![]() |
|
![]() |
|
|||||||
| Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
|
|
|
#1 |
|
|
Merhabalar meslektaşlarım,
İcra takibine itiraza binaen itirazın iptali dava dilekçesi hazırlanmışken uyapta dava açarken dava türü sehven alacak olarak seçilip açılmış. Akabinde uyaptan dilekçe verilerek sehven dava türünün yanlış seçildiği dava dilekçesinde de belirtildiği üzere itirazın iptali istendiği ve dava türünün düzeltilmesi istendiği halde tensip zaptında dava türü alacak gösterilip tebliğ edilmişse bu davanın alacak davası olarak mı görüleceğini gösterir? Bunu düzeltmek için HMK gereği yapılabilecek bir şey var mıdır? |
|
|
#2 |
|
|
Merhabalar meslektaşım;
Uyaptan seçtiğiniz dava türünün hiçbir önemi yok; hakim dilekçenize bakar. Sadece eksik harç var ise tamamlayın, başka hiçbir şey yapmanıza gerek yok. |
|
|
#3 |
|
|
Meslektaşım cevap için çok teşekkür ederim. Biraz olsun rahatladım cevabınızla zira ben de öyle düşünüyordum. Dava açılırken dava türü sehven alacak olarak kalmış ancak dava dilekçesinde konu, içerik ve talep kısmında itirazın iptali istendiği, icra inkar tazminatı talep edildiği her şey yazılı. Harca esas değer takip tutarı asıl alacak üzerinden hesaplandı ve dilekçeye yazıldı ayrıca icradan alınan derkenar gereği icradaki peşin harç düşülerek harçlar ve masraflar uyapta yer aldığı şekliyle ödendi. Dava açıldıktan sonra evraklarda dava türü alacak görününce hemen dava dosyasına sehven türün hatalı seçildiği düzeltilmesi istemli bir dilekçe de iletildi. Ancak bugün tebliğ edilen tensip zaptında dava türü alacak yazıyor. Ön inceleme duruşma gününde tekrar talebimi yineleyeceğim ama endişem devam ediyor zira uygulamada mahkemesine göre bile durum değişebiliyor. Sizin de benim de düşündüğüm gibi esas olan benim dava dilekçemdir ve dilekçemde çok açık itirazın iptali talep ediliyor. Dava türünün ne seçildiğinin önemi olmamalı. Tekrar çok teşekkür ederim.
|
|
|
#4 |
|
|
Tensip zaptı sistemden otomatik alınıyor meslektaşım. Siz alacak seçtiğiniz için öyle düzenlenmiştir. Hiç endişe etmeyin, kafanız rahat olsun. Bazen bulamıyorum dava türünü yada uğraşmak istemiyorum herhangi bir şey seçip açıyorum, hiçbir sorunla karşılaşmadım.
|
|
|
#5 |
|
|
Meslektaşım konuyla ilgili önce bir şey olmaz sonuçta davam net diye düşünürken tensip zaptı öyle gelince hiç tecrübe etmediğim bir konuda acaba fazla mı güvenli davranıyorum diye haliyle endişe etmeli miyim diye düşünmeye başladım. Bu cevabınızla içimi rahatlattınız sağ olun.
|
![]() |
| Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|