Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

işçilik alacakları ile ilgili davada dava sürecinde ödeme yapılması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 07-03-2025, 16:07   #1
avokadoavok

 
Varsayılan işçilik alacakları ile ilgili davada dava sürecinde ödeme yapılması

Sevgili meslektaşlarım ben çiçeği burnunda çok yeni bir avukatım. Bu sebeple tecrübelerinize dayanarak bir fikre ihtiyacım var. İşveren vekili olarak bulunduğumuz dosyada işçi evlenme sebebiyle işten ayrılmış ve ayrılırken 146 bin gibi bir alacak kalemi çıkartılmış ve işçi de bu alacak miktarını onaylayarak işten çıkmıştır. Ancak işverenin o dönem zor bir süreçte olması ve işçi ile iletişimlerinde sıkıntı olmamasına güvenmesiyle birlikte sadece 50 bin kadar bir ödeme yapılmış ve geri kalanı parça parça ödeme noktasında sözlü bir anlaşma sağlamışlardır. Tabi ki bu süreç arabuluculuk aşamaları ve davanın açılması ile sonuçlanmıştır. Sizlere sorum şu olacak; işveren bu aşamada ibranamede yazan ve 50 binin ödenmesinden sonra kalan bakiye borcu dava açılmış olmasına rağmen ödemeli mi?( daha henüz öninceleme yapılmadı ve dosya bilirkişiye gitmedi). Yoksa artık dava açılmış olması sebebiyle dava sonunu mu beklemeli? Bu konudaki endişemiz bakiye alacağın çoğunluğunun kıdem tazminatından oluşması ve dava sonunda en yüksek mevduat faizi ile birlikte ödeme yapılacak olması. Sizce bu durumda bakiye borç ödenmeli ve o şekilde mi hareket edilemeli yoksa hiç ödeme yapılmaması mı işveren için daha karlı olur? şimdiden çok teşekkür ederim.
Old 10-03-2025, 11:54   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

 
Varsayılan

Meslektaşım merhabalar;

Aramıza hoş geldiniz, meslek hayatınızda başarılar diliyorum.

Aslında sorunuzun cevabı; hukuki değil ekonomik bir çözüm gerektiriyor. Bunun cevabını da sizden ziyade işveren verecek. Genelde para üzerinden para kazanıldığı için dava sonunda ödemek işverenlere daha mantıklı geliyor.

Ancak sizin durumunuzda ve bu dava özelinde evlenme nedeniyle işten ayrılma söz konusu olduğu için; davayı kazanma ihtimaliniz neredeyse yok. Ayrıca işveren alacağı da kabul etmiş. Burada önce müvekkil ile konuşup; ödenmesi gereken bedeli tayin edip, karşı yan vekili ile konuşarak anlaşmak en mantıklısı. Zira; işçi ve vekili de, uzun yıllar devam edecek ve sonrasında muhtemel tehiri icra ile değerini kaybedecek bedelden ziyade, bir miktar indirim ile şimdi bir ödeme almayı kabul edecektir.
Old 10-03-2025, 19:40   #3
avokadoavok

 
Varsayılan

Meslektaşım çok teşekkür ederim dönüşünüz için. Ben de mantıklı olanın bu olduğunu düşünüyorum. Bir yandan da dediğiniz gibi sonradan yapılacak ödemenin enflasyon karşısında erimesini de kabul edebilirler.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
işçi alacakları için açilacak davada (belirsiz dava olacak) harca esas değer nasıl hesaplanır arhan Meslektaşların Soruları 3 27-12-2012 10:03
tutuklanma-işçilik alacakları rcakmak Meslektaşların Soruları 1 15-04-2010 15:49
İflas ertelemesi , işçilik alacakları madvocate Meslektaşların Soruları 7 08-09-2009 14:54
Emeklilik öncesi ve sonrası döneminin işçilik alacakları aynı dava konusu olamaz mı? avukat erdoğan Meslektaşların Soruları 2 05-06-2008 14:28
işçilik alacakları hakkında avberk Meslektaşların Soruları 2 05-02-2008 10:07


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03711700 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.