 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
KMK. Madde 34 - Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.
Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir.
Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.
Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır.
Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.
Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.
Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir.
Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebilir; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini istiyebilir.
Yöneticinin öz ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün giriş kapısı yanına veya antrede görülecek bir yere çevre içinde asılması mecburidir. Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birinden, ilgilinin başvurması üzerine aynı mahkemece 50 liradan 250 liraya kadar para cezası alınmasına kesin olarak hükmolunur. |
|
 |
|
 |
|
Sayın meslektaşım,
İlgili maddeyi alıntıladım. İşletme projesiyle müdür atanamaz, atansa da geçerliliği olmaz kanısındayım.
Dışarıdan birinin yönetici atanmasına bir engel yok ise de, altını koyulaştırdığım kısımlardan anlaşılacağı üzere yönetici , toplantıda ve maddede belirtilen usuller dairesinde atanır. Seçimde bir isim üzerinde anlaşılamazsa, bu durumda yöneticiyi atayacak olan yegane makam SULH Hukuk Mahkemesidir.İşletme projesini düzenleyenlerin (Yönetici-Yönetim Kurulu) kendilerini Mahkeme yerine koyması mümkün değil. (Hele 700 YTl.lik aylık maaş, akla suistimali de getirmiyor değil.) Şikayet halinde yönetimi temsil edenlerin yargılanabileceği inancındayım.
Tabi benim açıklamalarım yöneticilik kurumu için. Siz müdür demişsiniz ama, yönetici veya yönetim kurulu dışında "müdürlük" müessesi olduğunu sanmıyorum, neticede burası bir A.Ş. değil ve tabi olduğu yasa da (KMK) belli.
Saygılarımla...