarar gören ancak haksız fiil sebebiyle uğradığı gerçek zararını haksız fiil sorumlularından isteyebilir. Olay tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 50'nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca davacı tarafından araç kiraladığına dair belge veya ödeme belgeleri sunulmasa da hakim zararı belirleyebilir. Bu durumda mahkemece, davacı aracında oluşan hasarın niteliğine göre makul tamir süresinin belirlenmesi, ihtiyaçları için aracı kullanamamaktan doğan ve bu süre içinde davacının (ikame araç) ödemesi gereken bedelin ne olacağı konularında alınan bilirkişi raporuna göre davacının araç mahrumiyet bedeli talebinin kabulüne karar verilmesi gerekirken, davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.”

Son olarak; feragat etmeye gerek yok; reddetsin davayı yine 100 TL çıkar. Feragat etseniz de 100 TL vekalet ücreti çıkar.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi