![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Merhabalar meslektaşlarım, aklımı kurcalayan bir soruya cevap aramaya başladım. Yargıtay kararlarını vs. incelesem de bir cevaba ulaşamayınca forumda sormaya karar verdim.
1- Örneğin 1 Nisan'da başlamış bir kira sözleşmesinde yeni dönemde belirlenecek kira miktarı, TÜİK bir önceki aya ilişkin verileri paylaştığından Mayıs TÜFE verilerine göre mi hesaplanmalı yoksa Nisan TÜFE verilerine göre mi? 2- Sözleşmede artışa ilişkin olarak yalnızca "yenilenen dönemde kira bedeli (ÜFE+TÜFE)/2 oranında artırılacaktır" düzenlemesi yer alıyorsa; son 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyat endeksindeki veriyi mi esas almamız gerekiyor aklım karıştı, birçok sitede hesaplama bu şekilde yapılmış çünkü. Yok eğer ayrı ayrı ÜFE ve TÜFE verilerini tespit edip ortalamasını almamız gerekiyorsa bu durumda önceki yılın aynı ayına göre mi yoksa 12 aylık ortalamalara göre olanını mı esas alacağız. Araştırdıkça daha çok aklım karıştı. Cevaplayabilirseniz sevinirim. |
![]() |
#2 |
|
![]() 1- 1 Nisanda yenilenen kira sözleşmelerinde 3 nisan günü TUİK tarafından açıklanan Mart ayı 12 aylık ortalama endeksine göre artış yapılır.
2- Belirttiğiniz artış şartının olduğu bir sözleşmede öncelikle (ÜFE + TÜFE) / 2 formulünü hesap eder ve sonucu bulursunuz. Sonra TÜFE 12 aylık ortalamalara göre artsaydı ne olurdu onu da hesaplarsınız. İlk bulduğunuz sayı ikinci bulduğunuz sayıdan küçükse ilk sayı esas alınır, büyükse ikinci sayı esas alınır. (Gerekçe: BK 344 gereğince taraflar yasal artış şartı olan TÜFE'nin altında bir artış şartı belirleyebilir ama üstünde belirlerse, TÜFE geçerli olur kuralı nedeniyle) |
![]() |
#3 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Çok teşekkür ediyorum cevabınız için, çok sağ olun. Peki elinizde buna ilişkin emsal bir Yargıtay kararı var mı acaba ya da bilirkişiler bu şekilde mi hesaplama yapıyor? Mesleki kıdemim çok olmadığı ve ilk birkaç dosyamdan biri olduğu için tedirgin oldum. Bir de şunu merak ediyorum, örneğin 3 aylık kira bedeli ödenmedi ve artışla beraber yeni kira bedelinin aylık 10.000₺ olduğunu hesapladık. 30.000₺ üzerinden ekstra olarak faiz vs. talep etmeden takip başlattık ve takibe itiraz edildi. Yenilenen dönemde aylık kira bedelinin 9.500₺ olduğu bilirkişi raporuyla ortaya çıkarsa bu durumda takibin iptaline mi karar veriliyor, yoksa doğru kira bedeli üzerinden yeni bir takip talebinde mi bulunmak gerekiyor, vekalet ücreti ödememiz gerekiyorsa bu miktar ne kadar oluyor? Vakit bulur da yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar diliyorum. |
![]() |
#4 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Örnek 13'e yapılan takip için itirazın iptali yoluna giderseniz ve dava sırasında da takip miktarınızın fazla olduğu ortaya çıkarsa, davada kısmi kabul/kısmi red kararı verilir ve kabul edilen kısım üzerinden itiraz kaldırılır, reddedilen kısım üzerinden ise dava vekalet ücreti çıkar. Kabul edilen kısım 1-TL bile olsa, davada tahliye kararı da çıkar. Reddedilen kısım içinse, asgari ücret tarifesine göre vekalet ücretine hükmedilir (2025 yılı tarifesine göre 400.000-TL'ye kadar %16, minimum 7000-TL) |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Yasal kira artış oranı hangi aydan hesaplanır | twilightxxx | Meslektaşların Soruları | 3 | 23-08-2024 10:06 |
Kira ihtarı artış miktarı ile bağlılık? | mk_akbas | Meslektaşların Soruları | 4 | 14-07-2023 16:01 |
kira sözleşmesi yabancı para ise muaccel aylar istenirken hangi tarihin kuru esas alınır? | avktgzm | Meslektaşların Soruları | 1 | 07-12-2015 10:42 |
kira sözleşmesinde kira artış miktarı yoksa... | hayalperdesi | Meslektaşların Soruları | 11 | 23-08-2011 13:02 |
Edinilmiş mallara katılım davasında,edinilmiş mal kapsamında sayılan değerlerin hangi bosanma dava açılma süresi esas alınarak tespit edilmesi gerekti | avseyfi | Meslektaşların Soruları | 6 | 23-03-2011 12:10 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |