Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İlama istinaden ödeme

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 14-03-2025, 11:00   #1
Balkesavukat10

Varsayılan İlama istinaden ödeme

Merhabalar meslektaşlarım, bir tüketici heyeti kararına istinaden tüketiciye ödeme yapacağımızı ilettik fakat kendisi müvekkil firmaya cephe almış olmalı ki "sadakam olsun ödemeyin" şeklinde beyanda bulundu. Kendisi bu kararı icra takibine konu etmeden ödeme yapacağız. Burada merak ettiğim husus şu : biz ödeme yaptıktan sonra kendisi icra takibi açarsa burada almamız gereken önlem menfi tespit davası mıdır? Veyahut ödeme yaptıktan sonra kendisi karara itiraz ederse ve bunun sonucunda lehimize bir karar çıkarsa yaptığımız haricen ödemeyei hangi hukuka kuruma dayanarak talep edebiliriz? Sebepsiz zenginleşme olabilir mi? Ödeme yaptıktan sonra eğer mümkünn olursa ibraname ve itiraz hakkından feragat ettiğinde dair bir sözleşme düzenlersek ibraname çift taraflı hukuki işlem olduğu için sanırım müvekkil firmanın da bu sözleşmenin tarafı olması lazım diye düşünüyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Old 14-03-2025, 13:01   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Merhaba meslektaşım;

1- Ödeme yaparsanız zaten borç sona ermiş oluyor, icra takibi halinde itfa nedeniyle icra mahkemesine dava açarsınız, dekontu sunmanız yeterli olur.

2- Lehinize bir karar çıkarsa; alacak davası açarsınız, hukuki nitelendirme hakime aittir. Olayı anlatmanız kafi, hakim sizin hukuki nitelendirmeniz ile bağlı değil.

3- İbraname içeriğine göre müvekkilinizin de imzası gerekebilir. Ancak alacaklı yan tek taraflı bir beyanla; "alacağı kalmadığını, ibra ettiğini ve itiraz etmeyeceğini" yazılı olarak size verebilir.
Old 14-03-2025, 14:08   #3
Balkesavukat10

Üstad , değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Her ne kadar teorik bilgi edinmek için araştırma yapsam da bu bilgilerin uygulamaya nasıl sirayet ettiğini bilmediğim için çok fazla soru sorma ihtiyacı hissediyorum, usanmadan cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Üstadım olası bir yargılamada bu ibranamenin aslı mahkeme tarafından talep edilir mi? Tüketicinin farklı bir şehirde ikamet etmesi nedeniyle bu ibranamenin aslını değil taratılmış halini alabildik.
Old 14-03-2025, 14:13   #4
Av. Musa TAÇYILDIZ

Karşı yan aslını sunmak zorunda değil. Kaybettim der çıkar işin içinden.

Aslını kargo yaptırsaydınız ve ondan sonra ödeme yapsaydınız; yazının içeriğine de "ödeme yapıldığında geçerli olacaktır" yazsaydınız daha evlaydı.

Dekonta gerekli açıklamayı yazdıysanız sorun olacağını sanmıyorum.
Old 14-03-2025, 14:18   #5
Balkesavukat10

Çok teşekkür ederim üstadım, evet orada bir ihmalde bulundum aslını da kargoya vermesi sağlayıp garanti altına almak en sağlıklısı olacaktı.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi