Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Sözlü istifa

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 03-03-2025, 13:04   #1
Balkesavukat10

Yeni Fikir Sözlü istifa

Merhabalar meslektaşlarım, müvekkil şirket işçisi telefonda sözlü şekilde hesabımı kes işi bırakıyorum diyip işi bıraktı. Bu şirkette iş sözleşmelerinin neredeyse yarısı bu şekilde sona eriyor ve işçinin istifasını ispatlama konusunda sorun yaşıyoruz. Bu konuda değerleri tavsiyelerinizi talep ediyorum. Öncelikli olarak işçinin sözlü şekilde telefonda istifa ettiğini bir tutanağa bağlamak, tanıklar ile birlikte imzalamak, sonrasında belki noterden yazılı istifaya davet etmek gibi bir süreç izlenebilir mi? En sağlıklı yol nedir emin olamadım. Saygılar
Old 03-03-2025, 16:37   #2
Av.CengizEge

Alıntı:
Yazan Balkesavukat10
Merhabalar meslektaşlarım, müvekkil şirket işçisi telefonda sözlü şekilde hesabımı kes işi bırakıyorum diyip işi bıraktı. Bu şirkette iş sözleşmelerinin neredeyse yarısı bu şekilde sona eriyor ve işçinin istifasını ispatlama konusunda sorun yaşıyoruz. Bu konuda değerleri tavsiyelerinizi talep ediyorum. Öncelikli olarak işçinin sözlü şekilde telefonda istifa ettiğini bir tutanağa bağlamak, tanıklar ile birlikte imzalamak, sonrasında belki noterden yazılı istifaya davet etmek gibi bir süreç izlenebilir mi? En sağlıklı yol nedir emin olamadım. Saygılar

Meslektaşım ilgili hususta benim tavsiyem sizin de değindiğiniz gibi ilk adım olarak işçinin bu beyanını tanıklar eşliğinde tutanak altına almanızdır(fesih aşamasında kullanmanıza gerek yok, olur da gerekirse diye elinizin altında bulunabilir.). Bu yeterli olmayacaktır çünkü burada mahkeme kararları işçi lehine yorum ilkesini benimsediğinden sebep işçiler farklı sebepler ileri sürerek dava aşamasında kendi lehlerine işleyecek şekilde olayı yeniden inşa edebilirler.

Olayın devamında devamsızlık tutanaklarını düzgün ve günü gününe tutmanız, fesih imkanı doğduğu tarih itibarıyla işçinin adresine işe davet yazısı göndermeniz ve akabinde bir süre daha bekleyerek iş akdini feshetmenizdir. İzleyebileceğiniz yollardan bir tanesi bu olacaktır. Bunun dışında ise yine devamsızlık tutanakları tutarak devamında iş akdini feshedebilirsiniz fakat süreç içerisinde işçinin haklı nedenle fesih ihtarnamesi göndermiş olma ihtimalini, istirahat raporu almış olma ihtimalini vs. de değerlendirdiğiniz vakit ilk yol her zaman daha garanti bir yol olacaktır.
Old 03-03-2025, 16:46   #3
Balkesavukat10

Çok sağolun üstadım, aslında burada işveren işçinin istifasını kabul etti ve kendisiyle çalışmak istemiyor. O sebeple olası bir davada istifayı nasıl ispat ederiz daha çok buna yönelik bir tereddütüm var, o sebeple işe davet yine de mantıklı olur mu sizce. Çalıştığım işyerinde çok sık karşılaşılan bir durum. Sözlü istifa ederek işe gelmeme ve bunun ispatında güçlük yaşıyoruz. Ben şimdilik bir tutanak tutulmasını söyledim tanıklarla birlikte, sonrasında yazılı istifa dilekçesi vermesi yönünde bir ihtar çekelim dedim yarın. İhtarname tebliğ edildikten sonra ihtarnamede belirtilen süre içinde de dilekçe vermemesi durumunda çıkışını ilk istifa ettiği tarihten mi vermemiz gerekir. ( Kendisi istifa etmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanamayacağını bildiği için istifa dilekçesi vermeyecektir diye düşünüyorum.)
Old 03-03-2025, 17:00   #4
Balkesavukat10

şöyle bir husus da var meslektaşım, işçi bugün iş yerine geliyor ve çalışmaya devam etmeyeceğini de bildiriyor. Fakat ihbar tazminatı yükümlülüğünün de bilincinde olduğundan 14 gün daha çalışacağını iletti. Fakat çalışmaya devam etmesi durumunda işvereni zarara uğratacağı da aşikar. Benim düşüncem bu işçinin sözlü istifa beyanında bulunduğu tarihte bu beyan sonuç doğurmalı ve o an sözleşme sona ermiş olarak kabul edilmelidir. Çünkü kendisi tarafından ...... tarihinde sona ermek üzere ayrılıyorum gibi bir istifa bildirimi söz konusu olmadı.
Old 04-03-2025, 10:25   #5
Av.CengizEge

Alıntı:
Yazan Balkesavukat10
şöyle bir husus da var meslektaşım, işçi bugün iş yerine geliyor ve çalışmaya devam etmeyeceğini de bildiriyor. Fakat ihbar tazminatı yükümlülüğünün de bilincinde olduğundan 14 gün daha çalışacağını iletti. Fakat çalışmaya devam etmesi durumunda işvereni zarara uğratacağı da aşikar. Benim düşüncem bu işçinin sözlü istifa beyanında bulunduğu tarihte bu beyan sonuç doğurmalı ve o an sözleşme sona ermiş olarak kabul edilmelidir. Çünkü kendisi tarafından ...... tarihinde sona ermek üzere ayrılıyorum gibi bir istifa bildirimi söz konusu olmadı.

İşten ayrılacak işçilerde benim izlediğim yol yukarıda yazdığım gibidir. Şirket ve işçi arasında mutlaka ihtiyari arabuluculuk yaptırırım. Burada tabii ki işçinini hak ve alacaklarını gözeterek menfaat dengesi ile bunu sağlarım. 6 aydan kısa süreli çalışması olan bir işçi ise açıkçası genel olarak kimsenin pek umrunda olmaz. Bunun üzerindeki çalışmalarda ise genel olarak müvekkiller işçiye ne hak ve alacağı varsa ödeme yolunu izliyor tabii bir miktar azaltarak.

İşçiden istifa mektubu alıp veya sözlü bildirim olması halinde sözlü bildirim akabinde ihbar süresine riayet edilecek ise "İhbar Bildirimi" yapmanızda fayda vardır. Bildirim içerisine ..... tarihinde ..... şeklinde ...... sebebiyle istifa ettiğiniz ..... kişisine bildirilmiştir şeklinde bir metin düzenleyin. Altına da işçiye istifa sebebini yazmasını rica ederek beyanda bulunmasını rica edin. Ayrıca ben bu metne iş arama izni ile ilgili hükmü de ekliyorum ve iş arama iznini ne şekilde kullanmak istediğine ilişkin de beyanda bulunmasını istiyorum.

Derdiniz ihbar kısmı ise dediğim şekilde ilerleyebilirsiniz. Keza ihbar yükümlülüğü her iki tarafa sorumluluk yükler. İşçinin hiçbir şey demeden işi bırakıp gitmesi halinde eğer ki bir zararınız mevcut ise ihbar tazminatı alacağınız için süreci başlatabilirsiniz fakat işverenler genelde bunu tercih etmiyorlar.
Old 04-03-2025, 10:31   #6
Balkesavukat10

Çok sağolun üstadım beni aydınlattınız. Aslında burada ihbardan ziyade istifa eden işçinin bu iradesini ispatlama konusuna takıldım. İşçi ben bu şartlarla çalışamam, bırakıyorum dedikten sonra sizce bu irade o an iş sözleşmesini teorik olarak sona erdirmez mi? İşçi ben 14 gün daha devam edebilirim şeklinde bir beyanda da bulundu fakat bildiğim kadarıyla işverenin bu ihbar süresinde işçiyi çalıştırmak zorunda değil. İstifa edenin işçi olması sebebiyle işvereni korumaya yönelik bu süre kanaatimce işveren tarafından kullanılmayabilir
Old 04-03-2025, 10:39   #7
Av.CengizEge

Alıntı:
Yazan Balkesavukat10
Çok sağolun üstadım beni aydınlattınız. Aslında burada ihbardan ziyade istifa eden işçinin bu iradesini ispatlama konusuna takıldım. İşçi ben bu şartlarla çalışamam, bırakıyorum dedikten sonra sizce bu irade o an iş sözleşmesini teorik olarak sona erdirmez mi? İşçi ben 14 gün daha devam edebilirim şeklinde bir beyanda da bulundu fakat bildiğim kadarıyla işverenin bu ihbar süresinde işçiyi çalıştırmak zorunda değil. İstifa edenin işçi olması sebebiyle işvereni korumaya yönelik bu süre kanaatimce işveren tarafından kullanılmayabilir

İşçinin şartları nedir? İstifa zaten haklı bir sebebe dayanıyorsa bu durumda örtülü şekilde haklı nedenle fesih yaptığına çıkmayacak mıdır sonuç? İstediği takdirde tekrardan gidip işçilik alacaklarına ilişkin davasını ikam edebilecektir. Bunun önünde zaten herhangi bir engel mevcut değil. İstifa herhangi bir şekli şarta tabii değildir. Burada şekli unsur işçinin bunun ispatlamasında kendisine zorluk/kolaylık yaşatacaktır.

İhbar tazminatı zaten bu sebeple ödeniyor dediğiniz olayda birden çok çakışma mevcut. İşveren işçiyi ihbar süresinde neye istinaden çalıştırmıyor? Haklı fesih yok. Yalnızca istifa üzerinden ilerliyoruz mevcut olayda. Bu halde işveren işçinin borcunu gerçekleştirmesini engellemiş olmayacak mı? Ayrıca işçi belki iş aramak, ihbar süresinden doğacak çalışmalarındaki maaşını almak istiyor? İşveren buna ne hakla ve ne sebeple engel oluyor? Bu halde işçi isterse zaten bu süreç içerisinde haklı nedenle fesih yoluna başvurabilir...

Müvekkiliniz elbette ihbar tazminatını işçiye peşin ödeyerek işçinin istifadan sonra işe gelmesine mani olabilir kanaatindeyim.
Old 04-03-2025, 10:44   #8
Balkesavukat10

Amiri ile aralarında "bize neden hesap soruyorsun, konuyu izah ettik" şeklinde bir konuşma gerçekleşmiş, ardından işçi de bu konuşma sırasından benim hesabımı kesin çıkışımı verin şeklinde bir yanıt vermiş üstad. Dediğiniz gibi bir ihbar süresine ilişkin bildirim yapılması daha sağlıklı olacak. 14 günlük süre de tebliğden itibaren başlamış olacak. Peki ihbar bildirimlerinin noter dışında whatsapp üzerinden yapılması ispat açısından bir sorun teşkil eder mi sizce? Noter tebligatları son zamanlarda çoğunlukla iade döndü, ve iade durumunda nasıl bir yol izleneceği konusunda da tereddüt yaşadım pek çok kez.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi