Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Temyiz aşamasında terditli davadaki ikincil talepten feragat.

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old Dün, 13:11   #1
Av.NT

 
Varsayılan Temyiz aşamasında terditli davadaki ikincil talepten feragat.

İyi çalışmalar sayın meslektaşlarım.
Aynen iade talepli davamızda talep kısmında, terditli olarak öncelikle aynen iade talebinin ardından "aynen iadenin reddine karar verilmesi halinde" diyerek eşyanın dava tarihindeki değerine hükmedilerek dava tarihinden itibaren faiz işletilmesini talep etmiştik. İlk derece mahkemesi ilamda "öncelikle aynen iade, mümkün olmazsa ...-TL bedelin dava tarihinden itibaren işletilecek faizi ile birlikte tahsili" şeklinde hüküm kurduğundan İİK md.24'ten faydalanamıyoruz. Eşyanın değeri de dava tarihine nazaran oldukça artmış durumda. İstinaf etmemiştik ama karşı tarafın başvuruları da reddedildi.
Şu anda Yargıtay aşamasındaki dosyada aynen iade talebimiz devam etmekle bedele ilişkin ikincil talepten feragat ettiğimizi beyan edersek nasıl bir kararla karşı karşıya kalabiliriz? Benzer bir durum yaşamış olan meslektaşımız var mıdır? Karşı karşıya kalabileceğimiz bir problem olur mu?
Saygılarımla.
Old Dün, 22:14   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

“Feragat hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir” (HMK m. 310/1). Bu yönden temyiz aşamasında da feragat mümkündür. “Feragat, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa, Yargıtay temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı feragat hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye gönderir” (m. 310/3) .

Diğer yandan davadan feragat halinde haktan da feragat edilmiş olur. “Feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur”(m.311) Dolayısı ile bedele ilişkin talepden feragat edilmekle,aynen iade sağlanamaması halinde sonradan bedel davası açılamaz.Asıl önemlisi İİK nun 24/4 m.sinden yararlanılarak mahkemenin tespit ettiği bedelin tahsili imkanı da ortadan kalkmış olur.

Haktan feragat yerine "bedele yönelilik icra takibinden feragat" edilmesi halinde sonradan bedelle ilgili takip yapma imkanı varsa da, bedelin yerel mahkemece tespit edilen miktarına karşı istinaf yoluna başvurulmadığından, bu miktar karşı taraf lehine kazanılmış hak teşkil edecektir. Bu durumda takipten feragat edildiğinde ise, ilerki takiplerde mahkemece tespit edilen miktar aşılamayacağından durum değişmeyecektşir.

SONUÇ; Temyiz aşamasında da bedel talebinden veya takipten feragat mümkün olmakla beraber, bu feragatin müvekilinize herhangi bir yararının olmayacağını düşünüyorum.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İlamsız takibin itiraz üzerine durması halinde talepten kısmı feragat yapılır mi? Secil0989 Meslektaşların Soruları 9 10-11-2012 13:00
temyiz etmekten feragat dilekçesi verip sonra temyiz etmek? Av.Selin AKSU Meslektaşların Soruları 4 17-07-2012 15:42
işe iade davasında temyiz aşamasında temyizden feragat hukukav Meslektaşların Soruları 6 18-11-2009 10:46
temyiz aşamasında tazminattan feragat avukat152 Meslektaşların Soruları 0 28-04-2009 15:08
terditli davada temyiz Seher Meslektaşların Soruları 2 22-04-2007 08:18


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04692507 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.