Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Ortak Taşinmaza Yapilan Meskenin Tescili

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 03-04-2025, 12:55   #1
measfuyu

Varsayılan Ortak Taşinmaza Yapilan Meskenin Tescili

Meslektaşlarım merhaba, müvekkil, tapusu “kerpiç ev” olan taşınmazın paydaşlarından biri. Kerpiç evin yıkılması sonrasında paylı taşınmaza tek katlı mesken inşa ediyor. Mesken müvekkilin kendi payına düşen metrekareyi yaklaşık 10 m2 aşıyor. Gelinen aşamada müvekkil evin tapusunu almak istediğini beyan etti. Sorum şu: izaleyi şuyu davası açıp, muhdesatın tespitini yaptırarak ortaklığı satış suretiyle gidermek haricinde; ifraz ile meskeni müvekkil adına tescil ettirmenin bir yolu var mıdır ? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Old 03-04-2025, 15:28   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Meslektaşım merhabalar;

Asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve bölünebilirlik hadleri var. Bunları karşılıyor mu ?

Böyle bir ifraz yukarıda bahsettiğim durum hariç mümkün değil. Yapabileceğiniz tek şey; muhdesatın aidiyeti ve ardından ortaklığın giderilmesi davası dışında bir şey yapılamaz diye düşünüyorum.

Ancak şunu belirtmek lazım; ortaklığın giderilmesi davası mutlaka açılacak ise, bu davada da tüm paydaşların kabulü halinde muhdesatın hissedarlardan birine ait olduğu ve satışta bunun dikkate alınması yönünde hüküm kurulabiliyor.

YARGITAY
14.Hukuk Dairesi
Esas: 2016/ 9702
Karar: 2019 / 6708
Yukarıda açıklanan ilkeler gereğince somut olayda; dava konusu taşınmaz üzerinde bulunan ev ve su kuyusu hakkında davalılardan ... muhdesat iddiasında bulunduğundan, yukarıda yer alan ilkeler çerçevesinde mahkemece bu iddiaya karşı tarafların yeniden beyanları alınmalı, davalı ... tarafından gösterilen muhsedatların davalıya ait olduğunu kabul etmeleri halinde bilirkişiden ek rapor aldırılarak muhdesat oranlaması yapılmalı, tarafların itiraz etmesi halinde davalı ...'ya HMK'nın 165. maddesi uyarınca muhdesatın aidiyeti davası açması için süre verilmeli, dava açılması halinde sonucuna göre bir hüküm kurulması, açılmadığı takdirde o konuda uyuşmazlık yokmuş gibi davaya devam edilmesi gerekirken, mahkemece bu yönler üzerinde durulmaksızın eksik inceleme ile karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bozulması gerekmiştir.

YARGITAY
14.Hukuk Dairesi
Esas: 2016/ 3288
Karar: 2018 / 8086
Somut olaya gelince; davalı ... 23.10.2013 tarihli celsede 115 ada 22 parsel sayılı taşınmazın kendisine ayrılan bölümüne fıstık, zeytin ağacı ve bağ diktiğini, bu muhdesatın kendisine ait olduğunu iddia etmiştir. Mahkemece yapılan keşif sonrası tanzim edilen 26.05.2014 tarihli bilirkişi raporu ile 115 ada 22 parsel sayılı taşınmazın 8000 metrekarelik kısmında fıstık, zeytin ağacı ve bağ bulunduğu, değerinin ise 240.000,00TL olduğu saptanmıştır. Mahkemece fıstık, zeytin ağacı ve bağın yer aldığı kısımlardaki muhdesat iddiası davanın tarafları olan paydaşlara sorulmalı, paydaşlar tarafından muhsedatların davalı ...'ya ait olduğunu kabul etmeleri halinde bilirkişiden ek rapor aldırılarak muhdesat oranlaması yapılmalı, tarafların itiraz etmesi halinde davalı ...'ya HMK'nin 165. maddesi uyarınca muhdesatın aidiyeti davası açması için süre verilmeli, dava açılması halinde sonucuna göre bir hüküm kurulması gerekmektedir. Mahkemece bu yönler üzerinde durulmaksızın eksik inceleme ile karar verilmesi doğru görülmemiş hükmün bozulması gerekmiştir.
Old 03-04-2025, 15:38   #3
measfuyu

Detaylı yanıtınız için teşekkür ederim meslektaşım. İfrazın teknik şartları sağlanmıyor. Ben de harici bir yöntemle tapu iptal ve tescil hususunun mümkün olmadığı kanaatindeyim. Tek aklıma takılan husus taşınmazın tapuda "kerpiç ev" kayıtlı olması, müvekkilin inşa ettiği taşınmaz betonarme mesken. Mahkemece yeni meskenin muhdesat olarak görülmeme ihtimaline ilişkin karar arıyorum. Saygılarımla
Old 03-04-2025, 15:43   #4
Av. Musa TAÇYILDIZ

Alıntı:
Yazan measfuyu
Detaylı yanıtınız için teşekkür ederim meslektaşım. İfrazın teknik şartları sağlanmıyor. Ben de harici bir yöntemle tapu iptal ve tescil hususunun mümkün olmadığı kanaatindeyim. Tek aklıma takılan husus taşınmazın tapuda "kerpiç ev" kayıtlı olması, müvekkilin inşa ettiği taşınmaz betonarme mesken. Mahkemece yeni meskenin muhdesat olarak görülmeme ihtimaline ilişkin karar arıyorum. Saygılarımla

Meslektaşım uydu fotoğrafları var. Eski evin ne zaman yıkıldığı, yenisinin ne zaman yapıldığı çıkar ortaya. Mahkemenin yeni meskeni muhdesat olarak görmemesi mümkün değil. Neden böyle düşündünüz ?
Old 03-04-2025, 15:49   #5
measfuyu

Kerpiç evin yıkılması ve yeni meskenin inşa tarihleri birbirine yakın meslektaşım. Ek olarak tapunun da bir nevi "ev" olarak geçmesi ve yeni meskenin bu statü de olması problem çıkarır mı bilemedim. Ayrıca müvekkilin meskeninin 10 m2 kadarının sair paydaşların alanına girdiğini biliyoruz. Daha önce muhdesatın tespiti davası açmıştım ancak bu hususlarla ilk kez karşılaştığım için tereddüt ettim. Saygılarımla
Old 03-04-2025, 16:02   #6
Av. Musa TAÇYILDIZ

Tarihlerin yakın olması sorun oluşturmaz, bilirkişiler yapının yaşını, yerini ve bölgesini tespit edebiliyorlar.

Diğer paydaşların alanına girmesi de sorun teşkil etmez, zira aslına bakarsanız arsanın tamamında hissesi oranında payı var, zaten muhdesatın aidiyeti davası bunun için açılır, tamamı kendinize ait bir arsaya ev yaptığınızda bu davanın anlamı olmaz, bu nedenle sorun olmaz, diye düşünüyorum.
Old 03-04-2025, 16:18   #7
measfuyu

Meslektaşım detaylı ve sağlıklı bilgi alışverişiniz için teşekkür ederim. Çok yardımcı oldunuz. Saygılarımla
Old 09-04-2025, 00:25   #8
Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul

Merhabalar,

Şu eklemeleri yapabilirim:

Eğer doğru anladıysam, taşınmazın tapusunun "kerpiç ev" olması, parsel üzerinde kayıtlı bir muhdesat olarak değil, aslında bilakis taşınmazın cinsi. Değilse düzeltebilirsiniz.

Zannediyorum bu taşınmaz bir miras mal ve müvekkiliniz de mirasçılardan biri. Parsel üzerindeki kerpiç ev, yıkılmadan önce tüm paydaşların hisseleri oranında sahip olduğu bir taşınmazdı. Yıkılmasıyla bu yapı ve yapı üzerindeki paydaşlık ortadan kalmış oldu.

O halde taşınmaz üzerinde hissedarlardan biri olan müvekkiliniz tarafından sonradan yaptırılan "betonarme yapı" ile taşınmaz cinsinde ifade edilen “kerpiç ev” arasında hukuki bir bağlantı veya bir devamlılık ilişkisinin olduğunu düşünmüyorum.

Parsel üzerinde hissedarlardan birinin yeni bir mesken yaptırması genel anlamda muhdesat olarak ifade edilse de, Kadastro Kanunu bağlamındaki bir muhdesat olmayacağından tapu kütüğünün beyanlar hanesine kaydedilmesi mümkün değildir.

7. HD. 10.10.2003, 2354/2886 “Kadastro tespitinden sonra yapılan binaların muhdesat olarak tapu sicilinde gösterilmesi mümkün değildir.”

Dolayısıyla sizin durumunuzda da bu yapının “muhdesat” olarak müvekkiliniz adına tapuya tescilinin mümkün olmadığını düşünüyorum.

İfraz konusunda Sayın Musa Taçyılıdız'ın belirttiği gibi parselin asgari tarımsal arazi büyüklüğüne uyması gerekir. Ancak taşınmaz eğer “köy yerleşik alanı” içindeyse, asgari tarımsal arazi büyüklüğü kuralından muaf olur ve ilgili belediye veya il özel idaresinin imar yönetmeliğinde belirlediği boyutlarda küçük parseller ifrazen oluşturulabilir. Bunun araştırılması gerekir.

Bu durumda bence geriye kalan yöntem, teknik şartlar sağlanıyorsa ve taraflar da anlaşmaya varabilirse, ancak ifraz suretiyle yapının müvekkilinize düşecek olan parsel üzerinde kalmasının sağlanması yolu olabilir. Ya da mümkünse izaleyi şuyu davası yoluyla mahkeme kararıyla.

Saygılarımla,
Old 09-04-2025, 11:28   #9
measfuyu

Yunus Bey,
Kanaatimce ifraz ve tescil yönünden tespitleriniz somut olayımızla bir hayli bağdaşıyor. "köy yerleşik yerine" ilişkin ifraz şartlarındaki istisna durumdan haberdar değildim. Bunun için ayrıca teşekkür ederim. Ne var ki taşınmaz "mahalle" bölgesinde yer alıyor. Bu sebeple sizin de belirttiğiniz gibi izaleyi şuyu tek makul yol gibi gözüküyor. Detaylı ve sağlıklı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Saygılarımla
Old 09-04-2025, 14:34   #10
Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul

Alıntı:
Yazan measfuyu
Yunus Bey,
Kanaatimce ifraz ve tescil yönünden tespitleriniz somut olayımızla bir hayli bağdaşıyor. "köy yerleşik yerine" ilişkin ifraz şartlarındaki istisna durumdan haberdar değildim. Bunun için ayrıca teşekkür ederim. Ne var ki taşınmaz "mahalle" bölgesinde yer alıyor. Bu sebeple sizin de belirttiğiniz gibi izaleyi şuyu tek makul yol gibi gözüküyor. Detaylı ve sağlıklı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Saygılarımla

Rica ederim.

Ek olarak, bölgenin "mahalle" olarak görünmesi engel değil, çünkü bildiğiniz gibi büyükşehir yasası ile tüm köyler mahalle statüsüne geçirildi ancak kırsal olan alanlar ve imar planı olmayan mahalleler özü itibariyle hâlâ köy olarak değerlendirilir ve mahalle statüsünde olsalar bile mahalle merkezleri "köy yerleşik alanı" olarak ifade edilir. Taşınmazın bulunduğu yerin köy yerleşik alanı sınırlarında olup olmadığını, bağlı olduğu belediyenin imar biriminden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Saygılarımla,
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi