![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Merhabalar. Uyuşturucu Ticareti suçlamasıyla yargılanan müvekkil hakkında düşme kararı verildi. Maalesef kararı anlayamadım, yardımcı olabilecek meslektaşlara şimdiden teşekkür ederim. Kararda “Kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanmak kapsamında kaldığından sanık hakkında Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/**** karar sayılı kararı ile kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verildiği, sanığan değişen suç vasfına göre, suçu işleniş şekli dikkate alınarak CMK 223/8 maddesine göre hakkında açılan kamu davasının DÜŞMESİNE” şeklinde hüküm kuruldu.
Devamında ise 2019 yılında kamu davasının açılmasının erteleme kararının verildiği ve gerekli işlemlerin yapılması için dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi yazılmış. Buradaki gerekli işlemlerden kasıt nedir? Düşme kararının buna ne gibi etkisi olabilir anlamadım. Ceza Hukuku konusunda acemi olduğumdan sormak istedim. |
![]() |
#2 |
|
![]() Merhabalar meslektaşım;
Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararının kesinleşmesinden itibaren; 5 yıllık denetim süresi içerisinde şüphelinin yeniden uyuşturucu madde kullandığı tespit edilirse, hakkında kamu davası açılır. Mahkemenin gerekli işlemlerin yapılmasından kastı budur. TCK MD. 191 (1) Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesindeki şartlar aranmaksızın, beş yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir. Cumhuriyet savcısı, bu durumda şüpheliyi, erteleme süresi zarfında kendisine yüklenen yükümlülüklere uygun davranmadığı veya yasakları ihlal ettiği takdirde kendisi bakımından ortaya çıkabilecek sonuçlar konusunda uyarır. (Ek cümle:28/3/2023-7445/18 md.) Erteleme kararı kolluk birimlerine de bildirilir. (3) (Değişik:28/3/2023-7445/18 md.)Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Bu süre denetimli serbestlik müdürlüğünün teklifi üzerine veya resen Cumhuriyet savcısının kararı ile altışar aylık sürelerle en fazla iki yıl daha uzatılabilir. Hakkında denetimli serbestlik tedbiri verilen kişi, gerek görülmesi hâlinde denetimli serbestlik süresi içinde tedaviye tabi tutulabilir. Cumhuriyet savcısı, erteleme süresi zarfında uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığını tespit etmek için yılda en az iki defa şüphelinin ilgili kuruma sevkine karar verir. (4) Kişinin, erteleme süresi zarfında; a) Kendisine yüklenen yükümlülüklere veya uygulanan tedavinin gereklerine uygun davranmamakta ısrar etmesi, b) Tekrar kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması, c) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması, hâlinde, hakkında kamu davası açılır. (5) Erteleme süresi zarfında kişinin kullanmak için tekrar uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması, dördüncü fıkra uyarınca ihlal nedeni sayılır ve ayrı bir soruşturma ve kovuşturma konusu yapılmaz. (6) Dördüncü fıkraya göre kamu davasının açılmasından sonra, birinci fıkrada tanımlanan suçun tekrar işlendiği iddiasıyla açılan soruşturmalarda ikinci fıkra uyarınca kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilemez. (7) Şüpheli erteleme süresi zarfında dördüncü fıkrada belirtilen yükümlülüklere aykırı davranmadığı ve yasakları ihlal etmediği takdirde, hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir. (8) Bu Kanunun; a) 188 inci maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, b) 190 ıncı maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, suçundan dolayı yapılan kovuşturma evresinde, suçun münhasıran bu madde kapsamına girdiğinin anlaşılması hâlinde, sanık hakkında bu madde hükümleri çerçevesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilir. (9) Bu maddede aksine düzenleme bulunmayan hâllerde, Ceza Muhakemesi Kanununun kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin 171 inci maddesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin 231 inci maddesi hükümleri uygulanır. |
![]() |
#3 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Teşekkür ederim meslektaşım. Düşme kararı, beraat gibi “aklama” sağlamayacaksa da mahkumiyet kararı niteliğinde de olacağını düşünmedim ve bunun kamu davasının açılmasındaki etkisini göz önünde bulundurmadım. |
![]() |
#4 |
|
![]() Yine de tam bir mahkumiyet gibi düşünmeyin meslektaşım.
Bir dosyamızda; 4 tane uyuşturucu kullanmaktan dosyası olan müvekkili, Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararının usulüne uygun kesinleşmediği ve ayrıca arama kararı olmadan hukuka aykırı delillerle ceza verildiği gerekçeleriyle, uzun uğraşlar sonucu beraat ettirmiştik. Sizin durumunuzda da; özellikle 5 yıllık sürenin geçip geçmediği, Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararının usulüne uygun tebliğ edilmediği ve dolayısıyla kesinleşip kesinleşmediği, aram kararlarının var olup olmadığı, hukuka aykırı delil olup olmadığı vb hususlarda inceleme yapmanızı tavsiye ederim. |
![]() |
#5 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Meslektaşım, ben yalnızca düşme kararının alındığı dosyaya baro tarafından atandım. 2019 yılında verilen erteleme kararına ilişkin dosya benim görevimin dışında. Düşme kararını istinaf etmeyeceğimiz için sonuçları açısında müvekkili bilgilendirmek için sormak istemiştim. Verdiğiniz bilgiler için yeniden teşekkür ederim. |
![]() |
#6 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Rica ederim meslektaşım. Olsun başka bir konuda arama yapan diğer meslektaşlar faydalanır belki. |
![]() |
#7 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Buna ‘usulen’ verilmiş bir karar dersek, istinaf etmemekte bir sorumluluğum doğar mı? Çünkü mahkeme beraat yönünden ikna olmadı ve zaten dava ilk uyuşturucu ticaretine yönelik açılmıştı. |
![]() |
#8 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Müvekkilinizden yazılı talimat alabilirseniz; o zaman istinaf etmeyin. Yoksa istinaf edin meslektaşım. |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Düşme kararı sonrası vekalet ücreti ne olur? | Av.Ayse E. | Meslektaşların Soruları | 1 | 01-01-2021 12:46 |
Çocuk teslimi şikayetinde düşme kararı ? | _M.CAN_ | Meslektaşların Soruları | 1 | 24-07-2019 15:49 |
Ceza Davasında Düşme Kararı ve Vekalet Ücreti | mazlum doğan | Meslektaşların Soruları | 1 | 19-12-2013 23:24 |
Derhal Beraat Kararı Verilcek Hallerde Düşme Kararı Verilemez | damista | Meslektaşların Soruları | 2 | 13-05-2008 12:37 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |