Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Kısıtlama Davası Cevap Hakkı Verilmemesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 01-06-2024, 10:59   #1
Avukatt2121

 
Soru Kısıtlama Davası Cevap Hakkı Verilmemesi

Merhaba meslektaşlarım,
Açılan kısıtlama davasında mahkeme,
Tensip zaptında talebin vesayete ilişkin olduğuna ve bu nedenle HMK 316,385 uyarınca iş bu talebin basit yargılama usulünün uygulanmasına çekişmesiz yargı işi olduğundan ön inceleme yerine kaim olmak üzere tahkikata geçilmesine ve tahkikat için duruşma günü verilmesine karar vermiştir.
-Kısıtlaması istenen kişiye cevap dilekçesi sunması için süre verilmeyişi doğru mudur?
-Kısıtlaması istenen kişi kendisini avukat ile temsil ettirir sonucunda davanın reddini sağlarsak tarafıma karşı vekalet ücreti kararlaştırılır mı?
Old 04-06-2024, 10:33   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1.Talep dilekçesinin kısıtlanması istenilen kişiye tebliğ edilip , "hukuki dinlenilme hakkı" gereği cevap verebilmesinin sağlanması gerekir (HMK m. 317, aşağıdaki karar). Ayrıca TMK m.409'a göre ," Bir kimse dinlenilmeden savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetimi veya isteği sebebiyle kısıtlanamaz."

Sorudaki olayda, mahkeme tensip tutağında tebliğ zorunluluğunu ihmal etmiş ise de, ilerki aşamalarda bu eksikliği tamamlaması,tebliğ veya dinleme işlemini yaparak cevap verme hakkını sağlaması ya da durumdan haberdar olan kısıtlanması istenilen kişinin veya vekilinin tebligatı beklemeden cevaplarını ve delillerini bildirmesi mümkündür.

Bu aşamada, henüz davanın reddini gerektirecek bir nedenin oluşmadığını, mahkemenin tebligat yükümlülüğünü yerine getirmeden ve kişiyi dinlemeden nihai kararını vermesi halinde, bu eksikliğin,ancak o takdirde bozma nedeni olabileceğini düşünüyorum.

2. Davanın reddi halinde kısıtlanması istenilen kişi kendisini bir vekille temsil ettirmiş ise, lehine maktu vekalet ücreti tayin edilir.

YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
Esas Numarası: 2013/3531
Karar Numarası: 2013/7714
Karar Tarihi: 07.05.2013


"...Dava dilekçesinde, vasi atanması istenilmiştir...
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 382/b-19. maddesinde vesayet işlerinin çekişmesiz yargı işi olduğu, 385. maddesinde niteliğine uygun düştüğü ölçüde basit yargılama usulünün uygulanacağı, 317. maddesinde de davalıya tebligat yapılması gerektiği düzenlenmiştir. Aynı Yasanın 320. maddesinde duruşma yapılmadan dosya üzerinde karar verilmesi imkanı düzenlenmiş ise de bu düzenleme ilgiliye tebligat yapılması zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Açıklanan nedenlerle kısıtlanması istenilene tebligat yapılmadan ve davaya cevap verme imkanı tanınmadan yazılı şekilde karar verilmesi,...Doğru görülmemiştir."
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
cevap dilekçesinin verilmemesi fadimugrlu Meslektaşların Soruları 2 16-02-2021 13:31
Dava dilekçesine cevap verilmemesi avrmzn Meslektaşların Soruları 2 20-12-2010 17:02
davaya cevap verilmemesi- ödeme itirazı gülnihal çevik Meslektaşların Soruları 0 14-12-2009 21:18


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04471993 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.