01-11-2017, 12:26
|
|
|
Çekte Ödeme Yasağının Kaldırılması Sonrası İzlenecek yol
Müvekkilimin hamili olduğu ticari çek hakkında keşideci şirketin yetkilisi, yetkili hamil sıfatı ile, çekin iptali davası açarak, dosyaya teminat yatırmak sureti ile "ödemeden men talimatı" kararı almış ve çeki bankaya ibraz ettiğimizde "ödemeden men talimatı" gereğince ödeme yapılmamıştır.
Bunun Üzerine tarafımızca İhtiyati Haciz ve İcrai haciz işlemine geçtik ve takip derdest durumdadır.
Borçlu keşideci şirketin yetkilisi, yetkili hamil 3.kişi sıfatı ile açtığı çek iptal davasından feragat etmiş, dosya feragat nedeniyle ret kararı verilmiş ve ödemeden men kararı kaldırılmıştır.
Benim burada siz Meslektaşlardan yardım istediğim hususlar şunlardır:
1. Ödeme yasağı kaldırıldıktan sonra, çekin ödenmesi için, icra dairesindeki çeki bankaya ibraz ederek " karşılıksız olduğuna dair" not düşürebilir miyiz?
2. Çek karşılıksız ise yeni çek yasasına göre 3 aylık şikayet süremiz bu tarihte mi başlar?
3.En önemlisi de 3. kişi sıfatı ile çek iptal davası açan teminat yatıran ve kişinin yatırdığı bu teminat bedelinin dosyamıza alınması için, nasıl bir işlem uygulayabiliriz?
Çok karışık oldu ise şunu özellikle belirteyim ki 3. kişi sıfatı ile dava açan şirket yetkilisinin kötü niyetli olarak dava açtığı açıktır. Zira, keşidecinin çek iptali davası açma hakkı olmadığı için şirket yetkilisi 3. kişi yetkili hamilmişcesine, kendisinin imzasıyla keşide ettiği çekin iptalini istemiştir. Bu sebeple davayı açtığı için cezai ve hukuki bakımdan şahsi sorumluluğu olup olmadığı, ve yatırdığı teminata bir şekilde tarafımıza ödenmesi konularında yol arıyorum.
Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
|