Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

743 s. Medeni Kanun Döneminde Yazılmış Vasiyetnamenin Geçerliliği

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 15-11-2016, 18:06   #1
Lotus1

Varsayılan 743 s. Medeni Kanun Döneminde Yazılmış Vasiyetnamenin Geçerliliği

Değerli meslektaşlarım; bir konuda bilgi ve fikir paylaşmanızı rica ediyorum.

743 sayılı eski medeni kanun döneminde yazılmış bir vasiyetnamenin geçerliliğini incelerken; eski kanunun öngördüğü şekil şartlarını uygulamamız gerekiyor. Bu kanunu yaşım gereği anlamakta güçlük çekiyorum. Şöyle bir hüküm var kanunda. Biraz anladım tabi ama tam anlamını bana açıklayabilecek olan var mı? Madde şu şekilde; 'Şekle ait noksan, vasiyetnamenin tanzimine iştirak edenlere veya aileleri efradından birine teberru yapılmaktan ibaret ise, yalnız o teberru iptal olunur.İptal davası, tasarrufa ehliyet hakkında tatbik olunan kaidelere tabidir.'
Old 15-11-2016, 18:24   #2
Av.Suat Ergin

Alıntı:
Yazan Lotus1
Değerli meslektaşlarım; bir konuda bilgi ve fikir paylaşmanızı rica ediyorum.

743 sayılı eski medeni kanun döneminde yazılmış bir vasiyetnamenin geçerliliğini incelerken; eski kanunun öngördüğü şekil şartlarını uygulamamız gerekiyor. Bu kanunu yaşım gereği anlamakta güçlük çekiyorum. Şöyle bir hüküm var kanunda. Biraz anladım tabi ama tam anlamını bana açıklayabilecek olan var mı? Madde şu şekilde; 'Şekle ait noksan, vasiyetnamenin tanzimine iştirak edenlere veya aileleri efradından birine teberru yapılmaktan ibaret ise, yalnız o teberru iptal olunur.İptal davası, tasarrufa ehliyet hakkında tatbik olunan kaidelere tabidir.'

Araştırdığınıza göre vasiyetnamenin geçerliliğinin bazı şekil şartlarına bağlı olduğunu görmüşsünüzdür. Misal tarih atılması, el yazılı vasiyetin baştan sona kadar kesintisiz murisin el yazısı ile yazılması gibi... Vasiyetnamenin yazılmasında hazır bulunanlara(misal tanıklar) bir bağışta bulunulmuşsa ve vasiyetnamenin iptal davası sadece bu sakatlığa dayandırılırsa, vasiyetnamedeki bu hükmü iptal etmek gerekir; tamamını değil.

İptal davası tasarruf ehliyeti(fiil ehliyeti) hakkında uygulanacak kurallara tabidir.

Bence siz acilen bir hukuk sözlüğü almalısınız. Çünkü çoğu Yargıtay kararını anlamakta zorlanırsınız.
Old 15-11-2016, 18:31   #3
Lotus1

Değerli üstadım cevabınız için çok teşekkür ederim. Eski Türkçe'den ziyade hükmün mantığını anlamakta güçlük çekiyorum. Anlamadığım nokta tam olarak şu kısım: ''Şekle ait noksan,aileleri efradından birine teberru yapılmaktan ibaret ise, yalnız o teberru iptal olunur.''

Burada ifade edilmek isteneni algılayamadım. Şekle ait noksan aile ferdine bağıştan ibaret ise yalnız o bağış iptal olunur diyor sanırım. İmza yada tarih noksanı gibi bir şekle ait noksan nasıl olur da aile ferdine bağıştan ibaret olur bunu çıkartamıyorum. ,

Eski kanun dönemindeki uygulaması nasıldı bu konuda yardım ederseniz çok sevinirim.
Old 15-11-2016, 20:52   #4
Cumhur Okyay

Dediginiz gibi demiyor. Bazı kimseler ve katılmamasi gereken bazi yakın akrabalar,şayet muris vasiyetname düzenlerken, bu düzenlemeye katılmışlarsa, diyor. 743 sayılı Kanunu Medeni hakkında mufassal kitaplar bulunmaktadır. Kolay gelsin.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi