Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Görevli Mahkemenin Değiştirilmesi-Arabuluculuğa Etkisi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 11-08-2024, 15:11   #1
2222

 
Varsayılan Görevli Mahkemenin Değiştirilmesi-Arabuluculuğa Etkisi

Merhabalar,

Kısa bir sorum olacaktı. Bir uyuşmazlıkta görevli mahkemenin ticaret mahkemesi olacağını düşündük ve ticari davalarda zorunlu arabuluculuk kapsamında başvurumuzu yaptık anlaşmama şeklinde sonuçlandı. Fakat yapılan hukuki işlem tüketici işlemi de olabilir, davayı daha henüz açmadık.

Tüketici mahkemesinde davayı açarsak, dava şartı yokluğundan reddedilir mi dava, arabuluculuk anlaşmama tutacağı geçersiz olur mu?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Old 11-08-2024, 16:11   #2
Admin

 
Varsayılan

Olmaz.. Önemli olan arabuluculuk sürecinin tamamlanmış olmasıdır. Arabuluculuk dava şartıdır ancak yargılama sürecinin bir parçası değildir ve HMK'ya da tabi değildir. O nedenle "tüketici arabuluculuğu" veya "ticari arabuluculuk" gibi bir ayrım da -yargılama özelinde- yoktur, dava şartı arabuluculuk vardır ve siz onu tamamlamışsınız.

Burada tek akla takılacak konu, yargılama sonunda davayı kaybedene hükmedilecek arabuluculuk ücreti konusu, çünkü hatalı bir arabuluculuk ücreti ödenmiş oldu arabulucuya. Ancak bu da dava şartı tartışılırken sizin durumunuzu etkilemez diye düşünüyorum.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Ticari nitelikte itirazın iptali davasının arabuluculuğa başvurulmamış olması nedeni ile usulden reddedilmesinin dava açma süresine etkisi hakkında Av.Murat Kırcalı Meslektaşların Soruları 3 23-08-2020 16:05
Görevli mahkemenin görevsizlik kararı ... av.cevat Meslektaşların Soruları 1 08-12-2017 11:25
Yabancı mahkemenin boşanma kararının etkisi mehmet cevat Meslektaşların Soruları 4 20-05-2013 22:04
Görevli Mahkemenin Belirlenmesi av.metebey Meslektaşların Soruları 3 14-01-2013 11:47
Görevli mahkemenin tespiti. Av.Tevfik TATAR Meslektaşların Soruları 4 17-05-2007 12:48


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04462910 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.