Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

İzaleyi Şuyu ve Aile Şerhi Konulması

Konuyu Kilitleyin
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 17-03-2025, 02:14   #1
Fadmine81

 
Mesaj İzaleyi Şuyu ve Aile Şerhi Konulması

Eşimin ikinci eşiyim. Kocam aniden vefat etti. Tek çocuğum var şehir dışında yaşıyor. Tapuda arsa olarak görünen iki katlı evimiz var. İkinci kat eşimle evliliğimizde yapıldı. Eşimin üvey çocukları bana ve çocuğuma çok baskı yapıyor ben ölünce satın veya alt katı kiraya verin diyorum olmuyor. Hisselerini alalım diyoruz çok yüksek rakam veriyorlar. Ortaklığın giderilmesi davası için arabulucuya başvurmuşlar. Bir tek emekli maaşımla yaşıyorum bu evde düzenimi sürdürmek istiyorum. Şimdi belgeleri alıp tapuya gitsem aile konutu şerhi koydurabilir miyim ? Bu şerh evin satılmasına ve ortaklık davasına engel olur mu ? Yoksa bu şerhi koydurup sağ kalan eşe ev ve eşyanın özgülenmesi davası da mı açmalıyım ? Bu davayı açarsam mahkeme karşı tarafa kira ödememe karar verip şu para olacak der mi katkılarınız için teşekkür ederim. Ne yapmam lazım 60 yaşında ve mubtaç durumdayım.

Aynı zamanda oturmak istediğim ikinci katı eşim evliliğimizde yaptı. Ancak ben ev hanımıyım hiç sigorta kaydım yok. Katılma payı talep edebilir miyim? Bu davadan kesin sonuç alabilir miyim? Evin yapı kaydı yok ama yapılış yıllarını gösterebilecek bazı fiş fatura vb var. Katılma payı davası kaç yıl sürer yaklaşık olarak? Bu hakkımı elde eder davayı kazanırsam istemem halinde bu hakkımı öz çocuğuma miras bırakabilir miyim? Sağ olun.
Old 17-03-2025, 12:15   #2
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Sn.Katılımcı,


Alıntı:
Aile konutu ve ev eşyası

TMK MADDE 240.- Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine katılma alacağına mahsup edilmek, yetmez ise bedel eklenmek suretiyle intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir; mal rejimi sözleşmesiyle kabul edilen başka düzenlemeler saklıdır.

Sağ kalan eş, aynı koşullar altında ev eşyası üzerinde kendisine mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.

Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya ölen eşin yasal mirasçılarının istemiyle intifa veya oturma hakkı yerine, konut üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilir.
Yasal düzenlemeye göre:
Bu taşınmazda katılma alacağınızın mahsubu ile ile hesaplama yapılacağı için:
bu aşamada aşağıdaki davaları açmanız gerekmektedir.:

1-Katılma alacağınızın belirlenmesi için Aile Mahkemesinde tüm mirasçıları davalı olarak göstererek belirsiz katılma alacağı davası açmanız gerekmektedir. Bu davada tedbir de isteyebilirsiniz.
Davanın süresi mahkeme yoğunluğu ve sunulan delillerin toplanmasına göre değişmektedir.

2-Aile Mahkemesinde dava açarak bu taşınmazın aile konutu olduğunun tespitini isteyebilirsiniz.

3- Ayrıca konutun tarafınıza özgülenmesi davası açabilirsiniz. Bu mahkeme aile konutu tespiti davasına ilişkin kararı bekleyecektir.

Mahkemece koşulları varsa intifa, oturma hakkı veya konut üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilir.
Mülkiyet hakkı tanındığı takdirde vefatınız halinde mirasçıya geçer.

Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanız yararınızadır. Mali durumunuz elverişli değilse baro adli yardım servisine başvurarak tarafınıza avukat atanmasını isteyebilirsiniz.
Old 17-03-2025, 21:59   #3
Konuk

 
Mahçup

Teşekkür ederim Habibe Hanım. Haklı sebepler halinde demişsiniz bunlar nedir örneğin? Mülkiyet hakkı istersem ve uygun görülürse mahkeme katılma payı alacağımı tespit edip evi arsayı değerleyip bana bir meblağ mı sunar mülkiyet edinmek için katılma payınızın üstüne şu miktarı ödemelisiniz gibi? Avukatım var ancak ilk etapta beni yanlış yönlendirici şeyler yapmış onu ölümün ve yaşananların şokuyla sonra fark ettim o yüzden bir adım atacağım zaman danışmak istiyorum.
Old 21-03-2025, 16:44   #4
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Sn.Katılımcı,

Aile konutunun özgülenmesi, sağ kalan eşin bu konutta hayatına devam etme iradesine bağlı olarak sosyal ve ekonomik yaşam standardının devam ettirilmesi ve barınma ihtiyacının karşılanmasını amaçlamaktadır.

Mahkemece katılma alacağının tespiti ve taşınmazın değerlemesi yapıldıktan sonra talebinize göre ( varsa ) eksik kısmın tarafınızca ödenmesi gerekecektir.

Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanız yararınızadır.
Old 24-03-2025, 10:45   #5
Konuk

 
Varsayılan

Teşekkür ederim Habibe Hanım. Allah razı olsun. Nasıl güzel bir iş yaptığınızı burada bir bilseniz. Güzel günler ve güzel insanlar göresiniz.
Konuyu Kilitleyin


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İzaleyi Şuyu ve Özgüleme Davası hakan_er82 Meslektaşların Soruları 1 20-02-2014 10:25
İzaleyi Şuyu av.adil Meslektaşların Soruları 2 01-05-2012 14:11
Boşanmadan önce usulsüz aile konutu şerhi konulması, nüfuz müdürlüğüne yanlış beyanda bulunma tiryakim Meslektaşların Soruları 0 07-08-2011 10:58
İzale-i Şuyu/ İzaleyi Şuyuu muratsadioğlu Hukuk ve Türkçe Çalışma Grubu 16 10-06-2008 12:56
İzaleyi Şuyu ggüven Hukuk Soruları 1 21-11-2007 16:41


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03955197 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.