Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Baz istasyonu kiralamasında sözleşme süresi bitmesi sonucu tahliye davası

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 27-05-2025, 08:40   #1
Avukat1034

Varsayılan Baz istasyonu kiralamasında sözleşme süresi bitmesi sonucu tahliye davası

Üstadlarım konuya hızlı bir giriş yapıyorum vaktinizi almamak adına. Müvekkiller ,paylı mülkiyetteki taşınmazların da davalı şirketin (baz istasyonu işletmecisi) kira sözleşmesine dayalı olarak kurduğu baz istasyonunu sözleşme süresi sona ermesine rağmen kaldırmayarak taşınmazı işgal etmeye devam ettiğini belirtmektedir. 2009 tarihli 5 yıllık kira sözleşmesi yapılmış fakat imzalı kira sözleşmesine ulaşamamaktayız. 2023 yılında noter ihtarı ile baz istasyonunun kaldırılması istenmiş, ancak sonuç alınamamıştır. Bu nedenle Asliye Hukuk Mahkemesi’nde:

Müdahalenin (el atmanın) önlenmesi,

Taşınmazın tahliyesi,

Ecrimisil talebiyle

davası açılmıştır.

Davalı taraf, Sulh Hukuk Mahkemesi’nin görevli olduğu itirazında bulundu. Baz istasyonunun ruhsat durumu için de ilgili belediyeye müzekkere yazılmasını talep ettim. Şu aşamada sıkışmış durumdayım dava red yer mi Üstadım ya da nasıl bir yol izlemeliyim. Saygılar...
Old 28-05-2025, 15:45   #2
Avukat Eylül

el atmanın önlenmesi davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir, taşınmazın tahliyesi için geçerli bir kira sözleşmesi olması lazım yalnız kira sözlşemesi nasıl sona erdi ?kira sözlşemesi sona ermiş ise sulh hukuk mahkemesi görevli olamaz.
Old 28-05-2025, 15:58   #3
Avukat1034

Yazılı kira sözleşmesi elimizde yok 2009 yılında beş senelik bir sözleşme yapılmış uzama süreleri ile beraber sözleşme süresi dolmuş fakat sanırım benim davaya Sulh hukuk Mahkemesi’nde açmam gerekiyordu kira sözleşmesinin feshi ile alakalı fakat ben sözleşme uzama süreleri ile beraber dolduğu için o an itibari ile işgalci konumunda olarak yorumladım ve asliye hukukta davayı açtım
Old 28-05-2025, 16:06   #4
Avukat Eylül

genel hükümlere göre feshin şartlarında yeni dönem için en az 3 ay önceden sözleşmenin yenilenmeyeceğini ve bu sebeple de feshedildiğini bildirmeniz şarttı,süre sonunda tahliye etmez ise sulh hukukta tahliye davası açmanız gerekir. abonelik şirketlerinden sözlşemeyi tedarik edebiliyorsanız bir bakın bu durumda geçerli bir fesih olmadığı için karşı yan da işgalci konumunda olmuyor yani evet bence de davanızın red olma olasığı yüksek görünüyor
Old 28-05-2025, 16:06   #5
Avukat Eylül

elinizde anahtar teslim tutanağı olsa idi durum farklı olurdu tabi
Old 28-05-2025, 16:18   #6
Avukat1034

Meslektaşım cevabınız için teşekkür ederim ben görevsizlik kararıyla sulh mahkemesine dosyanın gideceğini düşünüyorum o aşamada ıslah yoluyla kira sözleşmesinin fesihini talep etsem acaba olur mu ya da nasıl bir yol izlemeliyim
Old 28-05-2025, 17:43   #7
Avukat Eylül

Olmaz meslektaşım şöyleki yasa koyucu bildirimi şart koşuyor,yazılı bildirim yükümlüllüğünü yerine getirmeden davayı açamazsınız.kaldı ki bu davayı kira sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren 1 ay içinde açılmalıdır. Size kira sözleşmesi lazım
Old 28-05-2025, 17:46   #8
Avukat Eylül

Kira sözleşmesini bulamayacak gibiyseniz kira başlangıç tarihinin tespitini istetip orda abonelik şirketlerinden kira sözleşmesini istetebilirsiniz, veya başlangıç tarihini biliyorsanız, o da yeterli, muhasebecisi varsa ona da bir sormanızı tavsiye ederim.
Asliye hukuk sulh hukuka gönderse de yazılı bildirim zorunluluğuna uyulmadığı için davanız yine reddolur. O yüzden siz mutlaka sözleşmenin sona erdiğini yazılı olarak genelde noterden ihtarname çekeriz; bir sonraki dönem için bildirin
Old 28-05-2025, 17:50   #9
Avukat1034

Çok teşekkür ederim. O zaman ben ilk ihtar çekmeliyim sonra sulh hukukta dava açmalıyım. Peki ne davası açacağım tam olarak
Old 28-05-2025, 17:52   #10
Avukat1034

Bir de baz istasyonunun ruhsatı yok o bir şey değiştirir mi?
Old 28-05-2025, 17:57   #11
Avukat Eylül

Alıntı:
Yazan Avukat1034
Çok teşekkür ederim. O zaman ben ilk ihtar çekmeliyim sonra sulh hukukta dava açmalıyım. Peki ne davası açacağım tam olarak

Kira sözleşmesinin kiraya veren tarafından genel hükümlere göre feshi örnek ihtarnameleri internette bulabilirsiniz,sizden damga vergisi de isterler iş yeri olarak kullanıldığı için.
Sözleşme bitim tarihinden itibaren 1 ay içinde tahliye etmezse sulh hukuk mahkemesine genel hükümlere göre sözleşmenin feshedildiği sebebiyle tahliye davası açarsınız,yine örnek dilekçeler için internetten yararlanabilirsiniz..
Nacizane tavsiyem mümkünse asliye hukukta açtığınız davanın hakimiyle bir görüşün reddedecek gibi bir imaj görürseniz dosyayı düşürürsünüz ve yahut duruma göre bir yol izlenir, biliyorsunuz bu davada nispi vekalet ücreti oluyor. Ayrıca kiracı her ay nizami olarak kirayı ödüyor mu 1 gün bile gecikse örnek 13 haciz ve tahliye başlatabilirsiniz.Tahliye taahhütnamesi varsa ona göre de bir yol izlenebilir
Old 28-05-2025, 18:00   #12
Avukat Eylül

Alıntı:
Yazan Avukat1034
Bir de baz istasyonunun ruhsatı yok o bir şey değiştirir mi?
Şikayet etmeden önce bu durumu karşı taraf için kullanabilirsiniz bir de sözleşmede bu husus yer alıyor mu, kira sözleşmesinde ne olarak kullanılacağına dair bir ibare varsa sözleşmeye aykırı bir durum da olur. Karşı yanla bir konuşun ruhsatsız bir işletme var ortada sonuçta, eldeki dava için sulh olabilirsiniz.
Old 28-05-2025, 18:00   #13
Avukat1034

Açıkçası konuyla alakalı tecrübem yok nispi vekalet olunca yüksek bir ücret mi çıkar müvekkil adına büyük bir zarar mı olur? Evet kiraları düzenli yatıyorlar. Davadan feragat etmekten mi bahsediyorsunuz düşürmek derken?
Old 28-05-2025, 18:01   #14
Avukat1034

Taşınmazın üzerinde sadede baz istasyonu olarak kullanılıyor sözleşmede bir hüküm yok ruhsata ilişkin
Old 28-05-2025, 18:03   #15
Avukat Eylül

Alıntı:
Yazan Avukat1034
Açıkçası konuyla alakalı tecrübem yok nispi vekalet olunca yüksek bir ücret mi çıkar müvekkil adına büyük bir zarar mı olur? Evet kiraları düzenli yatıyorlar. Davadan feragat etmekten mi bahsediyorsunuz düşürmek derken?
Hayır feragat ileriye dönük sonuç doğurur, duruşmaya girmezseniz ve 3 ay içinde yenilenmezse dosya düşer en azından bilirkişiye gitmeden ve ıslah yapmadan önce dava düşerse vekalet ücreti dava açarken bildirdiğiniz ve harcını ödediğiniz değer üzerinden ödenir
Old 28-05-2025, 18:05   #16
Avukat1034

Şuan karşı taraf cevap dilekçesi verecek ben o zaman cevaba cevap dilekçesi vs.’de vermeyeceğim doğru mu anladım Üstadım.
Old 28-05-2025, 18:07   #17
Avukat Eylül

Alıntı:
Yazan Avukat1034
Şuan karşı taraf cevap dilekçesi verecek ben o zaman cevaba cevap dilekçesi vs.’de vermeyeceğim doğru mu anladım Üstadım.
Hayır doğru değil. Ben size elimden geldiğince yardımcı olamaya çalışayım meslektaşım.
Old 01-06-2025, 12:02   #18
Admin

Aranızdaki ilişki kira ilişkisidir. Borçlar Kanunu genel hükümlere (BK 299- 338 arası) tabidir, çatılı yer hükümlerine (MADDE 339 - 356 arasındaki) tabi DEĞİLDİR. Bu nedenle BK 327-328'de belirtilen şekilde kira sözleşmesinin fesh edilmesi gerekir. İlişki kira sözleşmesi olduğu için AH, değil SH yetkilidir ve her türlü açılacak dava dava şartı arabuluculuğa da tabidir. Kira ilişkisinin başlangıç tarihini yazılı delille ispat yükümlülüğü kiralayandadır, bu nedenle yazılı sözleşmeyi bulmanız önemlidir. Bunu bulamadan dava açarsanız ve karşı taraf da sizin belirttiğiniz tarihe itiraz ederse, karşı tarafın davada belirttiği tarih kira ilişkisinin başlangıç tarihi kabul edilecek ve bu da ilk açtığınız davanın -hem ihtar hem dava süresi yönünden- redle sonuçlanmasına yol açacaktır. Asliye Hukuk da açtığınız dava reddedilecek dahi olsa bence bu dava sizin açınızdan "şanslı" bir davadır, zira karşı taraf davaya cevap dilekçesinde kira kontratını mahkemeye sunabilir (veya başlangıç tarihini ikrar edebilir), böylece SH'de açacağınız sonraki dava açısından tarih netleşmiş olur.
Old 01-06-2025, 12:07   #19
Avukat1034

Meslektaşım cevabınız için teşekkür ederim. Tam da dediğiniz gibi cevap dilekçesin de imzalı kira kontratını sundular. Bu aşamada ben nasıl hareket etmeliyim. Asliye hukuktaki davanın reddedilmesini bekleyeyim yoksa feragat mı edeyim açıkçası en az zararla Sulh Hukukta genel hükümlere göre dava açmak istiyorum. Tavsiyeniz nedir?
Old 01-06-2025, 12:18   #20
Admin

Öncelikle BK 327-328'de belirtilen şekilde ve sürelere uyarak fesih ihtarınızı çekin ve sonrasında SH'de tahliye davası açacağınız süreyi bekleyin.

Bu davayı takipsiz bırakabilirsiniz diye düşünüyorum, ilk duruşma tarihinden 3 ay sonra açılmamış sayılır, vekalet ücreti de çıkmaz.

Ama karşı taraf takip ederse veya ilk duruşma tarihi çok ileriki bir tarihse o zaman feragati değerlendirebilirsiniz. Ancak feragat edecekseniz sonradan açılacak doğru davayı sakatlamamak için feragat dilekçenizi dikkatli kaleme almanızı öneririm.
Old 01-06-2025, 12:25   #21
Avukat1034

Fazla soru sordum kusura bakmayın fazla tecrübem yok bu konu hakkında. Karşı taraf cevap dilekçesi verdi ve imzalı kira sözleşmesini vs. sundu reddini ve görevli mahkemeye gitmesini talep etti. Bu aşamada benim cevaba cevap dilekçesi vermem de lehime bir durum olur mu? Nasıl hareket etmeliyim tekrardan kusura bakmayın biraz sıkıştım bu dosyada.
Old 02-06-2025, 10:16   #22
Admin

Cevap dilekçesi verseniz de vermeseniz de dava görülürse reddedilecek. Takipsiz bırakacaksanız cevap dilekçesi vermeye de gerek yok diye düşünüyorum ama tabii tüm dosyayı bilen kişi olarak karar sizin
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi