![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Meslektaşlarım merhabalar, herkese iyi çalışmalar diliyorum. Mesleğe başladığımdan beri her yeni davayla tekrar araştırdığım bir konuda fikirlerinizi merak ediyorum o da delil listesi sunma süresi.
Meslektaşların bir kısmı delil listesini sunma süresinin tensiple başladığı kanaatinde; bir kısmı -ki ben de bu şekilde hareket ediyorum- ön inceleme davetiyesinden sonra delilleri bildiriyor; bir kısmı ise ön inceleme duruşmasında mahkemeden süre talep ediyor. Tanıklar açısından ön incelemeden itibaren süre verileceği konusunda bir tereddüdüm bulunmamaktadır. Öte yandan mahkemelerin uygulamada ön inceleme duruşmasında 2 hafta süre vermediğine de henüz hiç rastlamadım. Ek olarak kendim de sürenin tensiple değil dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra HMK 139. maddesi uyarınca başlaması gerektiği kanaatindeyim. Ki dilekçeler aşaması tamamlanmadan, yani karşı tarafın iddia ve cevaplarını görmeden delil bildirmek mantığa da aykırı diye düşünüyorum. Fakat her tensip zaptı tebliğ edildiğinde aynı problemi yaşıyorum ve olur da hakimin ilk defa bizim dosyamızda "Tensipten itibaren 2 hafta içerisinde sunmanız gerekiyordu" diyeceği tutarsa diye endişeleniyorum. Aslında oldukça basit olan bu konuda meslektaşların fikirlerini merak ettiğimden istişare edebilmek adına bu başlığı açtım. Umarım benim gibi düşünenlere faydası olur. |
![]() |
#2 |
|
![]() Meslektaşım merhaba,bu uygulama mahkemeden mahkemeye değişiyor. Bazı mahkemeler duruşma gününü bildiren tensip tutanağıyla 2 haftalık kesin süre veriyor,bazısı ön inceleme duruşmasında süre veriyor. Bazısı tensiple süre verdiği halde ön inceleme duruşmasında yeniden süre veriyor. Ben bu konuda riske girmeyip tensiple verilen süreye dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü hem tensiple süre veren devamında ön inceleme duruşmasında yeniden süre veren bir mahkemede hakimin tayini çıktı gitti. Yeni gelen hakim tensiple verilen sürede sunulmamış deliller için ön inceleme duruşmasında yeniden bir süre vermedi ve sunulmayanların süresinde sunulmamış olduğuna karar verdi. Riske girmemek gerektiğini düşünüyorum. Karşı taraf itiraz edebileceği gibi hakim de değişebiliyor.
|
![]() |
#3 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Çok teşekkür ediyorum meslektaşım. Sanırım en doğrusu dediğiniz şekilde hareket etmek. Benim bulunduğum şehirde de hakimler sunulup sunulmadığına bakmaksızın ön incelemede süre veriyorlar ama sizin de söylediğiniz gibi ne olacağı belli olmaz, tedbirli olmakta fayda var. Her ne kadar erken sununca karşı taraf delillerimizi erkenden bilecek ve davayı kaybedeceğiz psikolojisine girsem de tedbirli olmakta fayda var ![]() |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde, tensip zaptının tebliği ile başlayan 2 haftalık delil listesi bildirme süresi adli tatilde işler mi? | avkilicaslan | Meslektaşların Soruları | 1 | 01-08-2023 16:07 |
Cevap süresi geçtikten sonra cevap verme ve delil sunma | Demir71 | Meslektaşların Soruları | 5 | 14-07-2017 18:06 |
Delil listesi sunma süresi | _M.CAN_ | Meslektaşların Soruları | 1 | 25-01-2017 13:45 |
Birleştirilen dosyaya delil listesi sunma | akrd61 | Meslektaşların Soruları | 3 | 19-01-2011 13:03 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |