Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Taşınmaz satış sözleşmesini imzalayan ile mülkiyet sahibinin farklı olması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 23-12-2024, 10:13   #1
hukuki_mülahazalar

 
Varsayılan Taşınmaz satış sözleşmesini imzalayan ile mülkiyet sahibinin farklı olması

Merhabalar meslektaşlarım,

Sorum şu, müvekkil inşaat firmasından temelden bir daire alıyor. Buna ilişkin taşınmaz satış vaadi sözleşmesini müvekkilin kızı yapıyor hatta parayı da kızı kendi hesabından gönderiyor. Daha sonra inşaat firması tarafından taşınmaz, müvekkil olan annenin üzerine devrolunuyor. Firmanın belirttiği tarihlerde inşaat bitirilemiyor. Biz de şu an sözleşmede yer alan cezai şartı ve mahrum kalınan kira bedellerini talep ettiğimiz bir dava açacağız. Ancak belirtiğim gibi daire anne üzerine fakat firmayla sözleşmeyi kızı yapmış yani sözleşmeye göre cezai şartın alacaklısı kızı. Ancak daire annenin üzerine olduğu için davayı anne için açmalıyız diye düşünüyorum neticede kiradan mahrum kalan maliktir, doğru mu düşünüyorum? Sözleşmeyi kızının yapmış olması sorun teşkil eder mi?

Burada kızını annesinin temsilcisi gibi düşünerek yani temsilci sözleşmeyi imzalamış işlemleri yapmış neticede taşınmaz anne üzerine devredilmiş diyerek anne adına davayı açabilir miyiz, temsil sözleşmesinde yazılı bir sözleşmeye gerek yok sonuçta. Anne temsilci işlemine onay vermiş, taşınmazı devralmış.

Veya ikinci bir yol olarak, kızı ile annesi arasında geriye dönük bir alacağın devri durumu yaratsak ve kızı sözleşmeden doğan alacaklarını annesine devretmiş olsa (mahrum kalınan kira ve cezai şart), yani davayı yine anne adına açsak doğru olur mu?

Cevap veren meslektaşlara çok teşekkürler.
Old 23-12-2024, 11:37   #3
hukuki_mülahazalar

 
Varsayılan

yanıt için teşekkürler meslektaşım.

peki annenin hak sahipliğini temsil ilişkisine göre mi yoksa alacağın devri hükümlerine göre mi temellendirmek daha sağlıklı olur, bu konuda bir görüşünüz var mıdır
Old 23-12-2024, 17:48   #4
Admin

 
Varsayılan

Dava sözleşmesel ilişkiye dayalı olarak açılacağı için davacı olabilmesi için annenin alacağı temlik alması gerektiğini düşünüyorum kendi adıma.

Temlikte borçlunun rızası aranmadığından, anneyle kızın aralarında yapacakları yazılı bir temlik sözleşmesi sonrası anne sözleşmeye dayalı her türlü davayı açabilir bence.
Old 06-01-2025, 16:17   #5
hukuki_mülahazalar

 
Varsayılan

Çok teşekkür ederim cevaplar için. Ben de genel olarak sizler gibi düşünüyorum.

Şayet kızı anneden tapuyu devralsa, bu durumda hem sözleşmede hem de tapuda kızı hak sahibi olmuş olacak. Bu da davayı kızı adına açmak için bir seçenek ve daha sağlıklı bir yol olabilir mi? Tecrübelerinize dayanarak görüşlerinizi bekliyorum.
Old 07-01-2025, 12:56   #6
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Admin
Dava sözleşmesel ilişkiye dayalı olarak açılacağı için davacı olabilmesi için annenin alacağı temlik alması gerektiğini düşünüyorum kendi adıma.

Temlikte borçlunun rızası aranmadığından, anneyle kızın aralarında yapacakları yazılı bir temlik sözleşmesi sonrası anne sözleşmeye dayalı her türlü davayı açabilir bence.

Merhaba,
Annenin, alacağı devir alması şekil şartına tabi midir?
Old 28-02-2025, 15:32   #7
Balkesavukat10

 
Varsayılan

Adi yazılı şekilde yapılmış olması yeterli olacaktır
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
DÖVİZ CİNSİNDEN BORÇ, aciliyeti var yardımlarınızı bekliyorumnızı bekliyorum hukuki_mülahazalar Meslektaşların Soruları 1 24-11-2023 09:18
Davaci Erkek Eş YAZICIOGLU Meslektaşların Soruları 2 23-01-2017 11:55
Ben Ve Çocuklarım Ölümle Tehdit Ediliyoruz.Lütfen Yardımcı Olun Lütfen Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 06-06-2008 13:34
hangi suçlar vardır? sehmusdolu Hukuk Soruları 3 01-09-2007 00:40


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04798007 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.