Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İstifa iradesi taşıyan mesaj

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 24-03-2025, 13:58   #1
Balkesavukat10

Varsayılan İstifa iradesi taşıyan mesaj

Merhabalar meslektaşlarım, müvekkil firmada bir çalışan bağlı bulunduğu birimdeki amirine işi bırakıyorum hakkınızı helal edin diyerek mesaj atıyor ve sonrasında işe gelmiyor. Burada her ne kadar amir olarak tanımlasam da resmi kayıtlarda mesajı alan kişi de normal çalışan statüsünde. Biz davaya cevap dilekçemizi sunacağız. Burada öğrenmek istediğim iki husus var : 1-İstifa iradesinin işveren ya da yetkilisine yöneltilmemiş olması istifanın geçerliliğini etkiler mi. 2-Cevap dilekçesinde bu mesajı sunmayı düşünüyorum fakat kvkk bağlamında bir ihlal söz konusu olabilir mi ya da bu delil mahkemece dikkate alınmayabilir mi? Dilekçede bu mesajlaşmadan bahsedip mesajı alan kişiyi tanık olarak mahkemede dinletip mahkeme huzurunda mesajı göstermesi yoluna gitsek daha sağlıklı olur mu, değerli görüşlerinizi bekliyorum?
Old 25-03-2025, 12:18   #2
Av. Engin EKİCİ

Alıntı:
Merhabalar meslektaşlarım, müvekkil firmada bir çalışan bağlı bulunduğu birimdeki amirine işi bırakıyorum hakkınızı helal edin diyerek mesaj atıyor ve sonrasında işe gelmiyor. Burada her ne kadar amir olarak tanımlasam da resmi kayıtlarda mesajı alan kişi de normal çalışan statüsünde. Biz davaya cevap dilekçemizi sunacağız. Burada öğrenmek istediğim iki husus var : 1-İstifa iradesinin işveren ya da yetkilisine yöneltilmemiş olması istifanın geçerliliğini etkiler mi. 2-Cevap dilekçesinde bu mesajı sunmayı düşünüyorum fakat kvkk bağlamında bir ihlal söz konusu olabilir mi ya da bu delil mahkemece dikkate alınmayabilir mi? Dilekçede bu mesajlaşmadan bahsedip mesajı alan kişiyi tanık olarak mahkemede dinletip mahkeme huzurunda mesajı göstermesi yoluna gitsek daha sağlıklı olur mu, değerli görüşlerinizi bekliyorum?
Sayın Balkesavukat10;

1-İşçinin mesajındaki beyanın salt bir "istifa" olarak değerlendirilemeyeceği düşüncesindeyim zira Yargıtay'ın, açık bir istifa iradesi gösterilmemişse, işten ayrılışta haklı nedenin belirtilmemesine rağmen ilerleyen aşamalarda bu belirsizliğin içinin doldurulabileceğine ilişkin kararları var. Sorunuza gelirsek; genel olarak işten ayrılma iradesinin, iş yerinde fiilen bulunulması ya da bilfiil çalışılması gereken durumda işçinin buna riayet etmemesi biçiminde de gösterilebileceğinde tereddüt bulunmuyor. Dolayısıyla işçinin somut durumda anılan mesajı gönderip işe de gelmediği göz önünde bulundurulduğunda işten ayrılmış olduğunun kabulü gerekir.

2-Her ne kadar diğer çalışanlarla eşit statüde de olsa kendisine mesaj gönderilen çalışan, işçiler nezdinde amir pozisyonunda değerlendiriliyor ve işveren de uygulamadaki bu durumu destekleyici mahiyette davranıyorsa, gönderilen mesajın KVKK bağlamında sorun teşkil etmeyeceği kanaatindeyim. Kaldı ki, işten ayrılış tarihiyle ilgili esasa ciddi biçimde etki edecek tarzda bir ihtilaf bulunmuyorsa mesajın gündeme getirilmesinin pratikte sağlayacağı bir yarar da olmayabilir. İlk sorunuza verdiğim yanıtta zaten işçinin işten ayrılma (bizatihi istifa anlamına getirilemeyeceği hususu göz ardı edilmeden) iradesini fiilen gösterdiğini belirtmiştim.

Saygılarımla...
Old 25-03-2025, 15:16   #3
Balkesavukat10

İlginiz için çok teşekkür ederim üstad. Eğer yanlış anlamadıysam işçinin işten ayrılması her halükarda onun istifa ettiğine işaret etmez, işçi sonrasında haklı bir nedene dayanabilir. Bizim olayımızda işçi taraf iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız şekilde feshedildiğini iddia etmiş dilekçesinde. Bu sebeple mesajın sunulması ve tanığın dinletilmesi ile istifanın varlığını ispat edebilir miyim diye düşündüm. Umarım lehe bir sonuç alırım
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi