12-03-2025, 11:36
|
|
|
İstinaf Aşamasındaki Dosyaların Birleştirilmesi Talep Edilebilir Mi?
Sayın meslektaşlarım merhaba,
Müvekkil şirket ile alıcı şirket arasındaki mal alım-satım sözleşmesi kapsamında; alıcının aldığı mallara karşılık olarak 3. kişi taşınmazları üstünde ipotek tesis ediliyor. Alıcının yaklaşık 1.5 milyon USD'lik borcunu ödememesi nedeniyle, müvekkil şirket tarafından ipoteklerin paraya çevrilmesi için borçlu ve ipoetek veren 3. kişi aleyhine icra takibi başlatılıyor. Borçlular icra takibine itiraz ediyor ve itirazın iptali davası açılıyor. İtirazın iptali davası devam ederken, borçlu şirketin konkordato projesi tasdik edilmiş. Müvekkil şirketin USD cinsinden alacağının kuru sabitlenmiş ve alacağın konkordato nisabına %20 tenzilatla dahil edilmesine karar verilmiş. Proje kapsamında borç 9 taksitle ödeniyor. 2018'de muaccel olan borç 2024'te ödeniyor. İtirazın iptali davası henüz sonuçlanmamışken, borcun konkordato kapsamında ödendiği iddiasıyla 3. kişi tarafından ipoteğin fekki davası açılıyor. İtirazın iptali davasında davamızın kabulüne ve ipotek limitiyle sınırlı olmak üzere takibin devamına karar veriliyor. Bu kararı ipoteğin fekki davasına sunuyoruz. Ancak, asliye hukuk mahkemesi davanın kabulüne ve taşınmazlar üzerindeki ipoteğin fekkine karar veriyor.
Ben bu dosyaları son aşamada devraldım. İtirazın iptali davası karara çıkmıştı ve ipoteğin fekki davasında dilekçeler aşaması tamamlanmıştı. İtirazın iptali davasındaki karar davalı tarafından istinaf edildi. Biz de ipoteğin fekki davasındaki kararı istinaf etmek istiyoruz, aleyhimize yüksek tutarda vekalet ücretine hükmedildi. Benden önceki meslektaş, davaların birleştirilmesini talep etmemiş. Tahkikat sırasında bu talepte bulunmak aklıma gelmedi. Kararı istinaf ederken davaların birleştirilmesini talep edebilir miyiz? Bir kararının icra edilmesini engelleyen diğer karara karşı başka hangi yollara başvurabilirim? İtirazın iptali kararı kesinleşmeden taşınmazların satışını talep edemiyoruz, alabileceğim başka bir önlem var mı? Bu alanda tecrübesiz genç meslektaşınıza yardımlarınızı bekliyorum, çok teşekkür ederim.
|