Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

vekaletin kötüye kullanılması ve inançlı işlem

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 13-11-2024, 09:22   #1
hırs

 
Varsayılan vekaletin kötüye kullanılması ve inançlı işlem

Davacı babasına vekalet veriyor baba da taşınmazı annenin üzerine devrediyor.Baba vefat ettikten sonra oğlu annesine vekalet görevinin kötüye kullanılması sebebi ile tapu iptal açıyor.Davacı tanıkları davacının eşinin boşanma davası açacağını buranın elden gitmemesi için davacının babasına kendi üzerine ya da kardeşinin üzerine almasını istediğini ama babanın annenin üzerine verildiğini söylüyorlar.Dava konusu taşınmaz evveliyatında babadan oğula yurt dışına çıkabilmesi için verilmiş.Bu taşınmazda hep anne ve baba yaşamış,kiraları bile onlar almış.Tabiki karşı taraf evin yapılmasına yardım ettiği için babasının evi kendisine verdiğini söylüyor.Baba da hep davacının vekaleti olmuş zaten.
Bu halde davacı tanıklarının beyanları da nazara alındığında davacının iradesi ile ve zararlandırma kastı olmadığını dolayısıyla vekalet görevinin kötüye kullanılmadığı kabul edilebilir mi?
Old 14-11-2024, 19:16   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

TBK'nda sadakat ve özen borcu, vekilin vekil edene karşı en önde gelen borcu kabul edilmiştşr. TBK m. 390'a göre"vekil üstlendiği iş ve hizmetleri, vekâlet verenin haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve özenle yürütmekle yükümlüdür." Bu itibarla vekil, vekil edenin yararına ve iradesine uygun hareket etme, onu zararlandırıcı davranışlardan kaçınma yükümlülüğü altındadır.

Sorulan olayda vekil ,vekil edenin " taşınmazın mülkiyetinin babaya veya kardeşe geçirilmesi" yolundaki talimatına rağmen, vekil edenin talimatı ve iradesine uygun hareket etmeyip mülkiyeti anneye devretmiştir.Vekil böylece vekilin yasada yazılı sadakat ve özen borcuna aykırı davranmıştır.

Vekiin vekil edenin talimatını dinlemeyip , kendine göre bazı nedenler bulup bu talimata aykırı davranmasını vekili sorumluluktan kurtarmaz ve bu yüzden vekilin vekalet görevinin kötüye kullanılmadığı kabul edilmez. Diye düşünüyorum.

Diğer yandan ,taşınmazın mülkiyetinin anneye geçirilmesinin inançlı işlem sayılabilmesi için, tapu malikinin kendi adına olan taşınmazı bir amacın gerçekleşmesine veya bir sürenin geçmesine kadar kullanıp iade etmesi şartının oluşması ve iddianın yazılı belge veya delil başlangıcı ispatı gerekir ki, anlatıma göre olay inançlı işlem özelliğini taşımamaktadır.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Vekaletin kötüye kullanılması ex lege Meslektaşların Soruları 4 11-04-2015 12:50
Vekaletin kötüye kullanılması Avukat SENA Meslektaşların Soruları 1 15-10-2014 16:42
vekaletin kötüye kullanılması-ipotek Nuriye Değer Meslektaşların Soruları 1 12-09-2007 01:36
vekaletin kötüye kullanılması Avukat Kamer Akgül Meslektaşların Soruları 3 01-12-2006 13:38


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03323793 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.