![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Değerli üstatlarım merhaba, 2024 yılı aralık ayında müvekkilin karıştığı bir kaza sebebiyle 2025 yılı şubat ayında Sigorta Tahkim Komisyonu’na değer kaybı başvurusunda bulundum. Karşı taraf sigorta şirketi başvuru öncesi talep etmiş olduğum tutarın 65.000 TL kısmını tarafıma ödedi. Eksik ödeme sebebiyle STK’ya başvurmuştum. Müvekkil, aracını kaskodan yaptırdığı için ben başvuru yaptıktan bir buçuk ay sonra karşı yan sigorta şirketi tarafından kaskoya rücuen tazminat adı altında 135.000 TL ödeme yapılmış ve poliçe limiti 200.000 TL olduğundan limitin tükendiği şeklinde dosyaya beyan gönderilmiş. Sorum şu; ben değer kaybı için başvurduktan sonra kötüniyetli şekilde poliçe limitini tüketmek amacıyla kaskoya ödeme yapıldığı şeklinde beyanda bulunabilir miyim? Bilirkişi raporu doğrultusunda dosyayı ıslah etmeli miyim, dosya açıldıktan sonra kaskoya ödeme yapıldığı için lehimize karar verilmesi mümkün mü? Başvurum sırf bu yüzden reddedilecekse müvekkil vekalet ücreti ödemek zorunda kalır diye düşünüyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
|
![]() |
#2 |
|
![]() Meslektaşım merhaba,
Teminat limitinin tükenmesi sebebiyle başvuruyu ıslah etmenizi önermem. Bu durumda karşı vekalet ücreti ödersiniz.Ancak şöyle ki başvurudan sonra ödeme yapılması nedeniyle yaptığınız masraflar ve maktu vekalet ücretin yarısına hükmedilmesi gerekmekte. Burada Avukatlık Asgarî Ücret Tarifesi Madde 6 “Anlaşmazlık, davanın konusuz kalması, feragat, kabul, sulh veya herhangi bir nedenle; ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse, bu Tarife hükümleriyle belirlenen ücretlerin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra giderilirse tamamına hükmolunur” hükmü gereğince vekalet ücreti açısından sigorta kuruluşu tarafından başvuru sonrası ve hakemliğe tevdiinden önce belirlenen vekalet ücretinin yarısına hükmedilmesini talep ettiğiniz bir beyan dilekçesi sunabilirsiniz. Asıl alacak yani değer kaybı hususunda yapılacak tek şey maalesef karşı aracın İMMsi var ise ona başvurmak yok ise şahsa başvurmak olacaktır. |
![]() |
#3 |
|
![]() Merhabalar meslektaşım; Sayın Avukat1038'in İMM ve vekalet ücreti yönünden beyanlarına katılıyorum. Ancak; sorunun cevabını bende merak ettim. Başvurudan sonra sigorta şirketinin limiti tüketmesi bence de kötüniyetli. Cevapları ve varsa kararları bende görmek ve bilgilenmek isterim
|
![]() |
#4 |
|
![]() Çok teşekkür ediyorum meslektaşım. Daha önce İMM başvurusu yapmadım bildiğim kadarıyla karşı taraf aracının İMM’si var. Bunu araştıracağım tekrar teşekkür ediyorum.
|
![]() |
#5 |
|
![]() Meslektaşım dosyayı ıslah etmeye cesaret edemeyeceğim için kesin yanıtı sanırım öğrenemeyeceğiz. Ancak dosya bilirkişiye gitti, bilirkişiden önce ben de sigorta şirketinin kasko şirketine ödeme yapmadan önce bekletme hakkı olduğunu, buna rağmen limit tüketme gayesiyle ödeme yaptığını belirttiğim bir beyan dilekçesi gönderdim. Ancak bilirkişi sanıyorum ki bu durumla ilgili bir inceleme yapmaz. Yaparsa ve lehe olursa dosyayı ıslah edeceğim sizlere de mutlaka bildiririm.
|
![]() |
#6 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Hakem kararında; davanın/başvurunun kabulü şeklinde hüküm kurarsa olumlu, ret şeklinde kurarsa olumsuz bakıyor demektir. Siz yine de esas hakkında beyanınızda; fazlaya ilişkin haklarınızı saklı tuttuğunuzu belirterek, bahsettiğiniz hususları anlatın ve limiti kötüniyetli olarak tükettiğini ifade edin meslektaşım. Sonucu paylaşmanızı rica ediyorum |
![]() |
#7 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Meslektaşlarım tekrar merhaba, Başvurusu sonrası kaskoya yapılan ödeme sonucunda teminat limitinin tüketilmesi kötü niyet olarak nitelendirilmiyor. Çünkü size yapılan değer kaybı ödemesi ile Sigorta Kuruluşu kendi ekspertiz raporuna göre ödeme yapıyor zaten. Kaskoya ise rücu ödemesini yapma zorunluluğu var ne de olsa. Ancak dediğim gibi başvuru tarihinizde limit tüketilmediğinden vekalet ücretine ve yaptığınız masrafların sigorta kurulusu tarafından ödenmesine karar veriliyor. Halihazırda STK tarafından verilmiş böyle bir karat mevcut bende. Asıl alacak açısından hüküm kurulmasına yer olmadığına şeklinde karar veriliyor.Kararı burada pdf olarak ekleyemiyorum sanırım. |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Değer kaybı ve kazanç kaybı | Balkesavukat10 | Meslektaşların Soruları | 5 | 05-02-2025 12:09 |
Değer kaybı ve kazanç kaybı | mk_akbas | Meslektaşların Soruları | 2 | 22-01-2017 19:04 |
değer kaybı | egokcehukuk | Meslektaşların Soruları | 3 | 17-06-2015 10:35 |
ÖTV - Değer Kaybı | avfatih | Meslektaşların Soruları | 0 | 01-05-2009 20:44 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |