Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Kamulaştırmasız El Atma Davasında Bedel Artırım

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 02-10-2025, 13:27   #1
Av.Merve N.

Varsayılan Kamulaştırmasız El Atma Davasında Bedel Artırım

Merhaba herkese, öncelikle daha önce benzer bir konu açılmış ise şimdiden özür dilerim biraz bakındım ancak bulamadım.
Müvekkile ait iki parsel yıllar önce imar planında park alanına ayrılmış. Bu zamana kadar kimi hissedarların hisseleri kamulaştırılmış ancak müvekkilinki kamulaştırılmadığından biz bu hisselerin bedelinin faiziyle müvekkile ödenmesine ve taşınmazların da idare adına tesciline karar verilmesini talep ettik.
Dosyaya gelen cevaplardan gördük ki dava açılmadan kısa bir süre önce parsellerden bir tanesinin imar planı yine değişmiş ve artık konut+yol alanına isabet ediyor. Aradan 5 yıl geçmemiş ve fiili el atma da yok. Ben bu parsel yönünden bedel artırım yapmak istemiyorum çünkü davanın bu parsel bakımından reddedileceği kanaatindeyim. Ancak direkt olarak feragat etmek ve müvekkile karşı vekalet ücretine neden olmak da istemiyorum.
Diğer parsel yönünden ise bir sıkıntı yok.
Sorum ise şu, dava dilekçemi iki taşınmaz için 10.000,00 TL belirsiz alacak olarak açmıştım, taşınmazlar için ayrı ayrı bedel belirlememiştim. Şu an nasıl bir bedel artırım dilekçesi yazabilirim, müvekkili en az karşı vekaletle buradan kurtarmak için nasıl bir yol izleyebilirim? Reddedilecek parsel için bedel artırım yapmasam dahi her türlü maktu vekalet ücretine hükmedilir mi?
Old 02-10-2025, 14:53   #2
Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul

Merhabalar,

Kanunen imar planları 5 yıl içinde uygulanmalıdır ve uygulanmazsa maliklerin kamulaştırma yapılmasını talep etme hakkı vardır. Buradan hareketle ben imar planı değiştirilen ikinci parsel için de iddianızı sürdürebileceğinizi düşünüyorum.

Çünkü taşınmazı park alanında bırakan ilk imar planı, 5 yıldan uzun bir süre taşınmazı zaten kullanılamaz şekilde bırakmış ve bir mağduriyet oluşturmuş. Daha sonra imar planında değişiklik yapılması idareye yeniden bir 5 yıl daha kazandırmaz. Diğer türlü idare 5 yıl dolmadan her 4 yılda bir imar planı değişikliği yapıp taşınmazı sonsuza kadar bloke edebilirdi. Hafızam yanıltmıyorsa bununla ilgili yargı kararları olduğunu hatırlıyorum.

Saygılarımla
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi