Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Zamanaşımına Uğramış Kambiyo Senedi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 28-02-2025, 12:47   #1
Av. İlbey Utku Saçak

Varsayılan Zamanaşımına Uğramış Kambiyo Senedi

Merhaba meslektaşlarım,

14.10.2021 düzenleme tarihli, 31.12.2021 vade tarihli 150.000,00TL bedelli bir adet bono mevcut. Bu senet kapsamında daha önce icra takibi olmaksızın kısmi ödeme yapılmış ancak bakiye 65.000,00TL bedel kalmış.

Senette 3 yıllık zamanaşımı süresi geçtiği için bakiye alacağı icra takibine konu ederken birkaç soru kafama takıldı.

1- İcra takibini kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu olarak değil genel haciz yolu olarak yapmam gerekiyor diye düşünüyorum doğru mudur?

2- Bu takip 3 yıldan sonraki 1 yıl içinde açılacağından ötürü olası itiraz halinde TTK 732 kapsamında sebepsiz zenginleşme konulu bir itirazın iptali davası açacağız diye düşünüyorum doğru mudur?

3- Senette zamanaşımı süresi geçtiği için kambiyo senedi vasfını yitirdiğinden yazılı delil başlangıcı niteliğinde olacaktır bunu da biliyorum ancak bu halde alacak için uygulanacak faiz oranı ne olacaktır? Taraflar tacir olduğundan yine reeskont avans olarak takip tarihinden itibaren faiz işletilecek diye düşünüyorum ancak emin değilim.

Bilgisi olan meslektaşlarım cevap yazabilirse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Old 28-02-2025, 14:15   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Merhabalar meslektaşım;

1- Evet genel haciz yoluyla takip yapacaksınız. Ancak sadece senede değil, elinizde başka belgeler var ise onları da belirtin takip talebinde. Zira; HGK 2017/11-1299 E ve 2021/799 K sayılı ilamında ve yerleşik yargıtay içtihatlarında; "İTİRAZIN İPTALİ DAVALARINDA TAKİP DAYANAĞI BELGELER DIŞINDA BAŞKA BELGELERE GÖRE ALACAĞIN TESPİT EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR" denilmektedir.

2- Evet itirazın iptali davası açacaksınız. Ancak alacak sebebinin ne olduğunu siz bilirsiniz. Siz olayı anlatın kafi; davanın hukuki nitelendirmesi hakime aittir. Zira; HGK., E. 2023/356 K. 2023/524 sayılı ilamında ve Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarında; " Bir davada olayları belirtmek ve açıklamak taraflara, hukuki nitelendirme ise hâkime aittir. Bu nedenle tarafların hukuki nitelendirmeyi doğru yapmak zorunluluğu yoktur. Başka bir ifade ile hâkim, bildirilen hukuki sebeplerle bağlı olmayıp, hukuki sebebi kendiliğinden bulup uygulamakla sorumludur." denilmektedir.

3- Taraflar tacir ise ve ticari iş ise; tabi ki ticari faiz uygulanacaktır.

4- Evet elinizdeki zamanaşımına uğramış senet bir yazılı delil başlangıcıdır. Bu kertede; elinizde bu belgeyi destekleyecek başkaca bir delil var ise (örneğin; mail, mesaj, sözleşme, tanık, tacir ise defterler vs) itiraz halinde itirazın iptalinde de eliniz güçlü olacaktır. Diye düşünüyorum.

Türk Hukuk Sitesi içerisinde arama yapar iseniz; benzer konuların ve özellikle kambiyo senedine haiz olmayan yada yitiren bono ile alacak davası şeklinde birçok hususun tartışıldığını göreceksiniz. Aşağıya bir örnek bırakıyorum

https://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=44627
Old 07-03-2025, 09:57   #3
Av. İlbey Utku Saçak

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Merhabalar meslektaşım;

1- Evet genel haciz yoluyla takip yapacaksınız. Ancak sadece senede değil, elinizde başka belgeler var ise onları da belirtin takip talebinde. Zira; HGK 2017/11-1299 E ve 2021/799 K sayılı ilamında ve yerleşik yargıtay içtihatlarında; "İTİRAZIN İPTALİ DAVALARINDA TAKİP DAYANAĞI BELGELER DIŞINDA BAŞKA BELGELERE GÖRE ALACAĞIN TESPİT EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR" denilmektedir.

2- Evet itirazın iptali davası açacaksınız. Ancak alacak sebebinin ne olduğunu siz bilirsiniz. Siz olayı anlatın; zira davanın hukuki nitelendirmesi hakime aittir. Zira; HGK., E. 2023/356 K. 2023/524 sayılı ilamında ve yargıtayın yerleşik içtihatlarında; " Bir davada olayları belirtmek ve açıklamak taraflara, hukuki nitelendirme ise hâkime aittir. Bu nedenle tarafların hukuki nitelendirmeyi doğru yapmak zorunluluğu yoktur. Başka bir ifade ile hâkim, bildirilen hukuki sebeplerle bağlı olmayıp, hukuki sebebi kendiliğinden bulup uygulamakla sorumludur." denilmektedir.

3- Taraflar tacir ise ve ticari iş ise; tabiki ticari faiz uygulanacaktır.

4- Evet elinizdeki zamanaşımına uğramış senet bir yazılı delil başlangıcıdır. Bu kertede; elinizde bu belgeyi destekleyecek başkaca bir delil var ise (örneğin; mail, mesaj, sözleşme, tanık, tacir ise defterler vs) itiraz halinde itirazın iptalinde de eliniz güçlü olacaktır. Diye düşünüyorum.

Türk Hukuk Sitesi içerisinde arama yapar iseniz; benzer konuların ve özellikle kambiyo senedine haiz olmayan yada yitiren bono ile alacak davası şeklinde birçok hususun tartışıldığını göreceksiniz. Aşağıya bir örnek bırakıyorum

https://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=44627

Meslektaşım teşekkür ederim bilgiler için.
Old 07-03-2025, 14:02   #4
Av. Musa TAÇYILDIZ

Alıntı:
Yazan Av. İlbey Utku Saçak
Meslektaşım teşekkür ederim bilgiler için.

Meslektaşım; diğer meslektaşların da faydalanması adına; sonucu buradan paylaşmanızı rica ediyorum. Türk Hukuk Sitesine katkılarınızın artması dileğiyle. İyi çalışmalar
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi