Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Tebligat Kanunu Madde-21 uygulaması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 19-01-2025, 15:15   #1
burakxpp

Varsayılan Tebligat Kanunu Madde-21 uygulaması

Meslektaşlarım merhaba, ilerlemiş bir icra dosyası önüme geldi, tebligat konusunda kendi içimde bir kararsızlık yaşadım, durumu sizlerle de paylaşıp fikir teatisinde bulunmak istedim.

Borçlu taraftaki müvekkilime yönelik olarak düzenlenen kambiyo senetlerinde özgü haciz yoluyla gönderilen takip talebinde borçlu adresi kısmına alacaklı tarafından sadece "X köyü, Şarkışla/Sivas" yazıyor. Bina kapı numarası bilgisi yok. İcra dairesi tarafından tebligat çıkarılıyor, tebligatta da aynı şekilde kapı numarası yazmıyor, sadece köy, il ve ilçe bilgisi var. PTT memuru muhtemelen köydekilere sorup evi buluyor, oradan da TK 21/1'e göre aynı konutta yaşayan oğluna tebliğ yapacakken yetişkin olan oğlu babasının çarşıda olduğunu beyan ederek imzadan imtina edince memur tebligatı muhtara veriyor, imzasını alıyor ve bu tebliğ tarihi nazara alınarak takip bir hayli devam ediyor.

Bilinen adrese tebligatın yapılamaması durumunda "Mernis adresi" şerhi düşülerek TK 21'e göre işlem yapılması gerektiğini biliyoruz, lakin burada alacaklı tarafından gösterilen adres sadece köy bilgisi içeriyor, mazbatada da aynı şekilde kapı numarası bilgisi yok. PTT memuru tarafından inisiyatif alınarak mernis adresine gidilerek direkt TK 21'e göre işlem yapılması sizce hukuki mi? Buradan ne yapabiliriz? Fikirleriniz ve katkı sunacak içtihat bilginiz varsa ivedilikle tartışmak isterim.
Old 20-01-2025, 14:40   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Merhabalar meslektaşım;

Ben TK MD. 21 'e göre usulüne uygun tebligata hiç rastlamadım. Özellikle tevziat saatlerinde tebliğ edilecek kişinin nerede olduğu, dönüp dönmeyeceği gibi hususlarının yazılı olması; TK MD. 16-21 vd maddeleri, tebligat kanunu yönetmeliği ve Yargıtay kararlarında aranan şartlar. Bunları sağlayan bir tebligat bulmak imkansız ve ben hiç rastlamadım.

Ufak bir araştırmayla; " tevziat saatlerinden sonra tebligat adresine dönüp dönmeyeceği hususunun mazbataya şerh edilmediği gibi …'nun davalıyla olan yakınlığı ve birlikte ikamet gerekçesinin de açıklanmadığı, yapılan bu tebligatın bu nedenle usulsüz olduğu anlaşılmakla" şeklinde onlarca karar görebilirsiniz. https://www.turkhukuksitesi.com/mevzuat.php?mid=7750 adresindeki şerhlere de bakmanızı tavsiye ederim.

Ancak 10 örnek ödeme emrinde usulsüz tebligatı kanıtlasanız bile; hangi yönden itiraz etmeyi düşünüyorsunuz, itfa imhal imza? Yani neticeten; usulsüz tebligatı kabul ettirseniz bile bir faydası olacak mı size ?
Old 22-01-2025, 20:09   #3
burakxpp

Dosyada aile konutu haczedildiği için meskeniyet şikayetinde bulunmak istiyorum, 7 günlük hak düşürücü süre tebligat meselesine takılıyor meslektaşım.
Old 23-01-2025, 11:56   #4
Av. Musa TAÇYILDIZ

O zaman usulsüz tebligat yönünden başvurunuzu yapın. Sonucu da burada paylaşırsanız, diğer meslektaşlar da faydalansın meslektaşım
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi