![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Meslektaşlarım merhaba. Müvekkilin tarla niteliğinde taşınmazından asfalt yol geçmektedir. Yol; Ankara'da, ilçede ve köyden dönen mahalle sınırları içinde yer almaktadır. Yolun ne zaman yapıldığı da bilinmediğinden, önce uzlaşma dava şartını gidermek amaçlı büyükşehir belediyesine başvuru yaptım. Cevabi yazıda yol genişliği 12 metreden az olduğundan sorumlunun ilçe belediyesi olduğu yazıyor. Zira büyükşehir belediye meclisinde alınmış karara göre sorumluluk bu şekilde ayrılmış. Bunun üzerine ilçe belediyesine başvurdum.
Henüz cevap gelmedi ama büyük ihtimal olumsuz dönüş gelecek. Bu durumda açacağım davada karşı vekalet ücreti ödememek için ne yapmalıyım? iki belediyeyi de davalı yapsam mutlaka biri yönünden husumetten ret verilecek. Sadece ilçe belediyesini davalı göstersem de büyük ihtimal büyükşehir belediyesini davaya dahil edecekler ve bir taraf için yine husumet yokluğu kararı verilecek, böylece yine vekalet ücreti ödeyeceğiz gibi görünüyor. Karşı vekalet ödememek için başka yol var mıdır bilemedim. Bu konuda bilgisi olan paylaşabilirse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. |
![]() |
#2 |
|
![]() Meslektaşım merhabalar;
https://medya.barobirlik.org.tr/Baro...A_DAVALARI.pdf linkinde bulunan makaleden alıntı; "Kamulaştırmasız el atılan taşınmazı davanın açıldığı tarihte hangi idare kullanıyor, faydalanıyor ve elinde tutuyorsa dava onun aleyhine açılmalıdır. Taşınmaza kimin el attığı değil, dava tarihinde kimin elinde bulunduğu önemlidir. Yargılama sırasında mahkeme, taşınmaz başında keşif yapacak ve bu konuyu araştıracaktır. Davanın husumet noktasından reddedilmemesi için dava açılmadan önce taşınmazı hangi kurumun kullandığı, bakım ve tamirinden hangi idarenin sorumlu olduğu ciddiyetle araştırılmalıdır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 7. maddesinde gerek büyükşehir belediyesinin gerekse İlçe Belediyelerinin görevleri tek tek sayılmıştır. Ayrıca belediyelerin internet sitelerinde sorumluluk alanlarını belirleyen bilgiler de bulunmaktadır. Taşınmazın hangi idarenin sorumluluk alanında kaldığının net olarak belirlenememesi halinde, keşif yerinde görevlendirilen bilirkişi kurulunun bu durumu kanun, yönetmelik, meclis kararları ve çevre incelemesi suretiyle belirlemesi istenebilir." Buradan hareketle; tüm araştırmalara rağmen, hangi belediyenin kullanımı, faydalanımı ve sorumluluğunda olduğunu tespit edemiyor iseniz, davayı belirsiz alacak olarak 1 TL üzerinden her iki Belediyeye karşı açıp, bilirkişilerden hangi belediyenin sorumluluğunda olduğuna dair tespit isteyip, yapılan tespite göre sadece sorumlu olan Belediye yönünden talep artırım dilekçesi vererek yargılama gideri ile vekalet ücretinden kurtulabilirsiniz. Diye düşünüyorum Bir davamızda; Belediye bizim sorumluluğumuzda değil dedi, akabinde Karayollarına başvurduk ve onlar da bizim sorumluluğumuzda değil diyince, tekrar belediye ile görüştüğümüzde ve yazıyı gösterdiğimizde sorumluluklarında olduğunu kanul etmişti. Ancak görüşmeyi bizzat yapmıştık. Sizin de belediye ile bizzat görüşmenizi tavsiye ederim. |
![]() |
#3 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Meslektaşım çok teşekkür ediyorum. Buna göre talep artırımı tek davalı yönünden yapmak mümkün oluyor yani öyle mi? Zira ben bu husustan emin değildim. |
![]() |
#4 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Tabiki oluyor meslektaşım; sadece bir davalı yönünden talep artırım yaptığınızı belirtmeniz kafi. Islah gibi. |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Kamulaştırmasız el atma vekalet ücreti | Seher | Meslektaşların Soruları | 2 | 15-11-2022 15:35 |
kamulaştırmasız el atma nispi vekalet ücreti | sibelokandan | Meslektaşların Soruları | 30 | 12-07-2017 15:40 |
Kamulaştırmasız El Atma- Zamanaşımı Red+ Karşı Vekalet Ücreti | arif sadi | Meslektaşların Soruları | 3 | 04-01-2017 10:34 |
kamulaştırmasız el atma davalarında red vekalet ücreti ?? | hltydmr | Meslektaşların Soruları | 1 | 18-09-2012 09:46 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |