Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İşe iade davası sonrası alacak davası

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 05-06-2024, 09:15   #1
gbahsi

 
Varsayılan İşe iade davası sonrası alacak davası

Merhabalar. Açmış olduğumuz işe iade davasını kazandık, karar kesinleşti. Sonrasında işe iade için işverene başvuru yaptık ancak işe daveti samimi olmadığından fark alacaklar için dava açtık. Dava açarken işe iade davası açarken başvurduğumuz arabuluculuk tutanağı ile davayı açmışız. 13.02.2024 tarihli BAM kararına göre ise işe başlatmama ile yeni bir fesih gerçekleştiğinden tekrar arabuluculuk yapılması gerekmekte. Bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekir?
Old 05-06-2024, 11:35   #2
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Meslektaşım, 6325 sayılı kanun m.18/A/2-son cümle uyarınca dava usulden reddedilecektir:

Alıntı:
Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.

Arabuluculuğa başvurup devamında yeni bir dava açarak kalemleri talep edebilirsiniz.
Old 05-06-2024, 12:13   #3
gbahsi

 
Varsayılan

Cevabınız için teşekkürler meslektaşım. Dosya ıslah aşamasında, dosya hakimi BAM kararının yanlış olduğu, ilk arabuluculuk tutanağının yeterli olduğu kanaatinde. Dosyanın bulunduğu yer itibariyle bağlı olduğu istinaf mahkemesi Ankara. Bahsi geçen kararı ise Sakarya BAM vermiş. Bu durumda ne yapmak daha mantıklı olur sizce?
Old 05-06-2024, 19:32   #4
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

BAM kararının detayını bilmiyorum ancak belirtiğiniz kısma katılıyorum. Örneğin kıdem tazminatı talebi için yeni bir arabuluculuk süreci yürütülmeli. Zira fesih, işe iade davası sonucundaki sürelerin sonucunda gerçekleşmiş sayılır. Kıdem tazminatı talep hakkı da bu anda doğar. Kıdem tazminatının hesabı bile bu yeni tarihteki ücret üzerinden yapılacaktır. Dolayısıyla işe iade davası öncesindeki arabuluculuk sürecinde kıdem tazminatı görüşülmüş olsa bile yeni durumu karşılamaz. Yeni bir arabuluculuk görüşmesi yapılmalı.

Hakim geniş ve işçiyi koruyacak şekilde bakıyor anlaşılan. Takdir edilesi bir durum ancak ilk arabuluculuk başvurusuna konu fesih geçersiz. Dolayısıyla bununla ilgili yapılmış bir arabuluculuk görüşmesinin, samimi olmayan davet sonucu oluşmuş gerçek feshe ilişkin yeni durumu karşılamaması gerekir.

Usulden red halinde yargılama giderleri müvekkilinizin üzerinde kalacağı için olumsuz bir durum oluşacak ancak mahkeme tutanağı kabul eder ama BAM kararı bozarsa, aradaki süre boşa gider. İstanbul için bu en az 3 yıl demek. Ben vekil olsam, usulden reddedilmesini umardım.

Benzer bir dosyada ben yeniden arabuluculuğa başvurarak davayı açmıştım.

Tabii ayrıntılı ve riskli bir konu. Kararları iyi taramak lazım meslektaşım.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Belirsiz Alacak Davası Sonrası Ek Dava suvakyusuf Meslektaşların Soruları 20 06-11-2021 20:24
İşe iade davası, Temyiz sonrası işe başvuru hukukcu_3417 Meslektaşların Soruları 3 12-02-2016 17:20
işe iade davası sonrası işe davet gzmkws Meslektaşların Soruları 4 16-08-2012 11:50
kazanılan işe iade davası sonrası işçiye başka şehirde çalışma önerilebilir mi? emldnz Meslektaşların Soruları 3 07-10-2010 13:13
Evlenmek için alınan paranın iade edilmemesi nedeniyle alacak davası Av. Burcu BİLGİÇ Meslektaşların Soruları 5 02-04-2010 16:56


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02820802 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.