24-02-2017, 16:03
|
#1
|
|
Iş Kazasi Ve Ruh
Merhaba,
Müvekkil 2012 yılında, bir elektrik şirketinde çalışmakta iken ve bu iş dolayısıyla bakım yapmaktayken, kısa devre sebebiyle bir patlama oluyor. Patlama neticesinde, müvekkilin el ve yüzünde 3. dereceden yanıklar oluşuyor. 10 günlük yoğun bakım ve sonrasındaki tedaviler derken müvekkilde bir maluliyet kalmıyor.
SORU: Müvekkilin elinde ve yüzünde izler kalmıştır. Bu bir çeşit maluliyet sayılmakta mıdır?
Müvekkil ile ilgili yapılan değerlendirmede müvekkilin kazayı hafif atlattığı ve kalıcı bir hasar kalmaması nedeniyle İŞ KAZASI OLMADIĞI yolunda karar veriliyor.
SORU: Yüzde sabit iz kalması maluliyet oluşturmuyorsa bile 5510 Sayılı Kanun madde 13'te belirtilen RUHEN engelli hale getiren sebeplerden sayılabilir mi? (Bir insanın eli ve yüzü yanıyor, uzun tedaviler gerçekleşiyor, bu arada eşi terkediyor, elinde ve yüzünde de izler kalıyor.) ZİRA bildiğiniz gibi 5510 sayılı kanun iş kazasını 13. maddesinde ......sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olay.... şeklinde tanımlıyor.
SORU: EĞER ruhen engelli hale getiren olay olarak değerlendirisek, açılması gereken davalar ve zamanaşımı konusunda ki düşünceleriniz nelerdir?
SORU: EĞER iş kazası tespit davası ve bağlı alacak davası açmamız da fayda yoksa bile genel mahkemelerde işveren aleyhine maddi manevi tazminat davası açmamız mümkün müdür?
NOT: SGK'nın, kazada yaralanan başka bir çalışana ödediği gelirler nedeniyle işveren ve müvekkile açtığı rücu davasında SGK müfettişince belirlenen kusur oranı müvekkil %10 - İşveren %70 - VE diğer kişiler %10-%10'dur.
Teşekkürler.
|