Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Haksiz Azledildim Vekalet ücretimi Nasil Alirim?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 27-10-2024, 08:10   #1
Av.ceren2023

Varsayılan Haksiz Azledildim Vekalet ücretimi Nasil Alirim?

İyi günler kıymetli meslektaşlarım,

Yakın akrabam tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden haksız bir şekilde azledildim. Bilirkişi raporunda dava konusu taşınmazın değeri 21 milyon çıkmıştı. Azledilmeden bir gün önce davalı dosyaya ıslah etmişti, talep ettiği miktarda taşınmazın %50'sidir. Dava değerli yaklaşık olarak 10,5 milyona çıktı. Azil tarihine kadar görevimi eksiksiz bir şekilde ifa ettim. Dava açmak istiyorum, araştırma yapıyorum. Görevli mahkeme tüketici midir, asliye midir, belirsiz alacak davası olarak ikame edeceğim. Başına bu tarz bir durum gelen meslektaşım var ise bana yardımcı olabilir mi?
Old 29-10-2024, 08:30   #2
gülnihal çevik

Vekalet ücreti alacağı belirsiz alacak olarak dava edilemez. kısmi dava olarak dava edebilirsiniz. Dilekçenizde kısmi dava açtığınızı belirtin.
Yargıtay 13.HD 10.10.2017, 2017/2940E.-9363K. sayılı kararı;
Somut uyuşmazlıkta, iddianın ileri sürülüş biçimi açısından davanın niteliği değerlendirildiğinde; Davacı vekilinin dilekçenin sonuç kısmında, ....fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 10.000, 00 TL Avukatlık Ücret Sözleşmesinden doğan alacağın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline .... karar verilmesini talep ettiği görülmektedir. Bu durumda davanın kısmi dava niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır.
Hâl böyle olunca; davacının kısmi dava açmakta hukuki yararının bulunduğu anlaşıldığından, yerel mahkemece işin esasına girilerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken hatalı ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir....”

Dava konusu, ticari olmayan bir iş ise, işyerine ait değil ise tüketici mahkemeleri görevlidir. Tüketici hakem heyeti sınırına dikkat edin.

Genelde hakem heyetinden muaf olmak için icra takibi başlatıp, itirazın iptali davası açılmakta ancak o zaman kısmi dava açamazsınız.

Vekillik yaptığınız davanın konusunun ticari iş, işyeri kirası, kat karşılığı inşaat vb olup olmadığına bakarak tüketici-asliye ayrımını yaparsınız.
Old 30-10-2024, 11:58   #3
Av.ceren2023

Gülnihal Hanım,
Hızlı yanıtız için çok teşekkür ederim.
1. Akrabam olmasında ötürü, müvekkil ile aramızda avukatlık sözleşmesi imzalanmamıştı.
2. Ticari bir iş değildi. İnanç sözleşmesinden kaynaklı taşınmaz alım hakkının talep edilmesi idi.
3. Hakem heyeti sınırında oldukça uzağız. Harca esas değer harç tamamlama ile 10.800.000,00 TL çıkmıştı.
4. Anladığım kadarıyla Tüketici Mah. nezdinde kısmi dava açacağım.
Emeklerinize sağlık.
Old 30-10-2024, 18:10   #4
gülnihal çevik

Faiz başlangıcı olması açısından, ihtarname göndererek tüm avukatlık ücretiniz olan x TL. nin x gün içinde banka hesabınıza ödenmesini isteyin.
Verdiğiniz süre geçince de arabuluculuk başvurusunu yine tüm avukatlık ücretiniz üzerinden yapın.

Süreç tamamlanınca davayı kısmi açarsınız.
Bilirkişi raporu gelince 1-ıslah edebilir, 2-ek dava açabilirsiniz.
Veya 3- kısmi davanın kesinleşmesini bekler, sonrasında ek dava açar veya 4- kalan miktar için icra takibi yapar, icra inkar tazminatı da kazanırsınız.

Sözleşme olup olmaması önemli değil. Azil tarihindeki AAÜT üzerinden hesaplama yapılacak.

Kısmi dava olduğunu ısrarla belirtin.

Duruşmalara girmesi, sizi temsil etmesi için bir avukat arkadaşınıza vekalet verin, derler. Süreç yıpratıcı olduğu için. (takdir sizin)
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi